Havupuujuomaa, Boris-maitohappobakteerijuomaa ja pergaa

Hirvensalmella toimivan Perinnepirtin homeopaatti-naturopaatti Airi Rekilä suosittelee aamunavausjuomaksi sekoitusta, jossa on Boris-maitohappobakteerijuomaa, havupuujuomaa sekä kolme raetta pergaa.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Perinnepirtin lippulaiva on Boris-maitohappobakteerijuoma, jonka Airi Rekilä , 70, on itse kehittänyt. Boris-juoman ohjeen hän on tuonut alun alkaen Kaukasukselta, jossa opiskeli ravitsemusoppia 1970-luvun alussa.

Boris-juomassa on noin 4 miljoonaa elävää maitohappobakteeria grammassa.

– Boris valmistetaan punajuuresta, porkkanasta, kaalista, villiyrteistä, puolukasta, karpalosta ja herukasta. Valmistusmenetelmä on samankaltainen kuin hapankaalilla.

Boriksen vesi saadaan Perinnepirtin porakaivosta, joka pulppuaa tutkitusti hyvää, puhdasta ja elävää vettä. Perinnepirtin porakaivoveden pH on 7.8. Airi Rekilä löysi kaivon paikan varvulla katsomalla.

MahlaForestin havupuujuoma valmistuu MahlaForestin tuotantotiloissa Pieksämäellä. Yritystä johtaa Airi Rekilän vävypoika, Juha Tarkiainen . Mahla Forestin havupuujuoma valmistetaan omasta metsästä kerätyistä kuusesta, katajasta, männystä, lähdevedestä sekä ripauksesta merisuolaa. Säilyvyyden parantamiseksi käytetään kaliumsorbaattia.

– Muita lisäaineita havupuujuomassamme ei ole, Tarkiainen sanoo.

Havupuujuoman reseptin on kehittänyt Airi Rekilä. Rekilän kirjoittamassa kirjassa Syö itsesi suomalaiseksi resepti on Keppisopan nimellä. Rekilän näkemyksen mukaan, jotta havupuujuoman teho olisi parhain, meidän tulee yhdistää metsiemme kolmea suurinta, ikiaikaista vaikuttajaa. Katajan sanotaan vaikuttavan positiivisesti esimerkiksi vatsa- ja suolisto-oireisiin sekä ylläpitävän lymfaattista järjestelmää. Mäntyä on perinteisesti käytetty helpottamaan keuhkojen toimintaa, mänty on kansanlääkinnän mukaan auttanut myös reumatismista ja kihdistä kärsiviä.

Kuusen puolestaan sanotaan auttavan lihaskipuihin, keuhkoputkentulehdukseen, yskään ja nuhaan. Havupuujuoman terveysvaikutuksille ei ole kuitenkaan tieteellistä perustelua, mutta vahvaa kokemusperäistä näyttöä sen käyttäjien keskuudesta.

Perga on mehiläisten säilöntäprosessin läpikäynyttä siitepölyä. Se syntyy maitohappokäymisen kautta. Mehiläiset varastoivat pesässä siitepölyseosta kennoihin. Pakkausvaiheessa mehiläiset sekoittavat seokseen entsyymejä. Kennoissa siitepöly käy läpi maitohappokäymisen.

Perga on arvostettua vanhoissa mehiläishoitokulttuureissa. Sen uskotaan parantavan suorituskykyä ja elinvoimaa, pergaa käytetään myös muistin tukena. Pergan vaikutuksista esimerkiksi tiettyjen sairausten hoidossa – eturauhasvaivat, allergiat – on myös jonkin verran tutkimusnäyttöä.