Joulutunnelman luomisen ja valmisteluiden iloksi ja avuksi on ilmestynyt taas uusia kirjoja jouluihmisille. Joulu on ehtymätön ja kaikille yhteinen pitkän pimeän talven katkaiseva, rakas aihe. Kaunein joulu -kirja vie ajatukset maalaisromanttisiin joulutunnelmiin sekä tarjoaa paljon sisustus- ja koristeluideoita. Hyvää joulua avaa joulun perinteitä nykypolville.

Teksti: Tarja Lehtola

Jouluperinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, mutta niiden alkuperä saattaa olla hämärtynyt. Tarja Tuulikki Laaksosen uutuuskirja Hyvää joulua – Tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä (Docendo) avaa kulttuurihistorian näkökulmasta perinteiden taustoja.

Kirjassa Laaksonen avaa monta jouluun liittyvää sanaa ja sanontaa, tapaa ja perinnettä. Miksi ikkunoille pannaan palamaan kaksi kynttilää? Missä järjestyksessä ripustetaan usko, toivo ja rakkaus -koriste tai mikä on pataluha? Entä mitä yhteistä on pipareilla ja villasukilla? Milloin riisipuurosta tuli joulun ruoka? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kirja antaa vastauksen.

Hyvää joulua -kirja on todellinen jouluperinteiden tietopankki. Teos sisältää runsaasti tunnelmallista kuvamateriaalia, jota on kerätty sekä eri julkishallinnon kuva-arkistoista että kuvaamalla yksityishenkilöiden jouluaarteita.

Maskulainen tietokirjailija ja kulttuurihistoriasta väitellyt Tarja Tuulikki Laaksonen on yksi Suomen tunnetuimmista joulun tutkijoista. Hänen viime vuonna ilmestynyt kirjansa Joulurauha Suomen Turusta keskittyi nimensä mukaisesti joulurauhaan ja sen pitkään historiaan. Laaksonen tunnustautuu itse jouluihmiseksi, jolle joulu on erittäin rakas, tunnelmallinen ja perinteitä kunnioittava juhla.

Ilona Pietiläisen kirjassa Kaunein joulu – ideoita ja sisustusvinkkejä joulukotiin (Docendo) puetaan kuusi talviasuun, tehdään kinuskipullaa ja marjakiisseliä, kasvatetaan suolaa, tehdään kristallinen kattaus, jäädytetään saippuakuplia ja paljon muuta jouluista puuhaa. Näppäräsormisille on kirjassa lukuisia kranssi- ja kukkavinkkejä.

Tänään ilmassa on taikaa. Meillä on lupa uskoa satuihin, tonttuilla, tehdä lumienkeleitä ja rapistella suklaakupilla. Jos uskomme tarpeeksi lujaa, voimme kuulla kellojen helinän – ehkä nähdä puuterilumen keskellä enkelinkin lentävän. Joulun taika pysäyttää meidät hetkeksi, jolloin jään katselemaan kynttilän liekkiä, unohdun kuuntelemaan rakkaimpia joululauluja ja tiukennan otettani halatessani perhettäni. Nostan kaapista vanhat astiani, joiden pinta voisi kertoa joulun tarinaa jo vuosikymmenten takaa – tänään katan ne perheelleni vuoden tärkeimpään hetkeen. Talletan kaiken sydämeeni. Joulu tekee elämästä hurmaavinta satua.

Näin toteaa Ilona Pietikäinen, joka on julkaissut lukuisia joulu- ja sisustuskirjoja, eikä ideoiden virta näytä ehtymisen merkkejä.

”Viimeisellä sivulla huomaat kulkeneesi kanssani lumisen polun päähän – juuri siinä on silloin joulun taika”.

”Talletan kaiken sydämeeni. Joulu tekee elämästä hurmaavinta satua.”