Tyylikonsultti Leena Sarvi kannustaa naisia suosimaan rohkeasti asusteita. Vyöllä, huivilla, koruilla, kellolla, laukuilla, kengillä ja hatuilla saa samasta vaatteesta moneen eri tilanteeseen istuvan asun.

Teksti: Reetta Reinman

Asusteet ovat erinomainen keino päivittää tyyliä, sanoo tyylikonsultti Leena Sarvi. Hän vinkkaa, että vaatekaapin luottoasut: housupuku, jakkupuku ja kotelomekko saavat näppärästi uuden ilmeenpäivityksen asustevalinnoilla: vyöllä, huivilla, koruilla, kengillä tai käsilaukulla.

– Esimerkiksi juhlava huivi muuttaa mekon hetkessä työasusta iltatilaisuuden juhla-asuksi.

Leena neuvoo pitämään nättiä huivia aina työpöydän laatikossa ja sujauttamaan huivin käsilaukkuun, kun on menossa lounas- tai päivällistapaamiseen.

– Huivi pelastaa monesta, jos Pasta Bolognesen kastiketta päätyy ikävästi rinnuksille!

Leena huomauttaa , että housuissa tai hameessa olevilla vyönlenkeillä on sanomansa.

– Vyönlenkit tarkoittavat, että housujen ja hameen kanssa kuuluu olla vyö. Niitä ei ole syytä vähätellä. Jos jättää vyönlenkkisiin housuihin tai hameeseen vyön laittamalla on se vähän kuin jättäisi nauhakenkien nauhat solmimatta.

Leena harmittelee , kun me suomalaiset naiset käyttämme niin vähän hattuja, hattukulttuuri ei ole vielä juurtunut Suomeen.

– Häissä kyllä morsiamen äiti ja anoppi käyttävät meilläkin hyvin hattuoptionsa.

Leena ihailee kauniita hattuja, mutta hän myöntää, että ymmärtää arastelun hattujen käytössä.

– Hatun kantaminen vaatii tietynlaista asennetta. Jos hattu tuntuu kantajastaan vieraalta asusteelta, niin silloin hattu asusteena näyttää aika päälleliimatulta, mutta kaiken kaikkiaan hattu on hemmetin hyvä asuste!

Leena korostaa, että hatun valinnassa on syytä olla tarkkana. Hatun on sovittava kantajansa pään muotoon, sen ei saa olla liian pieni eikä liian suuri.

– Hattu itsessään on näyttävä asuste, siksi hatun kanssa on syytä jättää roikkuvat korvakorut ja aurinkolasit käyttämättä – kesän hellehatut ovat eri asia.

Samoin Leena korostaa, että hattu vaatii myös kampaukselta hattuun sopivan tyylin.

Korujen Leena sanoo olevan huomion kiinnittäjiä.

– Siksi koruvalinnoissa on hyvä suosio sellaisia koruja, joilla saat katseet kiinnittymään parhaimpiin puoliisi.

Muhkealla rintavarustuksella siunattujen ei Leenan mukaan ole syytä suosia rinnoille laskeutuvia isoja riipuksia. Jos kaula ei ole kuin joutsenen, jonkin muu kuin kaulakoru on paras koruvalinta. Kaikille löytyy sopivat korut.

– Ja korut on tarkoitettu käytettäväksi, ei korulippaaseen, Leena muistuttaa.

Hänen mukaansa nykyään voi yhdistellä aitoja koruja ja pukukoruja, kun sen tekee tyylikkäästi.

Leenan mielestä korujen katseleminen on suuri nautinto.

– Kuninkaallisten häiden timanttikoruloisto tarjoaa meille oikein sokeripalasia! Ja on upeaa, että nuoret kuninkaalliset suosivat kuninkaallisten sukujen perinnekoruja arkisemmassakin pukeutumisessa.

Leena on itse siitä onnekkaassa asemassa, että hänen aviomiehensä hemmottelee vaimoaan uniikkikoruilla.

– Mieheni on itse suunnitellut monet minulle lahjoittamansa korut, ja kultaseppä on tehnyt ne mieheni suunnitelman pohjalta. Esimerkiksi 50-vuotislahjaksi sain upean timanttikaulakorun, jonka timantin mieheni kävi itse ostamassa Etelä-Afrikasta timanttikaivoksesta, Leena kertoo.

Pitkät kauniit hiuksensa Leena pitää usein auki tai muotoilee niitä hiuskoruilla. Iltapuvun kanssa hän käyttää aina kampaajan tekemää kampausta, sen tyyli valitaan iltapuvun ja tilaisuuden mukaisesti.

– Nykyään näkee nuorilla, pitkähiuksisilla naisilla iltapuvun kanssa sellaisia kampauksia, joissa runsasvolyymiset hiukset laskeutuvat vapaana yhdessä iltapuvun kaula-aukon kanssa, jakaus on keskipäässä. Tällainen kampaustyyli on häikäisevän loistelias, Leena sanoo.

Leenan mielestä me suomalaiset saisimme rohkaistua myös käsilaukkujen käyttäjinä.

– Monesti naiset valitsevat iltatilaisuuteen aivan liian arkisen käsilaukun, tai liian suuren käsilaukun.

Arjessa käsilaukku palvelee tarkoituksenmukaisuutta, juhlassa käsilaukulla saa Leenan mielestä hurmata ja leikitellä. Kimallus on sallittua, arjen juhlissakin!

– Etiketin mukaan iltalaukun tulisi olla käden jatkeena eli siro, pieni laukku ilman hihnaa, mutta nykyään sallitaan ohut hihna.

Pitääkö iltalaukku ja kengät olla samaa väriä?

– Ennen oli etiketin mukaan näin, mutta tästä säännöstä on aika paljon tingitty, Leena vastaa.

– Samantyyliset niiden on kuitenkin hyvä olla.

Sisätilaisuuteen tai kyläpaikkaan mennessä Leena kehottaa ottamaan mukaan vaihtokengät ja kantamaan ne kauniissa kangas- tai nahkapussukassa, ei muovipussissa.

– Korkolaput sekä korkojen päällyspinta on myös syytä säännöllisesti tarkistaa, että ne ovat siistit.

Leena seuraa tiiviisti kansainvälistä muotia. Hän kertoo, että tänä keväänä maailman muotitalot korostavat asusteita pukeutumisen tyylin muodostajina.

– Rannekello on nyt maailmalla tärkeä asuste. Se on hienoa. Kännyköiden myötä rannekello on saanut väistyä, upeaa, että se tulee takaisin ja myös asusteen funktiossa.

”– Korkolaput sekä korkojen päällyspinta on myös syytä säännöllisesti tarkistaa, että ne ovat siistit.”