Norlyn on valmistanut sukkahousuja Torniossa 50 vuotta

Ensimmäiset nailonsukkahousut esiteltiin New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939. Norlyn aloitti sukkahousujen valmistamisen Torniossa 1966. Minihamemuoti oli valloittanut Suomen, tarvittiin säärille kaunista verhousta.

Teksti: Reetta Ahola Kuvat: Norlyn

Torniolaisen liikemiehen Eero Häklin vuonna 1966 perustaman Norlyn Oy:n yritystoiminta alkoi samaan aikaan, kun sukkahousut saapuivat suomalaisille markkinoille.

– Minihamemuoti synnytti sukkahousujen kysynnän, kertoo Nanso Groupin vastuullisuus- ja viestintäasiantuntija Satumaija Mäki .

Torniossa Torpin teollisuusalueella toimivan yrityksen tuotevalikoimaan kuului aluksi kreppisukkia sekä sukkahousuja. Vuoden kuluttua yrityksen perustamisesta Norlyn oli valmistanut 2,2 miljoonaa paria sukkahousuja. Vajaan kymmenen vuoden kuluttua, vuonna 1973, tuotanto oli yli kymmenkertaistunut 30 miljoonaan pariin vuodessa, ja konsernin palveluksessa työskenteli 1000 henkilöä. 1970-luvulla tuotannosta riitti sukkahousuja myös vientiin, kuten Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Englantiin, Sveitsiin ja Itävaltaan. Vuonna 1971 Norlyn sai tasavallan presidentin myöntämän vientipalkinnon tunnustuksena hyvin kehittyneestä vientitoiminnasta. Tätä nykyä Norlynit myydään pääsääntöisesti Suomessa. Sukkahousujen lisäksi Norlyn valmistaa nailonisia polvi- ja nilkkasukkia.

Satumaija Mäki kertoo , että Norlynin hienosukkahousujen valmistus tapahtuu edelleen pääasiassa Torniossa.

– Joitain erikoistuotteita, esimerkiksi osa kuvioiduista sukkahousuista ostetaan sukkahoususuunnittelumuodin valtamaasta, Italiasta.

Tornion tuotantolaitoksessa on henkilökuntaa noin 105. Vuonna 2015 Torniossa on valmistunut noin 5,8 miljoonaa sukkahousuparia. Norlynin lisäksi tehtaalla valmistetaan sukkahousuja tuotemerkeillä Vogue ja Amar.

Sukkahousut neulotaan sääri kerrallaan naulontakoneissa. Sitten ”sääriputket” menevät saumaamoon, jossa lahkeet ommellaan yhteen. Sitten seuraa värjäys- ja muotoiluvaihe.

– Sukkahousut neulotaan tavallisesti värjäämättömästä langasta, Mäki kertoo.

– Tornion tehtaan erikoisosaamista ovat tukevat- ja muotoilevat sukkahousut, joiden puristus saadaan aikaan neulontatekniikalla, hän sanoo.

Norlyn on osa Nanso Groupia. Nanson syyskuussa 2015 käynnistyneissä yt-neuvotteluissa ei ole vielä tehty päätöstä Tornion sukkahousutuotannon osalta. Nanso Group pyrkii tekemään päätöksen helmikuun 2016 loppuun mennessä. Nanso Group Oy:n liiketoiminta on ollut viime vuodet tappiollista. Yhtiön jatkuvuuden turvaamiseksi ja kannattavuuden parantamiseksi Nokian trikootehtaan tuotanto lopetetaan syksyn 2016 aikana. Kannattavuutensa parantamiseksi Nanso Group aikoo rakentaa Nanso-brändin toimitusketjun Viroon.

Norlyn Oy siirtyi vuonna 1976 Suomen Trikoo Oy Ab:n omistukseen. Vuonna 1984 käyttöön vihittiin Pohjoismaiden sukkatehdas, jonne Suomen Trikoon sukkahousutuotanto keskittyi. Norlyn-tuotemerkki oli Suomen Trikoon alaisuudessa runsaat 20 vuotta. Sen jälkeen Finnwear Oy Ab ja sittemmin Vogue Group Oy jatkoi Suomen Trikoon sukka- ja alusasuliiketoimintoja. Kesällä 2005 Vogue Group siirtyi Nanson omistukseen.

Ensimmäiset sukkahousut Norlyn neuloi polyamidista.

– Sittemmin tuotteisiin alettiin sekoittaa elastaania jouston ja käyttömukavuuden lisäämiseksi, Mäki kertoo.

Norlynin tuotevalikoimassa on ollut 1970-luvulta alkaen erilaisia sukkahousuja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yhden koon sukkahousut olivat 1970-luvulla uusinta uutta, ja niistä muodostui Norlynin merkittävin tuote yrityksen ensimmäisen kymmenen toimintavuoden ajaksi.

Muotoiltuja sukkahousuja alettiin valmistaa ensimmäisten tukisukkien ohella.

– Vartaloa muokkaavat sukkahousut ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan, samalla kun niiden ulkonäkö on kaunistunut je keventynyt, Mäki sanoo.

– 1970-luvun uutuus oli sukkahousuissa käytettävä Lycra-merkkinen elastaanilanka, joka lisäsi sukkahousujen käyttömukavuutta ja kestävyyttä, hän kertoo.

Ensi keväänä 15-denierin juhlasukkahousuihin on tulossa viilentävää kuitua.

– Vartalon lämpötilaa alentava Breeze-kuitu lisää sukkahousujen käyttömukavuutta kevään ja kesän juhlissa.

Mäki muistuttaa, että juhlamekon kanssa puetaan aina ohuet, napakasti istuvat juhlasukkahousut.

– Muotoilevat sukkahousut parantavat mekon istuvuutta. Sukkahousut eivät saa olla liian suuret eivätkä pienet, sillä silloin ne valuvat tai puristavat. Oikea koko löytyy sukkahousun paketista pituuden ja painon mukaan, kauppojen pukeutumisosastojen myyjät myös mielellään neuvovat oikean koon löytymisessä.

Värilliset ja voimakaskuvioiset sukkahousut kuuluvat vapaa-ajan ja työpukeutumiseen.

– Ensi keväänä sukkahousuissa näkyy keväistä kukkaloistoa. Väritrendeinä on sinistä ja lilaa, Mäki paljastaa.

Hillityt graafiset kuviot ovat aina suosittuja kuviosukkahousuissa.

– Sukkahoususuunnittelun lähtökohtana on aina se, että sekä materiaali, neulontatekniikka että värit ja kuvioinnit imartelevat säärtä, tärkeää on myös sukkahousun käyttömukavuus. Ensi keväänä sukkahousumuodissa on viime vuosia enemmän legginsejä. Tämä on seurausta hyvinvointi- ja sporttitrendistä, Mäki sanoo.

Italia on sukkahousumuodin edelläkävijä, italialaisia sukkahousutrendejä myös Norlynin suunnittelijat seuraavat tarkasti.

”Vartaloa muokkaavat sukkahousut ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan, samalla kun niiden ulkonäkö on kaunistunut je keventynyt.”
”– Ensi keväänä sukkahousuissa näkyy keväistä kukkaloistoa. Väritrendeinä on sinistä ja lilaa.”