Tarjolla maailmanmestaruus!

Afrikan Tähden lisäksi ei liene toista sellaista kotimaista lautapeliä, jolla olisi yhtä vahva asema koko perheen ja vielä monen eri sukupolven pelinä. Tänä vuonna mitellään Afrikan Tähden maailmanmestaruudesta, mutta myös muuta jännittävää on pelin tiimoilta syksyllä luvassa.

Teksti: Heidi Pyhälahti

Jo 63-vuotias Afrikan Tähti on klassikko vailla vertaa. Siitä on maailmalla yli neljä miljoonaa pelikopiota, mikä on lautapelille huima määrä.

– Vuosittain Suomessa ilmestyy jopa pari sataa uutta lautapeliä. Siitä joukosta on vaikea enää nousta tällaiseen kulttimaineeseen ja kilpailu on kovaa. Siksikin on mahtavaa saada tehdä tätä peliä, tuoteryhmäjohtaja Jenni Jalava Afrikan Tähteä kustantavasta raisiolaisesta Martinex Oy:stä sanoo.

Afrikan Tähden maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 2005 alkaen joka toinen vuosi vuoteen 2011 saakka. Nyt vuotta pidemmän tauon jälkeen mestaruudesta mitellään taas.

– Onhan tämä MM-kiertue aika rutistus, mutta kokonaisuudessaan se on sekä meille että osallistujille niin tavattoman positiivinen asia, että eihän siitä malta luopua, Jalava sanoo.

Suomen Lelumuseon toiveesta yhteistyönä järjestetty ensimmäinen MM-kisa oli vain yhden viikonlopun mittainen ja kokonaan Helsingissä, Linnanmäellä.

– Nyt nämä viimeiset ovat olleet isoja koko Suomen kattavia kiertueita. Kaikilla pitää olla yhtäläinen mahdollisuus osallistua, Jenni Jalava sanoo.

Afrikan Tähden MM-karsintapelit ovat avoimia kaikille yli neljävuotiaille, jotka osaavat peliä itsenäisesti pelata. Yläikärajaa ei ole.

Vuoden 2007 kiertueella voittoja napsi nimenomaan neljävuotias Onni Koivisto , joka pelasi ja voitti lopulta koko maailmanmestaruuden.

– Reippaasta pikkumiehestä tuli kaiken lisäksi kotikaupunkinsa Kokkolan ”Vuoden kokkolalainen”, nauraa Jalava.

Kaksi viimeistä MM-mittelöä on voittanut sama nuorimies: raaseporilainen Maxemilian Grönblom , joka oli vuoden 2011 finaalissa 12-vuotias. Hän voitti kaikki pelinsä hevosenkengällä!

Klassikon uudet kujeet: Afrikan Tähti on koskematon. Itse peli on muutamia sääntötarkennuksia lukuun ottamatta se sama peli, jota pelattiin kuutisenkymmentä vuotta sitten. Klassikko saa kuitenkin koko ajan uutta verta sen rinnalle kasvavasta valikoimasta.

– Viime syksynä teimme aluevaltauksen mobiilipelipuolelle, ja sen puitteissa on tarkoitus kehitellä Afrikan Tähdellekin monenlaista uutta. Yksinpelattava mobiilipeli tästä on jo kehitteillä, Jenni Jalava kertoo.

Nyt olemassa on jo simppeli ilmainen mobiilisovellus, joka tarjoaa vaihtoehtoisia sattumuksia rosvon, tyhjän ja hevosenkengän tilalle sekä nopanheittomahdollisuuden, jos noppa on hukassa.

Mutta tänä syksynä pysytään visusti lautapelipuolella.

– Afrikan Tähti laajenee ihan uudelle taktiselle tasolle, uudeksi peliksi, joka tuo haastetta aikuisellekin lautapeliharrastajalle, vinkkaa Jalava salaperäisesti tulevan syksyn uutuuspeleistä.

Afrikan Tähden MM-kilpailujen karsintoja pelataan lauantaina 9.8. Lahden Kärkkäisellä Lastenpäivä-tapahtuman yhteydessä klo 12–15.30. Tulevia karsintapaikkoja päivitetään Martinexin sivuille www.martinex.fi/afrikan-tahden-mm-2014/ ja Facebookiin sitä mukaa kuin ne varmistuvat.

”Kun vuoden 2007 kiertueella pelaamaan tuli vasta neljävuotias Onni Koivisto, menivät ikärajat uusiksi.”
Klassikon tarina pähkinänkuoressa:

- Afrikan Tähteä on tehty vuodesta 1951, jolloin pelin kehittäjä Kari Mannerla (1930–2006) ja kirjapaino Tilgmann Oy:n kustannusosasto Kuvataide allekirjoittivat ensimmäisen kustannussopimuksen siitä. Ensimmäinen painos oli nimeltään Kadonnut Afrikan Tähti.

- Vuonna 1956 ensimmäinen kansainvälinen Afrikan Tähti julkaistiin Norjassa. Vuotta myöhemmin peliä oli myyty jo huimat 100 000 kappaletta.

- Vuonna 1996 julkaistiin Suomessa Kari Mannerlan suunnittelema Afrikan Tähti -korttipeli, jonka kustantaja oli Peliko Oy.

- Pelikon liiketoimintakaupan myötä kustannusoikeus siirtyi vuonna 2003 raisiolaiselle Martinexille.

- 2005 järjestettiin Martinexin ja Suomen Linnanmäen lelumuseon (nyk. Lelumuseo Hevosenkenkä) yhteisprojektina pelin ensimmäiset MM-kilpailut Linnanmäellä ja julkaistiin niin ikään Mannerlan kehittämä sisarpeli, Etelä-Amerikkaan sijoittuva Inkan Aarre.

- Vuonna 2011 Afrikan Tähti täytti jo 60 vuotta, mikä toi markkinoille niin näköispainoksen ensimmäisestä pelistä kuin De luxe -juhlaversionkin. Nyt maailmalla on jo neljä miljoonaa Afrikan Tähti -peliä.

- Martinex Oy kehittää jatkuvasti uusia tuotteita brändin ympärille: Afrikan Tähteä metsästetään

niin mukeissa, koulutarvikkeissa, lakanoissa kuin lattiamatoissakin.