T.T. Purontaka kannustaa kaikkia tanssilattialle: Tyyli on vapaa

T.T. Purontakalle on kunnia-asia tulkita rakkauslauluja. Hän tekee tiivistä musiikillista yhteistyötä poikansa ja tyttäriensä kanssa. Tapsan oma lapsuus ja nuoruus ei ollut ruusuilla tanssimista, siksi perheen lämmin yhteys lämmittää erityisen suuresti hänen sydäntään.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Kokko-Viihde Oy

Rakkauslaulaja. Ennen kaikkea olen rakkauslaulaja sekä Suomi-iskelmän lipunkantaja, luonnehtii musiikkityyliään T.T. Purontaka.

– Rakkauslaulujen tulkinta on minulle kunnia-asia, hän jatkaa.

Tapani Tapsa Purontaka kertoo omaavansa melankolisen luonteen; siksi melankoliset sävelet ja sanoitukset koskettavat häntä aivan erityisesti.

T.T. Purontaka keikkailee ahkerasti tanssipaikoilla, lavoilla, ravintoloissa ja tanssikeskuksissa. Tanssi-iltana hän tarjoaa yleisölle bändinsä kanssa tanssimusiikkia laidasta laitaan.

Hänen mukaansa suomalainen tanssikulttuuri voi hyvin; myös nuoret ovat löytäneet tanssilattiat ja nykyään monet panostavat suuresti tanssitaitoonsa.

– Tanssikurssit ovat nyt suosittuja, monilla tanssipaikoilla järjestetään tanssikursseja ennen tanssi-illan alkua.

Tapsa muistuttaa, että tanssilattialla tyyli on vapaa, jokainen osaa tanssia tyylillään.

– Ja jokainen on tervetullut parketille, hän kannustaa.

T.T. Purontaka on aloittanut uransa 1970-luvulla.

– 70- ja 80-luvuilla tanssiravintoloissa tanssittiin joka ilta, maanantaista lauantaihin. Tässä on ollut suuri muutos, monet tanssiravintolat ovat lopettaneet toimintansa. Tämä heijastuu meidän artistien työkenttään. Nykyään perinteisten tanssikeikkojen ohella moni artisti pitää konsertteja ja konserttikiertueita sekä esimerkiksi esiintyy erilaisilla festareilla.

Konsertit ovat Tapsan mielestä hyvä tapa palvella kuuntelijoita.

– Kaikki eivät välttämättä halua tulla tanssipaikoille, konsertti on silloin hyvä vaihtoehto kuulla suosikkiartistejaan.

40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös T.T. Purontakalta on tulossa ensi vuonna konsertteja. Kesällä hän ja Tarja Lunnas pitävät yhteiskonsertin Kiuruveden iskelmäviikoilla.

– Jo 1990-luvulta alkaen olemme usein ”osuneet” Tarjan kanssa samoille keikkapaikoille, nyt päätimme yhdistää osaamisemme myös yhteiskonserttiin.

He tekevät musiikkia muutoinkin yhdessä. Kesästä saakka radiossa ahkerasti soineen uusimman Tarja Lunnaksen ja T.T. Purontakan yhteisen duettosinglen Läpi kyynelten ovat sovittaneet Jone ja Tapani Purontaka. Se on tehty Purontakan Kokko-Viihde Oy -studiossa.

T.T. Purontaka korostaa olevansa ennen kaikkea yleisönsä palvelija.

– Iskelmälaulajan työ on palveluammatti. Haluan palvella yleisöäni hyvin. Treenaan säännöllisesti, jotta musiikillinen tasoni pysyy korkealla. Panostan bändini kanssa suuresti äänentoistoon, valoihin ja kaikkeen visualisuuteen. Pukeudumme siististi ja käyttäydymme yleisöämme kohtaan kauniisti ja kunnioittavasti, hän kertoo.

Tapsa on alkuperäiseltä ammatiltaan juustomassan käsittelijä. Työpaikkana oli nuorena miehenä Keski-Pohjanmaan Juustokunta Toholammilla. Kymmenen vuotta, 1977–1987 hän teki kahta työtä: meijerityöntekijän ja iskelmälaulajan.

– Minun piti jatkuvasti olla vaihtamassa työvuoroja, että illan keikat onnistuivat. Jossain vaiheessa pomo sanoi, että pitäisikö sinun valita, kumpi on päätyösi.

Iskelmä vei voiton.

Purontakalla on oma musiikkialan yritys. Nelisen vuotta sitten hän on rakentanut omakotitalonsa yhteyteen erillisen studion, jossa tekee ja tuottaa yhdessä poikansa kanssa musiikkia myös muille artisteille, yritys tekee lisäksi musiikkivideoita.

Hänen Jone-poikansa on myös mukana T.T. Purontakan 4-miehisessä Tähtitaivas-bändissä. Jone soittaa bändissä kitaraa.

– Yhteistyöstämme olen hyvin iloinen ja ylpeä, Tapsa sanoo.

Myös hänen tyttärensä ovat mukana perheen musiikkiteemissä. Musiikkituotannon lisäksi yhdessä keikkaillaan erilaisilla perheen kokoonpanoilla esimerkiksi yksityistilaisuuksissa ja yritysten tilaisuuksissa. Tyttäret ovat löytäneet myös opintopolkunsa kulttuurin saralta. Purontakan nuorin tytär opiskelee kulttuurintuottajaksi. Vanhin tytär viimeistelee näyttämötaiteen ohjaajan jatko-opintojaan.

Yhteistyötä lastensa kanssa Tapsa kiittää monin tavoin antoisaksi.

– Lasten tiedot ja taidot aina yllättävät ja opettavat paljon. Omien, aikuisten lasten kanssa on hedelmällistä vääntää, kääntää, haastaa ja raastaa – ihanan antoisaa ja uusia näkökulmia turvallisessa rakkauden ilmapiirissä avaavaa yhteistyötä ja yhdessäoloa.

Lastenlapsia Tapsalla ei vielä ole.

– Vanhimmalle tyttärelle olen tosin heittänyt toiveen lastenlapsista.

Oma lapsuus oli Tapsalla kaikkea muuta kuin onnellinen. Erityisen ongelmallinen oli isä-poika -suhde. Lapsuutensa kipeistä kokemuksista hän tulee kertomaan myös hänestä työn alla olevassa kirjassa.

– Ehkä tämä todella perusteellisesti tehty kirja saadaan valmiiksi ensi vuonna, kun on 40-vuotisjuhlavuoteni, Tapsa pohtii.

Elämä on luutinut kovalla kädellä Tapsaa myös aikuisiällä. Vuonna 2003 hän joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, ja on siitä lähtien ollut osittaisella tapaturmaeläkkeellä. Liikunta on tärkeä toimintakyvyn ylläpitäjä. Tapsalle rakkaita lajeja ovat kuntosaliharjoittelu ja uiminen.

Hän rentoutuu kotona oleillen sekä kuunnellen monenlaista musiikkia, ennen kaikkea suomalaista musiikkia. Ensi vuoden keikat alkavat loppiaisen tienoilla. Joulunpyhät ollaan kotona ja nautitaan yhdessäolosta perheen kanssa, kiireettömyydestä sekä hyvästä ruoasta.

– Kinkun lisäksi meillä on joulupöydässä poroa ja hirveä, Tapsa kertoo.

Tapsa, mistä taiteilijanimi T.T. Purontaka?

– Se on Puumalaisen Ekin keksintö. 1980-luvun puoliväliin saakka keikkailin Tapsa Purontaka Team -nimellä. Ekin mielestä se kuulosti lähinnä takametsien humppamieheltä. Musiikkigenrejen ja yleisöpohjan laajentamiseksi sekä ilmiasun nuorentajaksi Eki loi nimen T.T. Purontaka.

”– Omien, aikuisten lasten kanssa on hedelmällistä vääntää, kääntää, haastaa ja raastaa!”
”– Tanssikurssit ovat nyt suosittuja, monilla tanssipaikoilla järjestetään tanssikursseja ennen tanssi-illan alkua.”

KUKA?

Tapani Purontaka

Ikä: 54 v

Syntymäpaikka: Toholampi

Asuinpaikka: Kokkola

Perhesuhteet: 3 lasta: 30- ja 24-vuotiaat tyttäret, 28-vuotias poika sekä kumppani

Ammatti: Muusikko, yrittäjä

Harrastukset: Liikunta, muun muassa kuntosaliharjoittelu ja uinti

Elämän motto: ”Painissa painii mies eikä housut.”