Ennen otsonihoitojen aloittamista Taisto-Bertil Orsmaa joutui syömään valtavasti särkylääkkeitä

Otsoniterapia ja Alexander-tekniikka ovat olleet Taisto-Bertil Orsmaan kipujen hoidossa erinomainen yhdistelmä.

Teksti ja kuvat: Reetta Ahola

Tampereen Hämeentiellä tulee vastaan hyväntuulinen pariskunta: teatterinjohtaja ja -ohjaaja, filosofian tohtori Taisto-Bertil Orsmaa , 73, ja hänen vaimonsa, näyttelijä ja Alexander-tekniikan opettaja Riitta-Liisa Helminen , 68.

– Kiitos Tampereen Otsoniterapian erikoissairaanhoitaja Alla Honkasen ja otsonihoitojen, olen nyt aivan eri mies.

– Naapurimmekaan eivät olleet tuntea häntä korttelitansseissa. He kyselivät, mitä sinulle on oikein tapahtunut, Riitta-Liisa sanoo ja säteilee iloa miehensä tervehtyneen ja virkistyneen olemuksen johdosta.

– Henkinen vireyteni on ainakin noussut aivan valtavasti, Taisto-Bertil puuttuu puheeseen.

Rovaniemellä 19.10.1941 syntynyt Taisto-Bertil Orsmaa on toiminut teatteriohjaajana ja teatterinjohtajana neljällä vuosikymmenellä: vuodesta 1968 perustamassaan Ryhmäteatterissa ja sen jälkeen 1976–1997 Vaasan ja Turun kaupunginteattereissa sekä Tampereen Työväenteatterissa.

Teatterinjohtajan työn ohella hän on opiskellut teatterintutkijaksi. Filosofian tohtoriksi hän väitteli teatteritieteessä vuonna 1976.

Tutkijana ja apulaisprofessorina hän on toiminut Helsingin ja Turun yliopistoissa.

Intohimoiseksi jalkapallofaniksi tunnustautuva Orsmaa on ahkera penkkiurheilija. Lukeminen on hänen toinen rakas harrastuksensa.

Perheessä on kolme lasta: 45-, 42- ja 38-vuotiaat. Lastenlapsia on kuusi.

Taisto-Bertil Orsmaa on kärsinyt monenlaisista sairauksista. Hän on saanut sydäninfarktin sekä sairastanut vatsasyövän ja vuotavan vatsahaavan.

Sydämen rytmihäiriöihin hänellä on lievä beetasalpaajalääkitys. Selkärangassa hänellä on hermojuuren ahtautuma, josta aiheutuu erilaisia vaivoja, muun muassa liikkumisongelmia.

Leikkauksia, eritoten selkä-, mutta myös vatsaleikkauksia Orsmaalle on tehty lukuisia. Kovat kivut ovat olleet vuosikausia jokapäiväinen riesa.

– Ennen otsonihoitojen aloittamista jouduin syömään valtavasti särkylääkkeitä, joista aiheutui ikäviä sivuvaikutuksia. Otsonin myötä olen voinut vähentää kipulääkkeiden käyttöä radikaalisti. Kipuja minulla on edelleen jonkin verran, mutta nyt pääsääntöisesti ainoastaan jaloissa. Myös kipukynnykseni on noussut otsonihoitojen vaikutuksesta, Orsmaa toteaa.

Alla Honkasen otsonihoidoissa Taisto-Bertil Orsmaa aloitti viime vuoden toukokuussa. Ensimmäiselle vastaanotolle horjui heikkokuntoinen mies.

– Hoitosuunnitelman tekoa varten jokaisen otsoniterapian aloittavan asiakkaan veren koostumus ja etenkin trombosyyttien määrä selvitetään. Trombosyyttien määrää myös tarkkaillaan hoidon aikana, koska otsonin yksi ominaisuus on sen verta ohentava vaikutus, Honkanen kertoo.

Trombosyytit eli verihiutaleet osallistuvat veren hyytymistapahtumaan.

Orsmaalle tehtyyn hoitosuunnitelmaan kuului aluksi kahdeksan hoitokerran kuuri. Hoitoja tehtiin kerran viikossa. Sen jälkeen Orsmaa on jatkanut otsoniterapiassa kerran kuukaudessa.

Alla Honkasen mukaan otsonin teho kivun hoidossa perustuu muun muassa otsonin ominaisuuteen laskea elimistössä olevaa turvotusta ja tulehdusta.

– Otsoni toimii kuten antibiootti, mutta on täysin luonnollinen aine. Esimerkiksi USA:ssa, Kanadassa, Italiassa ja Venäjällä urheilijat suosivat otsonihoitoja kivun hoidossa, Honkanen sanoo.

– Otsoni sopii sekä akuutin että kroonisen kivun hoitoon sekä myös leikkauskipujen hoitoon, tosin leikkauksesta tulee olla parisen viikkoa ennen otsonihoitojen aloittamista, hän huomauttaa.

Yksi merkittävä otsonin ominaisuus on kudosten hapensaannin vauhdittaminen, samalla otsoni myös edistää kuona-aineiden poistumista kudoksista.

– Usein kipukohdissa on huono aineenvaihdunta ja kuona-aineet ovat pakkautuneena kipukohtiin, toteaa Honkanen.

Ihan kaikille otsonihoidot eivät sovi. Hoidon esteitä ovat esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta, sisäinen verenvuotoriski, tietyt verta ohentavat lääkitykset sekä naisilla kuukautiset.

Alla Honkanen naurahtaa, että Taisto-Bertil Orsmaa on saanut otsonihoidoista kipujen vähentymisen lisäksi monia ”positiivisia sivuvaikutuksia”.

– Minulla on lievä kilpirauhasen vajaatoiminta, Orsmaa kertoo.

– Otsoni stimuloi kilpirauhasen ja kaikkien muidenkin umpieritysrauhasten toimintaa ja vilkastuttaa niiden hormonieritystä, Honkanen sanoo.

Orsmaalla on myös lievä kakkostyypin diabetes. Se pysyy kurissa kasvis- ja kalavoittoisella ruokavaliolla, lääkitystä hän ei ole tarvinnut.

– Otsoni auttaa myös diabetekseen, koska otsonilla on verensokeria alentava vaikutus, kertoo Honkanen.

Tunne itsesi! Taisto-Bertil Orsmaa siteeraa antiikin filosofien kuuluisaa elämänohjetta. Hänen näyttelijävaimonsa Riitta-Liisa Helminen korostaa, että myös näyttelijän työssä itsensä tunteminen ja itsensä kuunteleminen ovat elinehtoja. Niitä Helminen on hionut yhä paremmiksi Alexander-tekniikan opiskelemisen ja opettamisen kautta.

Myös Taisto-Bertil Orsmaa on hyötynyt Alexander-tekniikasta, jonka avulla hän on oppinut esimerkiksi iskiaskivun hallintaa.

– Alexander-tekniikka ja otsoni ovat olleet Taisto-Bertilin kipujen hoidossa erinomainen yhdistelmä, Riitta-Liisa Helminen toteaa ja jatkaa:

– Alexander-tekniikan avulla opitaan tiedostamaan haitalliset reaktio- ja toimintatavat, ja luopumaan niistä. Tällöin kehon kokonaisuus alkaa toimia luonnollisemmin.

Alexander-tekniikka on australialaisen näyttelijä Frederick Matthias Alexanderin (1869-1955) kehittämä menetelmä, jossa keskeistä on kehon luontaisen tasapainon löytäminen. Tutkimalla reaktioitaan peilin edessä Alexander kehitti havaintojensa perusteella tekniikan, jota hän sovelsi myöhemmin kaikkeen toimintaansa.

Taisto-Bertil Orsmaa ei halua sen enempää valitella vaivojaan. Suomalaista yhteiskuntaa hän tarkastelee kriittisin silmin. Suomelta ja suomalaisilta Orsmaa peräänkuuluttaa luovaa mielikuvitusta sekä kärsivällisyyttä löytää ja poimia luovan mielikuvituksen mahdollistamat hedelmät.

– Nyt tuntuu, että suomalainen yhteiskunta on turhien, elämää ja luovuutta rajoittavien normien, pykälien ja pikkulakien ajamassa umpikujassa. Esimerkiksi monien yrittäjien, vallankin pienyrittäjien, on lähes mahdotonta toimia, kun normit ja muut rajoitukset vievät ajan ja voimat itse luovalta yritystoiminnalta.

Luova mielikuvitus ja luova äly tarjoavat Orsmaan mukaan rajattomasti mahdollisuuksia, kunhan niitä ei kahlita.

– Mutta kärsivällisyyttä, sitä tarvitaan valtavasti.

Hän odottaa tulevaisuudelta monenlaisia tieteellisiä ja tutkimuksellisia vallankumouksia.

– Yhtenä esimerkkinä on geenitutkimus, joka on tällä hetkellä suuressa käymistilassa. Tulevaisuudessa geenitutkimuksen myötä varmasti esimerkiksi syövän hoidossa on odotettavissa valtavat mahdollisuudet, uskoo Taisto-Bertil Orsmaa.

”Henkinen vireyteni on noussut valtavasti.”
”Suomalainen yhteiskunta on elämää ja luovuutta rajoittavien normien, pykälien ja pikkulakien ajamassa umpikujassa.”

KUKA?

Taisto-Bertil Orsmaa

Ikä: 73 v.

Syntymäpaikka: Rovaniemi.

Asuinpaikka: Tampere.

Perhesuhteet: Vaimo, 3 lasta, 6 lastenlasta.

Ammatti ja koulutus: Teatterinjohtaja ja -ohjaaja, filosofian tohtori, eläkkeellä.

Elämän motto: Tunne itsesi!