Jouluna koti kukkii
J oulutähti pitää lämpimästä
Joulutähti viihtyy normaalissa huoneen lämmössä. Paras säilytyslämpötila on kuitenkin 14 – 15 astetta, jolloin suojuslehtien väri on hohtavin ja silloin ne säilyttävät loistonsa pidempään. Vetoa ja kylmyyttä joulutähti ei siedä. Kasvi on niin herkkä kylmälle, että kasteluvedenkin suositellaan olevan huoneenlämpöistä. Joulutähti kestää pientä kuivahtamista, mutta liika märkyys tukahduttaa sen juuret. Tasainen kastelu sopii kasville parhaiten.
Hyasintin kanssa pääsee helpolla
Hyasintin aukeaminen kestää muutamia päiviä. Jos kukkien avautumistahti vaikuttaa liian nopealta, hyasintit voi laittaa yön ajaksi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Tälle joulun tuoksukuningattarelle ei kannata antaa liikaa vettä, jottei varsi veny. Jos varsi pääsee venymään liiaksi, se kannattaa tukea tikulla tao leikata maljakkoon.
Viileys pidentää ritarinkukan kukinta-aikaa
Ritarinkukka kukkii pitkään avaten kukkiaan ja kasvattaen kukkavarsia vielä viikkoja kotiin tuomisen jälkeenkin. Parhaimmillaan voi olla auki useampia isoja ja pieniä kukkia samanaikaisesti, jolloin se on upea näky. Pidä ritarinkukkaa valoisassa paikassa ja jos ulkona on plusasteita, sitä voi pitää päivisin myös lasitetulla parvekkeella. Viileys pidentää sen kukinta-aikaa entisestään. Kukinnan aikaiseksi hoidoksi riittää pelkkä kastelu, jota ei kukkavarren kasvamisen aikaan pidä unohtaa tai sen suhteen kitsastella. Riittävä vedensaanti takaa sen, että nuput avautuvat muhkeiksi ja näyttäviksi, kellomaisiksi kukiksi. Hyvä keino riittävän veden saamiseksi on putsata sipuli varovasti mullasta ja istuttaa se lasimaljakkoon, jossa vain juuristo koskee vettä. Jos sipuli on kosketuksissa suoraan veteen, se alkaa helposti mädäntyä. Jos ritarinkukan varsi venyy liiaksi, sen voi joko leikata maljakkoon leikkokukaksi tai tukea kukkatikulla.
Jouluruusu viihtyy viileässä
Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ei kuitenkaan kannata kastella liikaa, sillä litimärässä kasvualustassa jouluruusun juuret saattavat tukehtua. Ylimääräinen vesi
kaadetaan aluslautaselta pois. Jouluruusun kukinta kestää sitä kauemmin, mitä viileämmässä paikassa se on. Se viihtyy valossa. Jouluruusun voi Etelä-Suomessa istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana.
Lähde ja joulukukkien kuvat: Kauppapuutarhaliitto
MITÄ?
Sulatus
Jos kuusi on jäässä, se sulatetaan hitaasti ennen jalkaan asettamista kapillaarisen virtauksen aikaan saamiseksi. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1–2 vuorokautta.
Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä. Runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan.
Jalkaan asetus
Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.
Hoito sisätiloissa
Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.
Lähde: Joulupuuseura