Uusin Harry Potter -teos on erilainen kuin edelliset Potterit, muodoltaan se on näytelmä

J.K. Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen kirjoittamasta Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmäkirjasta on Suomessa otettu 100 000 kappaleen ensipainos. Kirjan on suomentanut Jaana Kapari-Jatta, joka on suomentanut kaikki muutkin Potterit.

Odotettua Harry Potter ja kirottu lapsi -teosta juhlistetaan julkaisutilaisuudessa Helsingissä Kansallismuseossa 8.11.2016. Tilaisuus täyttyi hetkessä ennakkoilmoittautujista.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Tammi

Marraskuun 8. päivänä Suomessa Tammen kustantamana ilmestyvä Harry Potter ja kirottu lapsi on kahdeksas Harry Potter -tarina ja virallisesti ensimmäinen, josta on tehty näytelmäversio. Näytelmän, Harry Potter and the Cursed Child ensi-ilta oli Lontoon West Endissä 30.7.2016. Sen esitykset myytiin loppuun hetkessä. Odotettua, suomeksi ilmestyvää Harry Potter ja kirottu lapsi -teosta juhlistetaan Helsingissä Kansallismuseossa 8.11.2016. Tapahtumaan ilmoittautui hetkessä yli 500 Harry Potter- fania. Fantasiaa tulvillaan oleva ilta huipentuu Harry Potter -pukukilpailun finaaliin.

Uusin Harry Potter -teos on erilainen kuin edelliset Potterit.

– Ensinnäkin kyseessä on näytelmä, ei romaani, sanoo Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemi.

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmä liikkuu seitsemän Harry Potter -romaanin maailmassa lähes kaksikymmentä vuotta niiden tapahtumia myöhemmin.

Harry Potter ja kirottu lapsi on tapahtumapaikallisesti suora jatkumo seitsemännen Harry Potterin, Harry Potter ja kuoleman varjelukset jälkiosasta, jossa vanhemmat saattavat lapsiaan junaan. Miljööllisesti näytelmä alkaa siitä.

Tarinan päähenkilöt ovat lapsia: Harryn ja Ginin keskimmäinen lapsi Albus ja hänen paras ystävänsä Scorpious Malfoy, Draco Malfoyn poika. Mukana tarinassa ovat keskeisesti myös Ron ja Hermione.

Ennen Harry Potter ja kirottu lapsi -teokseen tarttumista Tiuraniemi suosittelee lukemaan aikaisemmin ilmestyneet Harry Potter -romaanit.

Harry Potter itse on uusimmassa kirjassa keski-ikää lähestyvä, vähän ikävystynyt Taikaministeriön virkamies.

– Harry Potterin keskimmäinen lapsipoika Albus opiskelee Tylypahkan velhokoulussa, mutta valitsee eri polut kuin isänsä. Kirjassa nousevatkin esille vanhempien ja lasten suhde toisiinsa: odotukset ja paineet, joita vanhemmilla ja lapsilla voi toisiaan kohtaan olla.

Muutoinkin uudessa Harry Potterissa on paljon annettavaa aikuisille lukijoille.

– Kirjassa on paljon paitsi psykologista myös yhteiskunnallista tematiikkaa. Näytelmän tapahtumat kommentoivat hyvin monitasoisesti nykymaailman tilaa, sanoo Tiuraniemi.

Ystävyyden ja rakkauden voima korostuvat Tiuraniemen mukaan myös tässä uusimmassa Potterissa.

– Harry Potter -romaanien voima on mielestäni juuri niiden antamassa toivossa. Ystävyyden ja rakkauden avulla voidaan isotkin vaikeudet kääntää voitoksi, kuten Harry Potter ankean lapsuutensa.

Selviytymistarinat ja niiden sankarit ovat alati kiehtoneet ihmisiä ympäri maailman ja kaikkina aikoina. Siinä on Tiuraniemen mukaan yksi Potterien menestyksen salaisuus.

– Potter-kirjojen sankareilla on myös heikkoja kohtia, siksi heihin on helppo samaistua.

Houkuttava ja koukuttava juoni syntyy Tiuraniemen mukaan ennen kaikkea Harry Potterien mielenkiintoisista ja monitasoisista henkilöistä.

– Tässä J.K. Rowling on Pottereissa onnistunut loistavasti, ja myös tapahtumat pitävät jännityksen koko ajan yllä. Näin tarina kulkee vahvana ja mielenkiintoisena läpi romaanien, toteaa Tiuraniemi.

Hän korostaa J.K.Rowlingin taidokkuutta siinä, miten hän on onnistunut luomaan kokonaisen, ehjän ja valloittavan fantasiamaailman, jonne lukijat haluavat yhä uudestaan palata.

Hyvän ja pahan ikiaikainen taistelu pitää osaltaan lukijan mielenkiinnon yllä.

– Ja me kaikki tarvitsemme elämäämme ripauksen fantasiaa, muistuttaa Tiuraniemi ja pukeutuu ulos lähtiessään – lokakuun lopun ankean harmaaseen räntäsateeseen – Rohkelikko-huiviin ja pipoon.

Ensimmäinen Harry Potter -romaani ilmestyi 19 vuotta sitten. Tiuraniemi iloitsee siitä, että myös uudet sukupolvet ovat löytäneet Potterit, ja näin Harry Potter -kirjat yhdistävät sukupolvia.

– On ollut mahtavaa nähdä, millaisen joukkoinnostuksen kirjat pystyvät herättämään – miten ne yhdistävät sukupolvia ja ylittävät maantieteelliset rajat.

J.K. Rowlingin huikean maailmanmenestyksen saavuttaneen Harry Potter - teoksia on käännetty 79 kielelle ja niitä on saatavilla yli 200 maassa.

Loviisalainen suomentaja Jaana Kapari-Jatta on kääntänyt suomeksi kaikki Harry Potter -romaanit ja myös 8.11.2016 ilmestyvän näytelmäkirjan Harry Potter ja kirottu lapsi . Harry Potter -kirjasarja on hänen tunnetuin käännöstyönsä. Kapari-Jatalle on myönnetty Kansainvälisen nuorisokirjaneuvoston IBBY:n kunniakirja 2000, WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto 2001, Kansainvälisen kääntäjienliiton (FIT) Astrid Lindgren -palkinto 2002 ja Valtion lastenkulttuuripalkinto 2007.

”Potter-kirjojen sankareilla on myös heikkoja kohtia, siksi heihin on helppo samaistua.”
”J.K. Rowling on onnistunut luomaan kokonaisen, ehjän ja valloittavan fantasiamaailman, jonne lukijat haluavat yhä uudestaan palata.”

MIKÄ?

Maailman myydyin romaanisarja

Kirjailija J. K. Rowlingin Harry Potter -romaanisarjassa ovat ilmestyneet seuraavat teokset: Harry Potter ja viisasten kivi, Harry Potter ja salaisuuksien kammio, Harry Potter ja Azkabanin vanki, Harry Potter ja liekehtivä pikari, Harry Potter ja Feeniksin kilta, Harry Potter ja puoliverinen prinssi, Harry Potter ja kuoleman varjelukset. 8.11.2016 ilmestyy suomeksi näytelmäkirja Harry Potter ja kirottu lapsi. Sen tekijöinä ovat J. K. Rowlingin lisäksi Jack Thorne ja John Tiffany.

Ensimmäisen Harry Potter -romaanin J. K. Rowling kirjoitti 1997. Suomeksi ensimmäinen Harry Potter -romaani ilmestyi 1998.

Harry Potter -sarjan teoksia on käännetty 79 kielelle ja myyty yli 450 miljoonaa kappaletta. Romaanit ovat myynnissä 200 maassa.

Harry Potter on maailman myydyin romaanisarja.

Kirjojen pohjalta on tehty kahdeksan elokuvaa. Marraskuussa 2016 saa maailmanensi-iltansa samaan velhomaailman menneisyyteen sijoittuva elokuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat.

Miljardiomaisuuden kirjoillaan ansainnut J. K. Rowling on lahjoittanut paljon rahaa hyväntekeväisyyteen.