Uudet ikkunaverhot, piristävän värinen tyyny, uusi maljakko täynnä kauniin värisiä leikkokukkia. Anne Laukkasen mukaan kodin ilmeen saa päivitettyä keväiseksi helposti ja edullisesti.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Sisustuskahvila Kardemumman omistaja-yrittäjä Anne Laukkanen kannustaa suomalaisia suosimaan värejä sisustamisessa.

– Esimerkiksi pieninä yksityiskohtina; väreillä saa niin uskomattoman paljon piristettyä sekä kotiaan että itseään, Anne sanoo.

– Suomalaiset toki rakastavat skandinaavista tyyliä ja sen hillittyjä värejä, mutta pirteän värinen tyyny tai maljakollinen kauniita kukkia tuovat hetkessä uutta ilmettä kotiin.

Annen Kardemummassa on erityisen paljon maalaisromanttisia sisustustuotteita sekä ripauksia modernia tyyliä.

– Valikoimani vastaavat hyvin pitkälle omaa sisustusmakuani, Anne kertoo.

Valikoimissa on runsaasti erilaisia koriste-esineitä, sisustustekstiilejä, astioita, kattaustarvikkeita, kynttilänjalkoja ja valaisimia. Lisäksi Annella on myynnissä maalaisromanttiseen tyyliin sopivia naisten vaatteita.

Sisustusliikkeen ohella Sisustuskahvila Kardemumman 150 neliön tiloissa on kahvila, josta saa ostaa kahvin ja teen keralle pikkusuolaista ja makeaa. Kahvilan kaikki tarjottavat Anne leipoo itse paikan päällä. Hyytelö- ja juustokakut ovat hänen bravurinumeroitaan. Leivonnaisia voi myös ostaa tilauksesta kotiin vietäväksi.

Sisustuskahvila Kardemumman Anne avasi vuonna 2013. Tila, jossa hän Vääksyn Anianpellontiellä toimii, on Mikkolan kartanon entinen hevostalli. Nykyään siinä on monenlaisia liikkeitä. Kardemumman paikalla oli aikaisemmin kukkakauppa. Kardemummassa oli aluksi toinenkin yrittäjä, ja valikoimissa myös ompelupalvelua.

– Kahdelle ei tässä kuitenkaan riittänyt tuotto, Anne kertoo.

Anne työskentelee yksin. Silloin tällöin kaverit tulevat tuuraamaan, jos hänellä on asioille menoa tai vaikkapa äkillinen sairastuminen.

– Pienyrittäjien verotus on Suomessa niin huimaa ja työllistämiskustannukset niin korkeat, että työvoiman palkkaaminen on ihan mahdottomuus, Anne toteaa.

Tänä vuonna 55 vuotta täyttävä Anne on tehnyt elämänsä aikana monenlaisia töitä kaupan alalla sekä hoito- ja ravintola-alalla. Hänellä on monenlaisia koulutuksia, muun muassa merkantin ja lähihoitajan koulutukset. Ennen Kardemumman avaamista Anne työskenteli lähihoitajana. Olkapäät, polvet ja selkä vihoittelivat niin kovasti, että hän joutui puoleksi vuodeksi sairaslomalle. Olkapään ja polven nivelkulumat on leikattu.

– Sairasloman aikana pohdin, mitä osaan. Osaan työskennellä kaupassa, osaan ostaa sisustustavaroita, osaan tehdä ruokaa ja osaan tarjoilla.

Niin alkoi syntyä idea omasta sisustuskahvilasta.

– Aluksi tein vielä lisäksi lähihoitajana yövuoroja, mutta se oli niin totaalisen raskasta, että päätin heittäytyä yksinomaan yrittäjäksi. Rohkeutta se kyllä vaati valtavasti, vaikkakin lähdin matkaan hyvin pienellä pääomalla. Vähitellen olen kasvattanut valikoiminani.

Sisustuskahvilan nimi Kardemumma syntyi, kun Anne katsoi televisiosta leipomisohjelmaa. Remontin kukkakaupasta sisustuskahvilaksi hän on toteuttanut yhdessä rakennusalalla toimivan miehensä kanssa.

Annen sisustuskahvilassa on kivilattia. Se käy kipeän selän päälle.

– Hermoratahieronta on minulle aivan korvaamaton apu, käyn säännöllisesti hermoratahieronnassa.

– Kävelylenkit koiran kanssa ovat myös tärkeitä. Täällä Vääksyssä on aloittanut lavatanssijumppa Lavis. Harmi, että se on lauantaisin kello 12–14. Laitoinkin ohjaajalle viestiä, että aloittakaa toinen ryhmä myöhemmin lauantaisin, että myös yrittäjänaiset pääsevät mukaan Lavikseen.

Anne pyrkii mahdollisuuksien mukaan välttämään lääkkeitä, luontaisia ravintolisiä hän suosii.

– Luontaistuotteista olen saanut nivelille hyvää apua MSM:stä. Käytän runsaasti myös kaikenlaisia vitamiineja ja hivenaineita, aina vähän kuuriluonteisesti.

”Pienyrittäjien verotus on Suomessa niin huimaa ja työllistämiskustannukset niin korkeat, että työvoiman palkkaaminen on ihan mahdottomuus.”
”Hermoratahieronta on minulle korvaamaton apu.”