Elämäntapamuutos tempaisi Jukka Peltolan suklaan maailmaan

Ravintorikasta ja antioksidanttipitoista kaakaota on viljelty tropiikissa tuhansia vuosia. Jukka Peltolalle tämä ikiaikainen superfood ja siitä valmistettu raakasuklaa tulivat tutuiksi oman elämäntaparemontin myötä.

Pelialalla aikaisemmin työskennellyt Jukka Peltola havahtui kuutisen vuotta sitten huomaamaan, ettei oma vointi ollut paras mahdollinen. Energiaa oli vähän, stressiä liikaa ja jatkuvat flunssat vaivasivat.

– Kaverini suositteli tekemään jotakin yksipuoliselle ruokavaliolleni, joka piti sisällään muun muassa lihaa, maitoa, viljaa ja kevyttuotteita. Korvasin tavallisen suolan ja sokerin terveellisemmillä vaihtoehdoilla, vähensin maitotuotteiden syömistä, aloin nauttia runsaasti kasviksia ja startata aamuni smoothiella voileivän sijaan.

Jukka huomasi hyvin pian tuntuvan eron entiseen nähden.

– Mielen sumu katosi ja tunsin olonsa iloisemmaksi, energisemmäksi ja jälleen innostuneeksi uusista asioita. Aikaisemmin alati piinanneet flunssat katosivat takavasemmalle, Jukka kertoo.

Uudenlaisen ravitsemuksen myötä superfoodit alkoivat kiehtoa Jukkaa. Hän tutustuikin yhteen vanhimmista ja ravintorikkaimmista superfoodeista: tuhansia vuosia tropiikissa viljeltyyn kaakaoon ja alkoi valmistaa siitä itse raakasuklaata.

– Silmäni avautuivat epäkohdalle, jossa kauppojen hyllyt notkuvat suklaata, jota ihmiset rakastavat, mutta samalla kokevat suklaan nauttimisesta syyllisyyttä. Suklaa, johon meidät on nykyajassa totutettu, ei ole terveystuote, vaikka alkuperäinen suklaa olisi sitä mitä suurimmassa määrin. Jopa tuhat vaikuttavaa ainesosaa sisältävä, jumalaiseksi ruoaksikin kutsuttu kaakao on valjastettu hyvinvoinnin sijaan talouden rattaisiin. Kaakaon lukemattomat nyanssit on hukutettu sokeriseen patukkaan tai suklaalevyyn, Jukka sanoo.

Muutokset ravinnossa tempaisivat Jukan kokonaisvaltaisesti uudelle tielle.

– Ruokavaliomuutokset saivat minut pohtimaan elämän oravanpyörää ja kyseenalaistamaan silloisen työni tärkeyden. Suklaan myötä heräsi ajatus siitä, että haluan tehdä jotakin, jolla on merkitystä ja todellista arvoa ihmisille ja maailmalle. Päätin raivata tilaa uudelle ja hypätä suurella luottamuksella tuntemattomaan, Jukka kertoo.

Alkuun Jukka kehitti ideaansa omasta, hyvää tekevästä ja luontoa sekä viljelijöitä arvostavasta raakasuklaasta yksin. Pian hän kuitenkin löysi ympärilleen samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa ryhdyttiin luomaan erilaisia suussa sulavia luomuraakasuklaita.

Alusta asti ajatuksena oli käyttää suklaan valmistuksessa puhtaita, hyvinvointia edistäviä luomuraaka-aineita ja tehdä koko ravintoketju kaakaoviljelmiltä suklaalevyyn asti mahdollisimman läpinäkyväksi.

– Vaikka Goodion suklaat saivat heti hyvän vastaanoton, oli suklaatehdas alkutaipalellaan lähellä joutua itse kivimyllyyn. Olin jo luovuttamisen partaalla ja kirjoittanut kirjeenkin, jossa tarjosin yritystä hyviin käsiin, Jukka muistelee.

Hän kuitenkin päätti tarttua puhelimeen vielä kerran, ennen kuin luopuisi unelmastaan.

– Soitin Punnitse ja säästä -yrittäjänä toimineelle ystävälleni Sampsa Siekkiselle , joka kertoikin aina haaveilleensa työstä raakasuklaan parissa. Sampsa halusi lähteä matkaan ja ottaa mukaan suklaatehtaaseen myös entisen pomonsa, Jonni Sinkkosen , jolla oli 15 vuoden yrittäjäkokemus ja vahva ymmärrys taloudesta, Jukka kertoo.

Kun Jukan arvot ja visiot kohtasivat kaupan ja talouden osaajien kyvyt, oli koossa täydellinen kolmikko jatkamaan Goodion raakasuklaan tarinaa.

Goodion 12 erilaista suklaata valmistetaan alusta asti käsityönä, pienessä suklaatehtaassa Helsingissä. Suklaiden raaka-aineina käytetään reilummin tuotettua, luomulaatuista kaakaota, luomukaakaovoita ja -kookospalmusokeria. Makusuklaiden aromit ovat peräisin luomu-uutteista sekä aidoista mausteista ja yrteistä.

Luomuraakasuklaissa ei ole lisäaineita.

– Samettinen suklaamassa valmistuu kivimyllyssä, jossa paahtamaton kaakao jauhetaan muiden raaka-aineiden kanssa vähintään kahden vuorokauden ajan. Suklaata ei missään vaiheessa kuumenneta, näin kaakaon arvokkaat ravintoaineet säilyvät.

Makeuden suklaalle antaa glykeemiseltä kuormaltaan matala kookospalmusokeri, joka tehdään kookoksen kukinnoista kerättävästä nektarista.

– Se on YK:n maatalous ja elintarvikejärjestö FAO:n mukaan kestävimmän kehityksen mukainen, makeutukseen käytettävä raaka-aine, Jukka kertoo.

Kuten Jukka jo alkuaan oivalsi, kaakao ei ole vain yksi maku, vaan aivan kuten viineissä, kaakaoissa on lukuisia erilaisia sävyjä.

– Makusuklaissa käytämme pehmeäsävyisiä kaakaoita, jotka antavat tilaa muille aromeille. Puhtaasti suklaisissa levyissä voi maistella voimakkaampien kaakaoiden vivahteita.

Arvokkain Goodion suklaa on valmistettu maailman harvinaisimmista Pure Nacional -kaakaopavuista. Tämän aikanaan maailman suklaamarkkinoita hallinneen kaakaon luultiin jo kokonaan kadonneen planeetaltamme, mutta se löydettiin muutamia vuosia sitten eräästä kanjonista Perusta.

– Villinä eläneeseen, pienessä mittakaavassa viljeltyyn kaakaoon Goodiolla on yksinoikeus maailmassa. Pure Nacionalin hedelmissä on sekä valkoisia, hedelmäisiä että ruskeansävyisiä, pähkinäisiä siemeniä. Kun nämä erilaiset aromit yhdistyvät, saa suklaa todella monivivahteisen maun, Jukka kertoo.

Goodion suklaat ovat hurmanneet paitsi kotimaassa, myös Ruotsissa ja Amerikassa sekä saavuttaneet International Chocolate Awards -innovaatiopalkinnon.

Mainetta, mammonaa tai maailmanvalloitusta tärkeämpää Jukalle, Sampsalle ja Jonille on kuitenkin kehittää entistä parempaa suklaata, luoda uusia reseptejä ja ennen kaikkea reitittää kuluttajille kaakaon matka aina puusta suklaalevyyn asti.

– On äärimmäisen tärkeää olla selvillä raaka-aineiden viljelijöistä, edistää heidän ja siten koko ympäristömme hyvinvointia. Uskon, että täydellinen läpinäkyvyys raaka-aineiden lähteille saakka, sekä viljelijöiden ja ympäristön tila kiinnostavat yhä enemmän myös kuluttajia.

Jukan mukaan nykyihmisen olisi aika ottaa askel taaksepäin ja löytää kestävämpi ja terveempi tulevaisuus itselle ja tuleville polville.

– Emme yksinkertaisesti voi enää toimia lyhytnäköisesti, yksinomaan talouden ajamina. Voisimme sen sijaan ottaa mallia intiaaneilta, jotka pohtivat ratkaisujensa ja tekojensa vaikutuksia seitsemän sukupolvea eteenpäin. Hyvää tekevä raakasuklaa on meille vielä verrattain uusi asia, mutta samalla se kätkee sisälleen ikivanhat viisaudet, Jukka sanoo.

”Makeuden suklaalle antaa glykeemiseltä kuormaltaan matala kookospalmusokeri.”