Sotiemme veteraanit juhlistavat 100-vuotiasta Suomea omalla rintamerkillä. Merkin suunnittelutyö toteutettiin kutsukilpailuna. Merkkiä myydään sotiemme veteraanien hyväksi.

– Uusi merkki edustaa itsenäisyyttä, iloa, vapautta ja rauhaa. Suunnittelukilpailun voitti Paavo Halosen Vapaa, Fri -suunnitelma, joka valloitti veteraanien sydämet selkeällä sanomallaan, kertoo Pia Mikkonen Sotiemme Veteraanit -varainkeruuyhteisöstä.

Kutsukilpailun suunnittelun kohteena olivat varainkeruuseen käytettävät rintamerkki ja ranneke.

– Olen kiitollinen ja ylpeä kunniasta saada suunnitella Sotiemme Veteraanit -rintamerkin ja rannekkeen. Suunnitteluprosessi oli haastava ja kiinnostava, ideoista pari pääsi paperille ja lopulta päädyin selkeään tekstiin, joka kertoo veteraanien meille antamasta tärkeimmästä lahjasta, vapaudesta, sanoo Paavo Halonen suunnittelukilpailun ratkettua.

Kilpailuun kutsutut suunnittelijat olivat taiteilija Paavo Halonen, kuvittaja Sanna Pelliccioni sekä muotoilijatyöpari Elina Järvinen ja Tomi Tallqvist. Kilpailun järjestelyistä vastasi Viivi Lehto-Peltomäki Musta Designista.

Merkki toteutetaan kaksivärisestä nauhasta ja siinä on teksti Vapaa, Fri.

– Merkkien pakkaamisen hoitaa Niemikotisäätiö, joka tekee työtä helsinkiläisten mielenterveyskuntoutujien hyväksi. Nauha ja pakkaus valmistetaan Suomessa, kertoo Mikkonen.

Tällä hetkellä veteraaniliittojen varallisuudella jokaiselle veteraanille saataisiin viikon lämpimät ateriat. Jos veteraaniliitot lopettaisivat toimintansa ja varat jaettaisi järjestöjen veteraanijäsenille, kukin saisi noin 47 euroa. Selvityksessä on laskettu mukaan Rintamaveteraaniliitto ry:n ja Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n varat.

Liitoittain tarkasteltuna summat olisivat kutakuinkin Rintamaveteraaniliiton jäsenelle 52 euroa ja Suomen Sotaveteraaniliiton jäsenelle 42 euroa. Sotainvalidien Veljesliitolla on varallisuutta 345 euroa sotainvalidi- ja puolisojäsentä kohden, jotka on tarkoitettu sodassa vammautuneiden ja heidän iäkkäiden aviopuolisoidensa ja leskiensä hyväksi. Luvut perustuvat järjestöjen virallisiin tilinpäätöksiin ja toimintakertomuksiin 31.12.2015.