Kanttihirren kapea ja viisto sauma mahdollistaa modernit ratkaisut
– Hirsirakentaminen on tuplaantunut viime vuosina, iloitsee Mammuttikodin Vesa Nylander
Olennaisin asia nykyaikaisessa hirsirakentamisessa on Mammuttikodin omistaja Vesa Nylanderin mielestä hirren työstön täydellinen automaatio.
Nykyajan hirsimiehet ja -naiset eivät enää tee mitään työstön vaihetta käsipelillä. Piilukirvestä ei ole henkisesti heitetty kaivoon: perinteinen hirrenveistotaito säilyy suomalaisen hirsirakentamisen kivijalkana.
Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Mammuttikoti
Mammuttikoti, aiemmin Mammuttihirsi on perustettu vuonna 1989, jolloin Pohjois-Pohjanmaalla Ylikiimingissä varttunut Vesa Nylander halusi, etteivät parhaat tukkipuut päädy ulkomaille ja jatkojalostukseen sellutehtaille, vaan kodeiksi suomalaisille. Hän perusti hirsitalotehtaan.
Nyt 50-vuotiaan Nylanderin omistaman Mammuttikodin liikeidea on ollut alusta saakka valmistaa massiivihirsitaloja. Vuoden 2013 lopussa yritys laajensi tuotantovalikoimaansa kattamaan myös puutalot. Samassa yhteydessä nimi vaihtui Mammuttikodiksi.
Oulussa sijaitsevalla tehtaalla valmistuu vuosittain yhteensä noin 250 massiivihirsitaloa ja puutaloa. Vuoden aikana Mammuttikoti jalostaa noin 15 000 kuutiota suomalaisilta sahoilta ostamaansa puutavaraa.
Mammuttikoti ylläpitää reilun sadan talomallin mallistoa.
– Asiakkaillemme talot valmistuvat kolmea eri reittiä. Asiakas valitsee mallin valmiista mallistostamme. Me toteutamme asiakkaan oman talomallin tai käytämme arkkitehtiä, joka suunnittelee asiakkaan toiveiden mukaisen talomallin, jonka sitten toteutamme, Nylander kertoo.
Perheyrityksen pääkonttori sijaitsee tehtaan ohessa Oulussa.
Mammuttikoti työllistää tällä hetkellä noin 120 henkilöä. Asiakkaita Mammuttikoti palvelee ympäri Suomen. Mammuttikodilla on myös vientiä, pääsääntöisesti Ruotsiin ja jonkin verran Venäjälle.
– Tällä hetkellä tuotannostamme reilut 80 prosenttia menee kotimaan markkinoille ja parikymmentä prosenttia vientiin.
Nylander korostaa , että olennaisin asia perinteiseen pohjautuvassa, mutta täysin modernissa hirren työstämisessä, on menetelmien täydellinen automaatio.
– Työstössä puuhun ei kosketa missään vaiheessa käsin, meillä esimerkiksi yksi mies käyttää linjalla kahta CNC-työstökonetta kerrallaan.
Pari vuotta sitten Nylanderin mielessä syttyi auton ratissa oivallus, joka on tehnyt Mammuttikodin hirsirakentamisesta entistä sopivamman moderniin rakentamiseen ja lisännyt näin reilusti hirsirakentamisen käyttöalueita. Hänen oivalluksestaan kehittyi Kanttihirsi, jonka Mammuttikoti julkisti vuoden 2014 lopulla.
– Olennaisin uudistus Kanttihirressä on kapea, noin 10 millin viistomainen sauma, joka nousee 35 asteen kulmassa ylöspäin; tämä vielä entisestään antaa saumasta kapeamman vaikutelman. Kanttihirsi antaa paljon lisää mahdollisuuksia juuri moderniin rakentamiseen, toki kanttihirsituotantoon siirtymisen alussa meillä tehtaalla työvälineet ja -tavat menivät uusiksi. Investointi kuitenkin kannatti, hirren käyttöalue kasvoi niin merkittävästi.
Mammuttikoti käyttää 204, 240 tai 270 millin paksuista lamellihirttä eli liimahirttä.
– Massiivihirsi sopii mielestäni ainostaan historiallisiin, käsin tehtyihin kohteisiin. Lammellihirsi mahdollistaa nykyaikaisen hirsirakentamisen. Se ei elä kuten massiivihirsi. Lamellihirrellä saadaan kerralla vahva seinärakenne, jossa ei tarvita eristeitä.
Hirsirakentamisen Nylander sanoo tuplaantuneen Suomessa viimeisten kolmen, neljän vuoden aikana.
– Se on hieno asia. Hirsitalo on ikuinen valinta ja ekologinen; hirsi sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. Hirrellä on luonnostaan erinomaiset lämmönsäätelyominaisuudet, jonka ansioista hirsitalossa on hyvä huoneilma. Kosteutta hyvin sitovana hirsi toimii myös ilman tasaajana.
”– Hirsi sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan.”
MIKÄ?
- perustettu vuonna 1989
- omistaa Vesa Nylander
- henkilökuntaa noin 120
- tehdas ja pääkonttori Oulussa
- tehtaalla valmistuu vuosittain noin 250 hirsitaloa ja puutaloa