Näin onnistut juhlajärjestelyissä
Edessä kesähäät, rippijuhlat tai viisikymppiset? Kun tilat, tarjoilut ja tunnelma ovat kohdillaan, siihen voi kiteyttää onnistuneen juhlan. Suunnittelu ja aikataulutus ovat kaiken a ja o.
Teksti ja kuva: Tarja Lehtola
Ensimmäinen päätös on se, missä juhlitaan. Juhlapaikan on sovittava kukkarolle ja tilaisuuden luonteeseen. Kun päivä on päätetty, on pitkämatkalaisille syytä ilmoittaa ajankohta heti esimerkiksi tekstiviestillä. Myös tila kannattaa varata heti, mikäli juhlaa ei pidetä kotona.
Jos juhlat järjestetään kotona, siirrä turhat tavarat juhlien ajaksi varastoon tai huoneeseen, jota ei käytetä juhlien aikana. Varmista, että jääkaapissa, kylmäkaapeissa ja pakastimessa on tarpeeksi tilaa ruuille. Kotijuhlissa on tärkeää varata riittävästi istumapaikkoja.
Vaikka pöytäpaikkoja ei riitä kaikille, syömään täytyy mahtua istualtaan. Vieraiden tulon porrastaminen voi helpottaa tilan puutteessa. Tämä sopii varsinkin isommilla syntymäpäivillä.
Tee kotiin tilaa:
–Raivaa lisätilaa siirtämällä suuremmat huonekalut syrjemmälle.
–Suuren pöydän saat laittamalla suuren levyn pukkijalkojen päälle tai pienemmän pöydän päälle.
–Tuoleja, penkkejä ja pieniä pöytiä voit lainata naapureilta ja ystäviltä tai vuokrata vaikkapa seurakuntataloilta.
–Siirrä omat vaatteet ja kengät pois eteisestä.
–Hyödynnä säiden mukaan piha tai parveke.
MITÄ ENEMMÄN lajeja on tarjolla, sitä pienempiä annoksia vieraat yleensä ottavat. Ota huomioon erikoisruokavaliot, kuten laktoosi-intoleranssi, keliakia sekä kasvissyöjät.
Tarjottavaa kannattaa varata mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän. Kukin vieras syö yhteensä noin 300-400 g. Keittojuhlissa lasketaan annokseksi puoli litraa.
Jonkinlainen nyrkkisääntö on, että nuoret syövät enemmän kuin vanhat, miehet enemmän kuin naiset ja lapset vähemmän kuin aikuiset.
Mitoita itsesi oikein. Arvioi oma ehtimisesi, jaksamisesi ja osaamisesi realistisesti. Jos vieraita on 30-50, tarvitaan vähintään kaksi henkilöä hoitamaan noutopöydän tarjoiluja juhlan aikana. Mieti, haluatko hankkia tarjoiluapua ja itse keskittyä enemmän vieraiden viihdyttämiseen sekä juhlista nauttimiseen.
Muista, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
Vinkkejä tarjoiluun:
–Tee kaikesta hankittavasta lista, että mikään ei unohdu ja kaikkea on riittävästi.
–Noutopöytä kannattaa kattaa astioiden osalta niin pitkälle kuin mahdollista jo edellisenä päivänä.
–Pieneenkin pöytään mahtuu paljon tarjottavaa, kun ne ovat esillä eri korkeuksissa.
–Tee pienet kyltit, joista näkee, mikä ruoka sopii kenenkin ruokavalioon.
–Suunnittele ruokalista niin, että mahdollisimman paljon voi tehdä valmiiksi.
–Leivo kakut, pikkuleivät ja piirakat pakastimeen. Koristele ja viimeistele tarjottavat juhlapäivänä.
Mukavia vieraita , herkullista ruokaa, leppoisia puheita ja hyvää musiikkia, niistä on onnistunut juhla tehty. Myös juhlapaikan koristelu vaikuttaa tunnelmaan. Tärkeimpiä kohteita ovat juhlapaikan sisäänkäynti ja tarjoilupöytä. Käyttämättömistä lakanoista saa edullisia pöytäliinoja, jos juhlat siirretäänkin pihalle. Keväällä ja kesällä luonnonkukista tekee näyttäviä kimppuja. Tarkistaa maljakkotilanne, sillä päivänsankarille kannetaan usein kimppu, jos toinenkin.
Kohota juhlien tunnelmaa:
–Liputus kuuluu tärkeisiin juhlahetkiin. Muista laskea lippu ennen auringonlaskua.
–Esittele vieraita toisilleen ja pidä huoli, että kukaan ei istu nurkassa yksin.
–Järjestä tarvittaessa lapsille omaa tekemistä.
–Pidä huoli, että ohjelmaa on sopivasti, jätä tilaa vapaalle seurustelulle.
Toimi ajoissa:
–1-3 kk ennen juhlaa: kutsut postiin, menun ja ohjelman suunnittelu.
–Kaksi viikkoa ennen juhlaa: ohjelmaan liittyvät järjestelyt, leipomukset pakastimeen, lainatavaroiden, kuten tuolien ja astioiden, metsästys.
–Juhlaviikolle kannattaa tehdä lähes päiväkohtainen suunnitelma.
–Silitä pöytäliinat ja juhlavaatteet, tee kunnon siivous, käy keittiöapulaisten kanssa tehtävät läpi ja tee kaikki mahdolliset esivalmistelut ennen juhlapäivää.
–Vierasta kohden lasketaan noin kaksi kahvikupillista.
–Puhtaat välineet ja kylmä, raikas vesi ovat hyvän kahvin perusedellytykset.
–Varaa lisäksi kahvipöytään sokeria, maitoa ja kermaa. Älä unohda makeutusainetta.
–10 hengelle sokeria 250 g, kermaa
1 dl ja maitoa 2–3 dl, 50 hengelle sokeria 1 kg, kermaa 8 dl ja maitoa 1 l
–Varaa kahvin lisäksi aina teetä. Haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on aina pussiteetä juhlavampi vaihtoehto.
–4 litrasta vettä ja 1 desistä teelehtiä saat 20 kupillista teetä.
–Kahvin ja teen lisäksi mehua ja kylmää vettä kannattaa pitää koko ajan tarjolla. Kylmiä juomia kuluu yllättävän paljon etenkin kesäjuhlissa, helteellä jopa kahvia enemmän.