Vauvatkin osaavat jo kohta hipaisunäytön käytön. Paljon tärkeämpi taito, oikea kynäote, saattaa vaatia koululaiselta opettelua. Oikea ote edistää hyvän käsialan oppimista ja estää käden väsymistä.

Teksti: Marianne Lähde

Käsin kirjoittaminen on lapsen kehityksen kulmakivi. Oppimisessa kirjoittaminen on aivan oleellista, ja sillä on läpi elämän kestävä merkitys. Oikea kynäote muodostuu yleensä ennen kouluikää, vaikka käden, sormien ja ranteen motoriikkaa säätelevät lihakset kehittyvätkin vielä pitkään.

Koulu- ja toimistotarvikkeiden maahantuontia ja tukkukauppaa harjoittavan Make-Trade Oy:n myyntipäällikkö Harry Vuorivirta kertoo, että kirjoittamisen oppiminen ei olekaan enää itsestäänselvyys. Osan haasteesta muodostaa runsas puhelimien ja tablettien käyttö.

– 60 prosenttia kirjoittamisen ongelmista ilmenee 4-8 -vuotiailla oppimisen ensimmäisinä vuosina. Bic lähti puuttumaan asiaan ja kehitti kynän, joka ohjaa lapsia heti oikeaan kirjoitusotteeseen, Harry Vuorivirta kertoo.

Ranskalaisen Bicin tuotteet tunnetaan ennen kaikkea niiden kekseliäisyydestä ja helppokäyttöisyydestä. Ensimmäisen kuulakärkikynänsä, Bic Cristalin, yritys lanseerasi yli 60 vuotta sitten. Uusin innovaatio ovat aloitteleville koululaisille kehitetyt kynät.

Bic Learner Evolution -lyijykynässä on linja, joka ohjaa sormien oikeaa asettelua. Lapset oppivat oikean otteen automaattisesti, ja muistavat tämän myöhemmin muilla kynillä kirjoittaessa.

– 4,0 mm lyijy kestää, ja on erittäin vaikea lasten rikkoa. Kolmiomalliseen runkoon on helppo tarttua. Kynä sopii sekä oikea- että vasenkätisille, Vuorivirta esittelee uutuutta.

Hyvä vaihtoehto lyijykynälle on lyijytäytekynä, jonka kätevä reunus ohjaa sormet oikeille paikoille.

– Kynä on oikean pituinen pieneen käteen. 1,3 mm lyijy ei katkea helposti. Koska kynä on tavallista paksumpi, sitä ei tarvitse puristaa eikä käsi väsy. Tällä lyijytäytekynällä pienikin oppii kirjoittamaan heti, vaikka koulussa taidetaan käyttää pääsääntöisesti lyijykyniä. Kun on oikeat välineet, on oppiminen helpompaa.

Lyijytäytekynän mukana tulee 9 lyijyä. Kynässä on paikka myös nimilapulle.