
Rakkaudesta villasukkiin
Käsin tehty, sydämellä suunniteltu
Villasukat on ehkä kaikkein perinteisin kotimainen käsityö. Käsintehdyt villasukat ovat suorastaan Suomen kansallisasuste. Merja Ojanperä on julkaissut kirjan verran ohjeita villasukkiin, jotka ovat kuin kauniita koruja. Kauneimmat villasukat -oppaan sukat ovat erityisesti romanttisen tyylin ystävien mieleen.
Teksti: Tarja LehtolaKuvat: Merja Ojanperä
Mikään ei ole niin tuttu ja turvallinen kuin pari kunnon villasukkia, jotka lämmittävät, hiljentävät askeleen ja antavat jalkojen hengittää. Villasukat ovat mainio lahjaidea, eikä ihme, että ne ovat kestosuosikki myös pukinkonttiin.
Käsityöt ovat aina merkinneet Merja Ojanperälle paljon.
– Olen pitkään tehnyt ilta-ja morsiuspukuja ja monenlaista muuta käsityön saralla. Rakastan käsitöitä ja haluan oppia koko ajan uutta. Äitini ja isoäitini olivat monipuolisia käsityöihmisiä. Itsekin aloitin ompelun jo ennen kuin olin koulussa.
Kaikista rakkainta aluetta ovat olleet neuletyöt.
– Erityisesti olen aina rakastanut romanttisia pitsineuleita sekä virkattuja pitsejä ja koristeita. Sukkien neulomisen aloitin reilut viisi vuotta sitten. Tutustuin muihin neulojiin internetin sivustoilla ja etsin kuvioita ja ideoita, joita voisi sukkiin soveltaa. Siitä se lähti. Pian minulta kysyttiin sukkia enemmän kuin pystyin neulomaan.
Villasukat eristävät erittäin hyvin lämpöä, ja siksi ne ovat oivallinen eriste kenkään talvipakkasilla. Villalangan sisällä oleva ilma on hyvä lämmöneriste. Villa itsessään sitoo myös painoonsa nähden hyvin kosteutta, eikä villasukka tunnu kosteanakaan kylmältä.
Luostarit olivat aikoinaan perinteisesti käsityön keskuksia, eikä vuonna 1463 käyttöön vihitty Naantalin kaunis nunnaluostari ollut poikkeus. Birgittalaisnunnat opettivat naantalilaisille sukankudonnan taidon.
Tuohon aikaan etenkin kantapäiden teko oli harvojen tuntema taito, joten Naantalin sukilla oli kysyntää Tukholmaa, Tallinnaa ja Pietaria myöten. Parhaimmillaan sukkia kudottiin 25 000 paria vuodessa ja kutojia kyseltiin opettajiksi ympäri Suomea. Kun Oulu noihin aikoihin tunnettiin tervakaupunkina, Naantali oli sukkakaupunki, josta taidokkaasti neulotut sukat matkasivat laivojen mukana maailmalle.
Kaupunginisät halusivat ottaa tilanteesta kaiken hyödyn, joten kaikki naantalilaiset velvoitettiin kutomaan sukkia kaupungin eduksi. Kun kadunkulmiin alkoi kertyä kudontarinkejä, piti tehokkuutta parantaa ja kutojien määrä kadunkulmaa kohti rajattiin virallisella määräyksellä kuuteen, jotta työ ei olisi mennyt rupatteluksi. Pelättiin myös, että kutimien äärellä tapahtuva juoruileminen aiheuttaisi epäsovun lisääntymistä.
Nykyään neulojat ovat hyvin sopuisaa väkeä. Ohjeita jaetaan ja neulomista saatetaan harrastaa porukallakin neuloen ja samalla jutustellen.
Ojanperä perusti vuoden 2015 kesällä Facebookiin oman sivun nimeltä Hyvän mielen silmukat. Sen suosio yllätti hänet täysin.
– En osannut kuvitellakaan, että sukkani voisivat kiinnostaa niin paljon. Ohjeita malleihin kysyttiin jatkuvasti. Neuloin kuitenkin niin fiilispohjalta,että en kirjoittanut ohjeita. Halusin pitää sukat uniikkeina, joten en siksikään ajatellut niitä jakaa ohjeina. Kirjaan olen pyrkinyt valitsemaan ohjeita, joita pystyy seuraamaan ihan perussukan salat tuntemalla. Olen panostanut helppouteen kaikella tavalla, jopa langan hankinnassa. Minun juttuni on maalaisromantiikka vaatetuksessa ja sisustuksessa. Ihanat rimpsut, nauhat, pitsit, röyhelöt, kukat ja helmet.
Kirjan sukat ovatkin täynnä katseen vangitsevia kuvioita, virkattuja kukkia, silkkinauhoja tai ommeltuja helmiä. Rakkaudella neulotut sukat lämmittävät sekä mieltä että varpaita. Kuvio- ja kirjoneuletta yhdistämällä syntyy mykistävän hienoja villasukkia.
Suurin osa malleista on helppoja tai keskivaikeita, muutama on haastavampi. Kaikki sukat on neulottu Suomessa myytävistä keskipaksuisista langoista. Jokaisen sukkamallin kohdalla Ojanperä kertoo, mistä asioista sukat saivat muotoja tai kuvioita, kun hän suunnitteli kyseisiä sukkamalleja. Monet aiheet liittyvät luontoon, muun muassa pellavapelto, perhosen siivet ja jääkiteet. Myös laulaminen on Ojanperälle tärkeä harrastus. Kuorolaulamisen kunniaksi kirjasta löytyy Musikantti-sukat.
Merja Ojanperän rakkaimmat harrastukset ovat neuleiden suunnittelu, neulominen ja hyväntekeväisyys. Hänen upeilla uniikkisukillaan on kerätty runsaasti rahaa eläintensuojeluun ja muihin hyviin tarkoituksiin. Toinen sukkakirja onkin jo työn alla.
Suomalaiset ovat nyt hullaantuneet Ojanperän romanttisista malleista siinä määrin, että ensimmäinen painos Kauneimmat villasukat -kirjasta on loppuunmyyty. Uusi erä tulee kuitenkin painokoneista ulos, ja taas pääsevät uudet puikot tikuttamaan pitsein, kukin tai röyhelöin varustettuja lämmittimiä omiin tai ystävän jalkoihin.
Itse neulottu sukkapari on hyvin henkilökohtainen lahja saajalleen.
– Toivon, että sukkien saaja saa lämpimien jalkojen lisäksi osan niistä lämpöisistä ajatuksista, joita olen sukkaa neuloessani ajatellut, Ojanperä toteaa.
”Itse neulottu sukkapari on hyvin henkilökohtainen lahja saajalleen.”
”Rakastan käsitöitä ja haluan oppia koko ajan uutta.”