Kesähelteillä keho kaipaa veden lisäksi suoloja

Ylikierroksilla käyvä keho ja mieli ovat monelle tuttuja loman kynnyksellä. Emili Osara neuvoo rentouttamaan itsensä ennen lomalle lähtöä.

Teksti: Reetta Reinman

Stressissä ja kiireessä elimistö käy ylikierroksilla.

– Hermosten kiristyessä mieli menee matalaksi. Tämä edelleen kiristää hermostoa. Näin ollaan oravanpyörässä, toteaa luontaistuoteneuvoja Emili Osara Lootuskaupasta.

Stressaantuneena ajatukset alkavat helposti kiertää kehää, usein tätä ei itse edes huomaa. Ylikierroksilla käyvä mieli näkyy myös fyysisinä oireina: esimerkiksi unettomuutena, saamattomuutena ja sydämen tykytyksinä. Lisäksi saattaa ilmetä uupumusta, masennusta ja vatsavaivoja.

Stressaantunut usein voimistaa stressiään myös ruokailutavoillaan; tulee hotkittua suolaista, sokerista ja rasvaista ruokaa.

– Epäterveellinen ruoka tuo ehkä hetken helpotuksen, pidemmän päälle olo sen kun huononee, Emili sanoo.

Ylikierroksilla käyvä keho ja mieli ovat monelle tuttuja loman kynnyksellä. Emili Osara neuvoo rentouttamaan itsensä ennen lomalle lähtöä.

Rentouttajaksi hän suosittelee esimerkiksi tietoista syvään hengittämistä sekä läsnäoloharjoituksia.

– Läsnäoloharjoitukset ovat hyvin korkreettisia ja yksinkertaisia. Esimerkiksi kävele parin minuutin ajan niin, että tietoisesti mietit, miltä jalat tuntuvat niiden ollessa maassa. Tai ajattele, miltä ylläsi oleva pusero tuntuu ihollasi.

Myös mieluisan tekemisen kautta voi pysäyttää mieltään.

– Luonnossa liikkuminen, musiikki, jooga ja muu liikunta ovat monelle toimivia mielenhallintakeinoja.

Alkoholi ei sovi pysäyttäjäksi.

– Yömyssyksi otettu alkoholi vaikeuttaa unen syvää vaihetta, maksalle tapa on erittäin tuhoisa.

Emili suosittelee rentouttamisen tueksi myös lisäravinteita, muun muassa B-vitamiineja ja magnesiumia sekä stressihormoni- eli kortisolitasoja alentavia tuotteita, kuten Reloraa.

Kun on päästy lomalle ja aurinkoon, Emili neuvoo huolehtimaan riittävästä nestetasapainosta.

– Hikoileminen kesähelteillä lisää nestetarvetta puolesta litrasta litraan.

Hän muistuttaa, että kahvi ei nesteytä, vaan päinvastoin kuivattaa kehoa. Helteillä sopivaksi nestemääräksi Emili suosittaa kahta litraa. Paras janojuoma on raikas vesi.

– Tietyt lääkitykset, imetys ja rankka urheileminen lisäävät nestetarvetta noin puoli litraa.

Liian vähäisen juomisen tuntee heikotuksena.

– Myös mikäli virtsa on tummaa tai pistävän hajuista, tietää, ettei ole juonut riittävästi.

Hien mukana elimistöstä poistuu veden lisäksi suoloja ja amihohappoja. Suolan saanniin varmistamiseksi Emili neuvoo sekoittamaan kannulliseen vettä teelusikallisen hyvälaatuista suolaa: puhdistamatonta merisuolaa, kristallisuolaa tai vuorisuolaa sekä vähäsen sitruunanmehua ja juomaan tämän päivän mittaan kivennäisainetasapainon varmistamiseksi.

– Kivennäisaineiden saantia voi varmistaa myös käyttämällä esimerkiksi Schindelen mineraalijauhetta lisäravinteena.

– Magnesium on tärkeää, jos jalat tuntuvat kramppaavan.

Emili muistuttaa hyvälaatuisen rasvan ja proteiinin riittävästä saannista. Hän suosii itse rasvoina kalaöljyä, voita ja camelinaöljyä sekä muita kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Lisäproteiinina Emili on tykästynyt riisiproteiiniin. Siitä syntyy myös maukkaita smoothieita marjojen kanssa.

Vuorokaudessa Emili ottaa kalaöljyä kapselina 1000 milligrammaa, lisäksi hän nauttii kaksi ruokalusikallista erilaisia kasviöljyjä.

Tarvitaanko kesällä D-vitamiinilisää?

– Riippuu kesästä, sateisempana kesänä D-vitamiinitarve on suurempi kuin aurinkoisena. Itse otan ympäri vuoden 100 mikrogrammaa D-vitamiinia, Emili sanoo.

Öljyjä Emili suosittaa myös ulkoisesti.

– Esimerkiksi avokadoöljy ja jojobaöljy hoitavat hiuksia ja päänahkaa.

– Öljyt sopivat erinomaisesti kasvojen ja vartalon ihon kosteuttamiseen. Hyviä kosteuttajia ovat avokado-, jojoba-, kookos- ja manteliöljy.

– Luonnollisilla öljyillä saa myös erinomaisen aurinkosuojan, esimerkiksi luonnonmukaisessa Bioaroma-kosmetiikkasarjan aurinkoöljyssä on kookos- ja avokadoöljyä.

Ihoa on hyvä muistaa kuoria säännöllisesti, niin saa ihon pinnalta pois ihoa sameuttavan, kuolleen ihosolukon.

– Bioaroman sarjassa on tehokas, mutta samalla hoitava kuorintaöljy. Luomukahvinporot ovat niin ikään hyvät luonnolliset kuorijat, samoin luonnon savi.

Kesällä Emili rakastaa mehustaa tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Itse puristettujen mehujen lisäksi hän herkuttelee kesäaikaan tuoreista marjoista tehdyillä smoothieilla.

– Riisiproteiinista, banaanista ja marjoista syntyy ihana jäätelö helposti tehosekoittimessa ja sitten pakkaseen.

Herkkuhetkiin Emili leipoo marjaisia raakakakkuja ilman uunia. Terveelliseen grillaamiseen hän suosittelee monipuolisesti erilaisia kasviksia ja juureksia. Sipauksella hyvälaatuista öljyä ja yrteillä grillikasviksiin saa upeita makuja.

– Lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu luomuhalloumi-juusto on erinomaista grillattuna.

Lihavalinnoissa Emili suosittelee aina valitsemaan sellaisia, joita ei ole valmiiksi marinoitu.

”Magnesium on tärkeää, jos jalat tuntuvat kramppaavan.”
”Riisiproteiinista, banaanista ja marjoista syntyy ihana jäätelö helposti tehosekoittimessa ja sitten pakkaseen.”