Keittiön onnistuneesta remontista on iloa pitkään

Vuonna 1990 rakennetun omakotitalon keittiössä alkoi näkyi kulunut aika. Kymmenen vuotta sitten taloon muuttanut pariskunta toteutti haaveilemansa keittiöremontin tänä kesänä.

Asukkaat olivat tyytyväisiä keittiön pohjaratkaisuun ja kalusteisiin, mutta ikä alkoi näkyä jo keittiökalusteissa. Aikaisemmin kolmen hengen perheen keittiö ei kuitenkaan vastannut aivan sitä, mitä nykyinen nelihenkinen lapsiperhe keittiöltä vaatii.

– Keittiössä oli ollut televisio. Meillä se ei tulisi kysymykseenkään, Sari Eurén kertoo ja viittaa alakouluikäisiin lapsiinsa.

Vaikka keittiön yleisilme muuttui remontissa, niin moni asia säilyi entisellään. Esimerkiksi uudet kalusteet ovat valkoista MDF:ää kuten vanhatkin kalusteet.

– Olisin halunnut puiset kalusteet, mutta minua varoitettiin, etteivät ne pitkän päälle kestä jatkuvaa pesemistä. Ja sitä meidän taloudessa riittää, kun välillä spagettikastikkeet roiskuvat ympäri keittiötä. Myönnän, että olen innokas siivoamaan ja pyyhkimään, joten sen vuoksi halusin valita keittiöön helppohoitoiset materiaalit.

Keittiön ikkunat ovat pohjoisen puolella, joten valkoisilla kalusteilla haettiin huoneeseen lisää valoisuutta.

– Yleisvaloja tuli paljon, sillä tällainen keski-ikäinen tarvitsee paljon valoa tehdessään töitä, Sari nauraa iloisesti.

Sanotaan, että tottumus on toinen tapa. Se uhkasi tulla esteeksi kalustetoimittajaa valitessa.

– Aikaisemmassa kodissamme liesi oli kulmassa ja pidin siitä ratkaisusta. Ensimmäisessä keittiömyymälässä suunnittelija ilmoitti melko tylysti, että on vanhanaikaista suunnitella lieden paikka kulmaan. Tiesin jo siinä vaiheessa, että tämä tyssäsi tähän.

– Olen itse asiakaspalvelussa ja mielestäni se vain on niin, että asiakasta ja hänen tarpeitaan on osattava kuunnella. Muuten kaupankäynti loppuu melko lyhyeen.

Sari Eurén piti päänsä ja marssi seuraavaan paikkaan kysymään tarjousta.

– Paikkakunnallamme on toisessa polvessa toimiva Puu- ja Kalustetuote veljekset Ovaska, jotka valmistavat mittatilaustyönä keittiökalusteita sekä kaapistoja. Olemme saaneet heiltä aikaisemminkin yksilöllistä ja saumatonta palvelua, joten oli helppo kääntyä heidän puoleensa.

Yritys valmistaa keittiökalusteiden rungot itse 16 – 18 millimetrin paksuisina tai massiivipuurungot vahattuina ja öljyttyinä 18 – 22 millimetrin paksuisina. Kalusteovet tulevat yhteistyökumppaneiden valikoimista.

– Kenties parasta heidän palvelussaan on se, että aikataulut pitävät ja niihin voi luottaa. Yritys hoiti kalusteasennukset muutamassa päivässä, Sari kiittelee ripeää toimintaa.

Tärkeää keittiön suunnittelussa oli lisätyötilan saaminen. Vanhan keittiön ainoa 50-senttinen työtason pätkä ei riittänyt lapsiperheen leipomuksiin ja ruuanlaittoon.

– Uudessa keittiössä on nyt työtasotilaa riittävästi.

Keittiön ikkunan alle suunniteltiin penkki, jotta koko perhe mahtuu mukavasti viettämään yhteistä aikaa vaikka ruuanlaiton yhteydessä.

– Sisustustyylini on enemmän tylsä kuin raflaava, joten materiaalit ovat melko varovaisia. Uutta ilmettä ja väriä saa keittiöön vaihtamalla penkin päällisiä, mattoja, ikkunaverhon ja pöytäliinan, Sari suunnittelee.

Keittiöön valittu, hillitty kukkatapetti antaa potkua muuten vaaleille pinnoille.

Kodinkoneista remontin yhteydessä vaihtuivat ainoastaan liesitaso ja uuni.

– Kaikki koneet ovat alle kuuden vuoden vanhoja, joten ei ollut vielä mitään järkeä vaihtaa niitä kaikkia. Mies tekee usein myös ruokaa, joten hän halusi induktiolieden sekä uunin, jossa on itsepuhdistuva pyrolyysi-toiminto. Emme ole vielä päässeet kokeilemaan miten puhdistusjärjestelmä toimii, mutta ainakin tiivisteet näyttävät olevan ihan eri luokkaa kuin tavallisissa uuneissa.

Kun ihminen ei oikein voi luonnolleen mitään, niin uudet keittiökoneet tulevat AEG:lta, kuten aiemmatkin kodinkoneet.

– Luottamus pohjautuu pitkän ajan kokemukseen. Muitakin merkkejä on joskus kokeiltu, mutta palattu taas AEG:hen.

Kylmäkoneet ja astianpesukone vaihdetaan vasta sitten, kun nykyisten koneiden aika on työnsä päässä.

Reilun 13 neliön keittiö remontoitiin ennen kalusteasennuksia lattiasta kattoon.

– Laattoja revittäessä vanhat levyt menivät rikki, joten päätimme levyttää koko keittiön uudestaan.

Samassa yhteydessä lisättiin äänieristyksen vuoksi villaa olohuoneen ja keittiön väliseen seinään. Uudet sähköjohdot oli samalla hyvä vetää piilossa levyjen alla.

Koska Sari Eurénilla oli vahva näkemys keittiöstä ja sen sisustuksesta, pystyttiin levyjen alle koolaamaan tuet koristehyllyäkin varten.

Kattoon asennettiin led-valaistus, joka vaati katon laskemista viidellä sentillä. Tosin valojen asennus ei olisi vaatinut kuin kolmen sentin laskua. Sari kehuukin ledien olevan näppärä vaihtoehto remonttikohteessa.

– Ledeistä lähtee riittävästi yleisvaloa. Keittiökaappien päälle, koristelistan taakse, asennettiin myös led-valaisimet, jotka antavat himmeämmän tunnelmavalon vaikkapa iltapalapöytään.

Perinteistä roikkuvaa valaisinta keittiöön ei tule, sillä tilassa halutaan säilyttää avaruuden tuntu.

Eniten työtä teetti lattia. Vanha lattia oli sen verran kupera, että se jouduttiin tasoittamaan neljään kertaan. Näyttävien kivilaattojen alle sijoitettiin lattialämmityskaapelit.

– Talossa on suora sähkölämmitys, joten hieman hirvittää tulevien sähkölaskujen suuruus, mutta halusin kuitenkin tällaisen ylellisyyden, Sari puolustelee päätöstä.

Eurénin perhe oli valmistautunut siihen, että remontissa tapahtuu aina joitain yllätyksiä. Sarin mielestä remontin kaikki vaiheet sujuivat kuitenkin juuri niin kuin oli suunniteltukin.

Ammattimiehet tulivat, kun lupasivat ja oma väki teki omat työvaiheensa, kun ehtivät.

– Monet kysyivät, odotanko innoissani valmiin lopputuloksen näkemistä. En odottanut, sillä olin nähnyt silmissäni keittiön valmiina ihan alusta asti. Koristehyllyn paikkaa myöten, Sari nauraa.

Hyvä sananlasku suutarin lapsilla ei ole kenkiä, pätee hyvin Sarinkin kohdalla. Verhokauppiaan ikkunassa ei ole vielä verhoja.

– Suhtaudun asiaan ehkä turhankin kriittisesti, mutta nyt luulen, että olen löytänyt oikean kankaan, josta tulee upea kaarikappa ikkunaan, Sari Eurén miettii hymyillen.

”Led-valot ovat hyvä vaihtoehto remonttikohteissa.”