– Metsä on ilmainen ja tehokas lääke moneen vaivaan

Pirjo Isorinteen mielestä ajatukset ja uskomukset ovat paljon suuremmassa roolissa hyvinvoinnissamme kuin esimerkiksi ravinto ja liikunta. Jos mieli murehtii, stressaa, syyllistää, syyllistyy eikä päästä irti negatiivisuudesta, keholla ei ole tilaa voida hyvin.

Teksti: Reetta Reinman

Raahelainen Pirjo Isorinne pyrkii elämään elämäänsä ilon ja rakkauden kautta – joka hetki niin myötämäessä kuin vaikeuksien hetkellä vastamäessä. Hän opettaa voimavara- ja vuorovaikutusvalmentajana myös muita ihmisiä kohtaamaan elämänsä haasteet rakkaudellisesti, elämän arvokkuudesta iloiten. Pirjon mukaan olennaisen oppii tiedostamalla: ymmärtämällä, että onnen avaimet ovat jokaisessa itsessään, eivät toisissa ihmisissä tai ulkoisissa tekijöissä.

– Monet ihmiset murehtivat aivan liikaa ja syyllistävät kaikesta itseään ja muita sen sijaan, että yrittäisivät oivaltaa, millainen merkitys heidän itsensä ja ympäristön luomilla uskomuksilla elämään on. Kun nuo uskomukset oppii tunnistamaan ja purkamaan, löytyy sisäinen, oman elämän ääni.

Kun rakkaudelle antaa mahdollisuuden, elämässä voi alkaa tapahtua ihmeitä. Isorinne kertoo asiakkaistaan, joiden hankalahoitoiset fyysiset vaivatkin ovat alkaneet parantua, kun henkinen puoli on saatu kuntoon.

– Itsekin laihduin ihan yrittämättä 20 kiloa, kun opin rakastamaan itseäni. Olen sitä mieltä, että henkinen hyvinvointimme heijastuu suoraan kehomme hyvinvointiin. Kun on hyvä fiilis, jaksaa tehdä terveellisiä valintoja ja sairasteleekin vähemmän.

Pirjo kannustaa ajattelemaan elämää uudesta perspektiivistä. Kenenkään ei tarvitse alistua olemaan olosuhteiden uhri, vaan omasta elämästä voi ottaa vastuun. Väsyneelle ihmiselle taakka voi tuntua melkoiselta, mutta tarkoitus ei ole syyllistää tai syyllistyä. Vastuullisuuden voi purkaa pieniin osiin.

– Ongelmiakin on hyvä lähestyä vaiheittain ja pohtia, miten omaa elämänlaatua voi vähitellen parantaa. Jos vaikka työpaikka ahdistaa, ei kannata möyriä siinä pahassa olossa, vaan miettiä, mitä itse voisi tehdä, että työ tuntuisi miellyttävämmältä. Itseltä voi kysyä positiivisia kysymyksiä, jotka auttavat ymmärtämään työhön liittyviä uskomuksia: miksi alun perin hakeuduin tähän työhön, mitä se minulle antaa, mihin asioihin haluan työssäni vaikuttaa ja miten sen voisin tehdä.

Pirjo toteaa , että moni kulkee elämänsä laput silmillä, eikä siksi näe niitä mahdollisuuksia, joita ympäristö jatkuvasti tarjoaa.

– Ajatellaan, että on pakko käydä tässä ikävässä työssä, että saan laskut maksettua ja elätettyä perheen. Hedelmällisempää olisi heittää ne laput hiivattiin ja miettiä, miten homma voisi toimia paremmin ja elämänlaatu kohentua.

– Esimerkiksi jos laihduttaessa ajattelee vain sitä, mikä on kiellettyä ja mitä ei saa syödä ja tehdä, pyörii ajatusmaailma juuri näiden kiellettyjen asioiden ympärillä: Ei saa syödä sipsiä, ei saa syödä suklaata. Kun poistaa ei saa -laput silmiltä, avautuu näkemään mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Kun suhtautuu itseensä rakastaen, energia virtaa vapaammin.

Tärkeä työkalu on myös huumori.

– Elämää ei saisi ottaa niin vakavasti!

Pirjo kuitenkin muistuttaa, että teennäinen positiivisuus on vahingollista.

– Kaikki tunteet on kohdattava avoimesti ja aidosti, myös ne negatiiviset.

Armollisuutta itseä kohtaan on Pirjon mielestä hyvä tietoisesti opetella.

– Mitä sitten, jos vaikka laihdutuskuurilla tulee takapakkia. Korjataan tilanne.

Pirjo painottaa , että on tärkeä opetella elämään tässä ja nyt.

– Moni meistä ehdollistaa onnellisuuden: olisin onnellinen, jos...; siksi minulla on paha olla, kun valtio/poliitikot/puoliso tms. ovat kohdelleet minua kaltoin. Pois tällaiset ajatukset. Omaa elämää ei ole syytä ehdollistaa eikä ulkoistaa.

– Omasta hyvinvoinnistamme olemme itse vastuussa, ja hyvinvoiva ihminen osaa sanoa myös ei, Pirjo toteaa.

Pirjo löytää onnellisuuden elämäänsä yksinkertaisista asioista.

– Vietän paljon aikaa perheeni kanssa, samoin pidän tärkeänä, että minulla on aikaa tavata ystäviäni. Järjestän myös riittävästi aikaa liikuntaharrastuksilleni: käyn kuntosalilla, uimassa, kävelen ja meditoin. Elämä on niin arvokas asia, että itselle tärkeille asioille todella kannattaa antaa aikaa, hän sanoo.

Kiire on hänen mukaansa monesti tehtyä kiirettä.

Miten hektisessä nykymenossa voi opetella pysähtymistä tähän hetkeen?

– Esimerkiksi tietoinen hengittäminen on hyvä pysäyttäjä hetkessä kuin hetkessä: Aina kun on tietoinen omasta hengityksestä, on kiinni hetkessä – ja saa katkaistua mielestään mitä kaikkea pitää vielä ehtiä -tulvan, Pirjo vastaa.

Hän neuvoo harjoitukseksi:

– Hengitä muutaman kerran syvään tietoisesti ja keskity tähän hetkeen. Ajattele sen jälkeen kaikkia mieleesi nousevia ihmisiä yksi kerrallaan ja lähetä heille mielikuvissasi rakkautta, iloa ja valoa. Tee tätä harjoitusta varsinkin silloin, kun ihmissuhteissasi on haasteita.

Metsä on Pirjon mukaan erinomainen tähän hetkeen pysäyttäjä.

– Kävele metsässä ja kuulostele, mitä siellä kuuluu, miltä metsän ilma tuntuu kasvoja vasten.

Pirjo Isorinne aloittaa kevään aikana facebookissa haastetyylisen mielen ja kehon detox-puhdistusohjelman. Lauantaina 25.3.kello 10–18 järjestetään Raahen Liikuntahallissa Voi paremmin -hyvinvointimessut. Pirjo kuuluu messujen järjestäjätiimiin.

Messuilla ovat puhujina esimerkiksi hyvinvointialan monipuoliset osaajat Pekka Hyysalo, Olli Posti, Erkki Palviainen, Teemu Syrjälä, Marja Tuulia Lehtinen ja Helge Varis. Näytteilleasettajia Voi Paremmin -messuilla on noin 60. Messuille on yleisöllä vapaa pääsy.

”– Omasta hyvinvoinnistamme olemme itse vastuussa, ja hyvinvoiva ihminen osaa sanoa myös ei.”
”– Elämä on nyt, eikä sitten viiden vuoden päästä. Tee joka päivä jotain, mikä ilostuttaa. Ota joka päivä askelia unelmiesi toteuttamisen eteen.”

KUKA?

Pirjo Isorinne

Syntymäpaikka: Helsinki

Asuinpaikka: Raahe

Perhe: Aviomies Tommi, lapset 15-vuotias Leevi ja 11-vuotias Nooa

Ammatti: Freelancer-valmentaja, graafinen suunnittelija

Harrastukset: Uinti, kuntosali, kävely, luonnossa oleskelu, lukeminen, akryyli- ja verivärimaalaus

Pirjo Isorinteen valmennuksiin voi tutustua osoitteessa www.onnellinen.fi.