Array Lighting -valaistusteknologiassa valon lähde mukailee aurinkoa

Vaasassa toimivan LumiTar Oy:n toimitusjohtaja Igor Rodet on kehittänyt Array Lighting -valaistusteknologian, joka mahdollistaa valaisimien toimintavarmuuden miinus 40 Celsius-asteen olosuhteista plus 105 asteen olosuhteisiin. Tähän saakka korkein paikka, mihin LeS-valaisin on asennettu, on ollut 42 metriä. LeS-valomoduulien elinikä on Rodetin mukaan 200 000 tuntia normaalissa käytössä, eli 8 333 päivää jatkuvassa käytössä. Energiansäästöksi luvataan jopa 92 prosenttia. LeS-valaisimet valmistetaan sataprosenttisesti kierrätettävistä materiaaleista.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: LumiTar Oy

Vaasassa toimiva LumiTar™ Array Lighting Technology Finland Oy perustettiin vuonna 2011. Yrityksen toimitusjohtaja, visionääri Igor Rodet, 48, kehitti alkuperäisen idean Array Lighting -valaistusteknologiasta vuonna 2009 rakentaessaan järeitä äänentoistoratkaisuja (Line Array). Vuosina 2011–2013 yritys keskittyi tuotekehitykseen, koemarkkinointiin ja haasteellisiin referensseihin.

Positiivisten palautteiden ja tarjouspyyntöjen myötä LumiTar käynnisti varsinaisen Array Lighting -valaisimien myyntitoiminnan ja tuotemarkkinoinnin kesällä 2014. Nyt vaasalaisyritys valloittaa valaistusmarkkinoita Suomessa, ja erityisesti ulkomailla, ja ennen kaikkea ääriolosuhteiden valaisemisessa. Ulkomaille – erityisesti ns. kolmansiin maihin – myynnistä menee yli 90 prosenttia.

Valaistuskohteina ovat esimerkiksi satamat, mastot ja isot urheilustadionit, kuplahallit ja teollisuus.

– Olemme asentaneet Array LeS -valaisimia jopa 42 metrin korkeuteen, suuri valonkantama onkin yksi valaisimiemme merkittävä ominaisuus. Vertailun vuoksi LED-teknologian yhdeksi ongelmaksi mainitaan juuri pieneksi jäävä valonkantama. LEDit ovat erittäin hyviä kohdevalonlähteitä, mutta ongelma LED-teknologian kanssa tulee silloin, kun valoa tarvitaan todella paljon, toimitusjohtaja Rodet toteaa.

– Yleensä meidän valaisimillamme korvataan 400, 1000 tai 2000 watin monimetallilamput, hän jatkaa.

– Array Lighting -valaisimiin olemme rakentaneet tuulettimen, joka hyödyntää ilmavirtausta, kestää rajuja lämpötilan vaihteluita ja joka on erittäin hiljainen. Tuulettimien avulla valaisimet puhdistavat optiikkansa ja huoltavat itse itsensä. Esimerkiksi Intiassa, jossa hyönteiset pörräävät valaisimien ympärillä, keinotekoisen ilmavirran avulla tapahtuva itse huollettavuus on erittäin tärkeä ominaisuus, sanoo Rodet.

Suomessa Array Lighting -valaisimet ovat käytössä muun muassa Rinta-Joupin Autoliikkeissä. Muita yrityksen tunnettuja asiakkaita ovat esimerkiksi Vaasanseudun areenat, Konecranes, Vantaan Energia, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Outokumpu, SCA ja UPM sekä lukuisat kaupungit.

LumiTar -valaisimet suunnitellaan ja valmistetaan Vaasassa.

– Kaikki suunnittelu ja valmistus tapahtuu yrityksessämme, eli teemme jokaisen vaiheen alusta loppuun saakka itse, korostaa Rodet.

Suunnittelussa LumiTar Oy:ssä on seitsemän työntekijää, korkeasti koulutettuja alansa asiantuntijoita kaikki. Valaisimien kokoonpanijoita on kahdesta neljääntoista.

– Tilausten mukaan. Meillä ei ole kokoonpanijoina työntekijöitä, vaan yhteistyökumppaneita; kukin ansaitsee sen, mitä kulloinkin tekee, Rodet kertoo.

Hän kiittää muun muassa eläkeikäisiä naisia luotettaviksi ja työhön sitoutuneiksi.

Valaisimien osia LumiTar Oy:lle tekevät sopimusvalmistajat Vaasassa, Vantaalla, Oulussa ja Turengissa. Osia ja käyttäviä materiaalia tulee myös ulkomailta, kuten esimerkiksi Norjasta, Ranskasta, Saksasta, Iso-Britanniasta, USA:sta ja Taiwanista.

Edistyksellisen valaistusteknologian lisäksi kestävä kehitys ja materiaalien täydellinen kierrätettävyys ovat tärkeitä arvoja Igor Rodetille. Esteetikkona Rodet nauttii siitä, että Array Lighting - valaisimet on saatu fyysisiltä mitoiltaan ja rakenteiltaan pienikokoisiksi.

– Valaisimemme tehdään alumiinista, lasista ja ruostumattomasta teräksestä, mitään muita materiaaleja emme käytä, Rodet kertoo.

– Esimerkiksi alumiinin kohdalla toteutunee niin, että valaisimen ostettaessa alumiinin hinta on pienempi kuin valaisimen poistuessa käytössä, kun alumiini palautuu kierrätyksen kautta uudelleen käytettäväksi.

Rodet on asiantuntijatiiminsä kanssa kehittänyt valontuottoon ja valonheijastukseen valaisinkohtaisia ratkaisuja, joista osan he ovat mallisuojanneet ja patentoineet.

– Käytetyt ratkaisut takaavat pitkän käyttöiän erilaisissa käyttöympäristöissä, aina jääkylmästä äärimmäiseen kuumuuteen.

Hän korostaa, että mikäli valaisimissa käytettäisiin muovia, pitkäikäisyys ei toteutuisi.

– Muovi ei kestäisi kymmentä vuotta kauempaa.

LumiTar -valaisimien valo tuotetaan Rodetin kehittämällä Array LeS -moduulilla. Array Lighting -teknologiassa valo tulee yhdestä, yhtenäisestä valonlähteestä, joka Rodetin mukaan muistuttaa aurinkoa.

– Koska valo tulee yhdestä, yhtenäisestä lähteestä, se voidaan kohdentaa paremmin optiikan avulla, eli suunnittelemamme monipuolisen lasioptiikan avulla valaisimissamme valo jakautuu tasaisesti laajalle alueelle tai niin halutessa sen voi keskittää tiettyyn kohteeseen, toteaa Rodet.

Hän korostaa Array LeS-valaisimien valon olevan välkkymätöntä.

– Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus esimerkiksi satamien valaisemisessa.

Array LeS -valolähteen puolijohteet on istutettu erikoismateriaalista valmistettuun alustaan.

– Hukkalämpö pystytään siirtämään tästä alustasta tehokkaasti jäähdytysprofiiliin. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu kaksoisjäähdytys varmistaa valaisimen toimivuuden korkeissakin

ympäristölämpötiloissa. Kehittämämme jäähdytysjärjestelmä toimii valaisimissamme itsenäisesti ja aktiivisesti riippumatta valaisinta ympäröivän ulkoilman lämpötilavaihteluista, Rodet kertoo.

Lämmönhallinta on olennaisen tärkeää valaistuksessa: tuottaakseen luvatun määrän valoa eri lämpötiloissa valaisin ei saa lämmetä eikä kuumentua.

1990-luvulla insinööriopinnoissaan Igor Rodet innovoi mielessään, miten saisi kehitettyä teknologian, jonka avulla valaisimista saisi sen käyttäjälle kaikki mahdolliset positiiviset ominaisuudet ja kestävyyden.

– Array Lighting -valaistusteknologia tarjoaa sellaisen mahdollisuuden, teknologian kehittäjä ja toteuttaja hymyilee Vaasassa Hovioikeudenpuistikon työhuoneessaan.

”Kaikki suunnittelu ja valmistus tapahtuu yrityksessämme, eli teemme jokaisen vaiheen alusta loppuun saakka itse.”

MITÄ?

Miksi valita Array Lighting -valaisimet?

Tässä LumiTar Oy:n toimitusjohtaja Igor Rodetin mukaan muutama syy:

* Valo on tasaista ja välkkymätöntä.

* Valo muodostaa vaan yhden varjon – kuin aurinko.

* Valon himmennys toimii 0–100 % portaattomasti.

* Array Lighting -valaisimien hyötysuhde on vähintään 140 lm/W.

* Array Lighting -teknologian avulla voidaan saavuttaa jopa 220 lm/W hyötysuhde (nykyinen maksimiarvo, jonka LumiTar on saavuttanut testissä).

* Array LeS -valomoduulin elinikä on 200 000 tuntia normaalissa käytössä, eli 8 333 päivää jatkuvassa käytössä. Mikäli käytät valomoduulia 10 tuntia päivässä, elinkaari on 40 vuotta. Energiansäästöpotentiaali on jopa 92 %.

* Tuotteet valmistetaan sataprosenttisesti kierrätettävistä materiaaleista.

* Array Lighting -valaisimet pärjäävät Siperiasta Saharaan, käyttöalueena -40 ºC tai jopa +105 ºC.

* Värintoistoindeksi CRI on jopa 98,5.