Jokivarressa Värtössä ankkurissa oleva SMBoat palvelee pysähtyviä ohikulkijoita monipuolisilla herkuilla ja juomilla.

Vohvelibaarista on tullut nopeasti suosittu jokiterassi.

Teksti: Ari SteniusKuvat: Studio Salama

S amuli ja Matias Hallikaisella oli ensin haave – ja sitten mahdollisuus. He käyttivät sen.

– Koulun loputtua oli selvää, että halusimme yrittäjiksi. Emme tienneet, mitä rupeaisimme tekemään, joten sitä haravoitiin mielessä vähän vaikka mitäs, kertoo isoveli Samuli.

Idea ja ajatus tuli tuttavalta, joka oli ”istunut Helsingissä vedenpäällisessä saunalautassa”.

– Hän kysyi, että miksi Oulussa ei ole vastaavaa. Se oli alkupotku idealle. Ajatukset lähtivät laukkaamaan ja aika nopeasti oltiin kysymässä lupia ja sijoituspaikkoja, kelaa Samuli, 22.

– Olin viime vuonna armeijassa. Sieltä vapaa-aikoina ja kotilomilla täytettiin kaavakkeita ja anomuksia. Siitä se sitten lähti, kertoo Samuli saunabaarin synnystä talvella 2014.

Samuli on nyt täyspäiväisenä kapteenilautturina SMBoatilla pian kaksikymppisen pikkuveljen ollessa vuorostaan armeijassa.

Veljekset löysivät mieleisen saunalautan rantapaikan nopeasti ja kun lupa ”satamapaikkaan” tuli viime keväänä, niin ranta sai rakentajansa.

Sen jälkeen – rakennuslupien, tavaroiden ja kasaajien tultua – ei Hallikaisten ole tarvinnut pohtia vapaa-ajan ongelmia.

– Vuosi on mennyt nopeasti. Alkuun oli rakennustöitä aamusta iltaan. Rautakaupassa käytiin välillä, mutta muuten tehtiin töitä kukonlaulusta siihen asti kun laki salli, eli kun koputtelun oli loputtava, hymyilee Samuli.

”Samppa” myöntää, että ruokailut olisivat usein saattaneet jäädä väliin, ellei olisi ollut suhteita.

– Äiti toi eväitä. Hän oli tiimimme huoltaja. Ilman huoltoa ei marssi armeija eikä nouse saunalauttoja, kiittelee ”Samppa” Tarja-äidin panosta.

Vuodessa – ideasta toteutukseen ja toimintaan – on tapahtunut paljon.

Jokivarressa Värtössä ankkurissa oleva SMBoat palvelee pysähtyviä ohikulkijoita monipuolisilla herkuilla ja juomilla.

Vohvelibaarista on tullut nopeasti suosittu jokiterassi.

– Mukavasti on käynyt porukkaa ja risteilymatkoille on ollut kysyntää, sanoo Samuli Oulujoelle tilauksesta risteilevän aluksensa kannelta.

– Parin tunnin risteily on peruspaketti, mutta joskus matka venyy asiakkaiden innostuessa kalastamaan tai uimaan, kertoo Samuli.

Polttariporukat, synttärijuhlijat , kokouskävijät tai virkistysmatkaajat sekä Oulujoen maisemiin tutustujat ovat täyttäneet kansi- ja saunatiloja.

– Monet oululaiset yritykset – ja yksityisetkin – ovat käyttäneet ulkomaalaisia vieraita risteilyreissuilla, sanoo Samuli, joka on vähän polleana lauttansa menusta.

– Joo, kaikki tehdään itse. Joko Lotta (Vuorma) tai minä, riipuen kumpi on vuorossa. Joka tapauksessa hyvää, uskaltaa Samuli luvata ja näyttää iltapäiväristelylle lähdössä olevan ryhmän menuvalinnan: Kapteenin lautanen.

– Suosittelen, nyökkää SMBoatin kapteeni, joka sanoo tässä lautassa jokaisella olevan paikan kapteenin pöydässä.

– Asiakas päättää pöytäpaikkansa, muistuttaa Samuli lautan etiketistä.

Saunalautta on saanut vakiokävijöiltään lempinimen vohvelibaari, sillä paikan erikoisherkkuna ja houkuttimena on kylmäsavupororouheella täytetty vohveli.

– Suolaisena tai makeana, valinnan mukaan, tarkentaa Samuli.

Oulujoki on kauneimmillaan kesällä, mutta talvellakin tutustumisen arvoinen, samoin pimeään vuodenaikaan rantaan ankkuroituva saunalautta.

– Meillä ei nukuta talviunta. Lämmikettä voi ottaa raikkaan avantopulahduksen jälkeen ja virvoke maistuu jacuzzi-ulkoilmaporealtaassa, takaa Samuli saunamajurin vakaalla äänenpainolla.

Yrittäjyys on maistunut nuorelle veljesparille, mutta omaa koiraa odottavalle vanhemmalle veljelle on hiipimässä hillitty hulluus: Lapin kaipuu.

– Jos olisi riittävän paksu ”massi”, niin en muuta tekisikään. Elelisin Lapissa erämaassa ja metsästelisin tai kalastelisin ruokani. Sen verran olen erämies, että sinne ei tarvitse ruokahuoltoa, hymyilee nuorimies, joka veljensä kanssa toi Ouluun jokikahvilan.

Teksti: Ari SteniusKuvat: Studio Salama

Värtön kohdalla Oulujoella on reilut vuoden päivät kellunut niin sanottu Vohvelibaari.

”Koulun loputtua oli selvää, että halusimme yrittäjiksi.”
”Äiti toi eväitä. Hän oli tiimimme huoltaja.”

MIKÄ?

SMBoat

* Lauttakahvila (kävijöille) ja saunalautta (jokiristeilijöille) Värtössä Oulujoessa.

* Nimi, SMBoat, juontuu omistajaveljesten etunimistä.

* Lautan pinta-ala 132 neliötä, sauna noin 20 neliötä.

* Tarjolla juomaa, omatekoisia ruokia plus spesiaalina lämmin vohveli, makeana tai suolaisena.

* Lautta tunnetaan myös nimellä Vohvelibaari.

* Kävijät ja asiakkaat satunnaisia piipahtajia, kokousta tai erilaisia tilaisuuksia järjestävät.

* Omistajat: veljekset Hallikainen, Samuli, 22, ja Matias, 19.

* Nettiosoite: www.smboat.com