Ylikypsän kinkun sisä-lämpötila on 82 astetta
Nosta kinkku huoneenlämpöön 6–12 tuntia ennen paistamista kinkun koosta riippuen
Klassikot hurmaavat joulupöydän alkupaloina
Legendaarisen, jo edesmenneen keittiömestari Eero Mäkelän ohjeella onnistut varmasti joulunkinkun paistamisessa.
Tärkeää: nosta kinkku huoneenlämpöön 6–12 tuntia ennen paistamista kinkun koosta riippuen.
Kuumenna uuni 150 asteiseksi.
Jos käytät paistomittaria, työnnä sen neula viistosti kinkun keskiosan paksuimpaan kohtaan. Mittari ei saa koskettaa luuta.
Aseta kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Laita uuniin kinkun alle syvä uunivuoka, johon neste tippuu.
Paista ensimmäinen tunti 150 asteessa. Pudota sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.
Paista kinkkua, kunnes mittari näyttää 79–80 astetta. Ylikypsäksi katsotaan kinkku, jonka sisälämpötila on 82 astetta.
Kinkun paistoaika määräytyy kinkun koon mukaan. Jos paistomittaria ei ole, paistoaika on noin 1 tunti/kg + 1 tunti.
Kun kinkku on valmis, ota se uunista ja anna olla pöydällä sen aikaa, kun kuumennat uunin 230 asteeseen. Sekoita samalla hyvin keskenään 4 rkl Chef Wotkin’s sinappia, 1 rkl siirappia ja 1 raaka kananmunan keltuainen.
Poista kinkusta nahka ja sivele pinta sinappiseoksella. Sirota päälle vielä korppujauhoja, mieluiten siivilän läpi. Laita kinkku uudelleen uuniin, kunnes kuorrutus on kauniin ruskea.
Siivilöidyn paistoliemen voit käyttää kinkun kastikkeen pohjana. Paistoliemi sopii erinomaisesti myös siskonmakkara- tai hernekeittoon. Huomioi, että paistoliemi on suolaista. Sitä kannattaa jatkaa vedellä, lihaliemellä tai kermalla maun mukaan.
Kinkun paistoajat osapuilleen uunista riippuen
Kokonainen kinkku:
10 kg 11–13 tuntia
6–8 kg 7–9 tuntia
Juhla- ja herkkukinkku:
4–6 kg 5–7 tuntia
2–4 kg 3–5 tuntia
Ohje: Eero Mäkelä, keittiömestari