Sanna Päivärinta

Sannan työhistoriaan kuuluu sporttisten työ- ja harrastuskuvioiden lisäksi töitä Suomessa ja ulkomailla ammatissa jos toisessakin.

Teksti: Ari Stenius

Kalajokinen Sanna Päivärinta, 40, on tottunut tarttumaan asioihin – ja innostumaan niistä.

– Kun näen tai kuulen jostain mistä kiinnostun, niin helposti käy niin, että innostun sitten kunnolla, nauraa Sanna.

– Tiikereitten kanssa kävi samalla lailla. Bongasin aamukahvilla lehdestä, että Kokkolan Tiikerit hakee toiminnanjohtajaa. Heti tuli tunne, että tuo voisi olla minun juttuni, muistaa Sanna hetken, jolloin tiikerin kynsi ensi kertaa raapaisi Sannaa.

Puolison mahantuontiyrityksessä viime vuodet työskennellyt Sanna ei varsinaisesti halunnut vaihtaa töitä, mutta pientä muutosuteliaisuutta oli ehtinyt olla.

– Oltiin juteltu miehen kanssa, että voisin katsella jotain muutakin. Ja kun sisäinen tiikerini murahti ja 24/7-puolisoni hymyili hyväksyvästi, niin aloin todella miettiä asiaa, kertoo Sanna kesäaamun kahvihetkestä.

Päätös ja sinetti syntyivät nopeasti.

– Intuitiosta hakemuksen tekoon ja haastatteluun. Nopeasti huomasin, että Tiikerien väen ja minun näkemykseni natsasivat. Oltiin yhtä mieltä siitä, minne Tiikerit voisi olla menossa, kertoo Sanna työhaastattelustaan, jossa oli jo vahva tervetuloa-henki.

Suomen Purjelautaliiton puheenjohtajana Porin Yyterissä heinäkuun viimeisenä rakkaan harrastuksen ”virkatehtävissä” ja seuraavana päivänä Kokkolassa Tiikerien toiminnanjohtajana.

– Sitä se joskus on, nauraa Sanna, joka kertoo purjelautailun olevan koko perheen rakkaus.

– Olemme perinteinen surffi-perhe, joka harrastaa porukalla vesileikkiään, myöntää Sanna, jonka kesään kuuluu myös jääkiekko!

Kalajokinen NHL-ammattilainen Jussi Jokinen muistaa vuosittain juuriaan Särkillä.

– Meillä on Kalajoella ollut jo kuusi tai seitsemän vuotta Jussi Jokisen tähtipeli, jossa vietetään hieno kiekkopäivä lapsille ja varttuneemmillekin.

– Jussin ja muiden huippupelaajien tähdittämä kiekkojoukkue pelaa paikallista suomisarjajoukkuetta KJT:tä vastaan. Illalla on gaala ja hyväntekeväisyyshuutokauppa. Se on kova rutistus järjestävälle seuralle (Kalajoen JHT ry), mutta hieno tapahtuma ja paikallinen juniorityö saa siitä intoa ja taloudellista pesämunaa kiekkotalveen, arvostaa Sanna, joka tapahtumatuottajana ja KJT:n seuratoimijana on elokuisen tapahtumapäivän keskiössä.

– Saan olla, painottaa Sanna ja kehuu tapahtumaa kokonaisuutena uskomattomaksi kattaukseksi.

Sannan työhistoriaan kuuluu sporttisten työ- ja harrastuskuvioiden lisäksi töitä Suomessa ja ulkomailla ammatissa jos toisessakin.

– On ollut ihanaa tutustua niin moneen asiaan ja työhön. Tiikerien työ tuli nopeasti, mutta laji on minulle nuoruusvuosilta hyvin tuttu, paljastaa lentopalloa pelannut tiikerityttö.

– Välillä Kokkolassa ei näkynyt tiikereitä, mutta aivan uhanalaisia ne eivät ole siellä olleet, sillä lajitausta on seudulla vahva ja tekijöitä riittää. Urheiluun kuuluu hiljaisemmat jaksot, tietää eri urheiluseuratoiminnoissa vuosia mukana ollut Sanna.

Kotoa Kalajoelta tiikerinluolaan Kokkolaan on tunnin ajomatka, joka sujuu luontevasti.

– Ainakin työ ja arki erottuu perheyrittäjän eloa selkeämmmin, naurahtaa Sanna.

– Tunnin ajomatkalla ehtii puhua puheluita, miettiä ja valmistella asioita ja tulevaa palaveria. Oikein hyvin matkat menevät, tietää Tiikerien toimari muutaman kuukauden kokemuksesta.

Sanna elää mielenkiintoista kevättä, mutta ajatuksia tulevasta on myös pohdittu.

– Minulla on halu koordinoida seuran toimintaa niin, että se tukisi lentopallon kasvamista tällä alueella. Tiikerien lähtökohta on erilainen kuin yleensä lähdettäessä viemään seuraa eteenpäin, sanoo Sanna.

– Yleensä menestykselle rakennetaan ensin pohja, jotta voidaan voittaa ja saavuttaa jotain.

– Urheilu on joskus arvaamatonta ja meillä tehdäänkin nämä asiat nyt vähän nurin päin, naureskelee Sanna muistuttaen Tiikerien viime kausien menestyksestä.

– Tiikerit otti viime ja toissa kaudella mestaruudet herättäen seudulla vahvan lentopallobuumin.

Kokkolassa on lentopalloseura Jymyn ja sittemmin Tiikerien lajille luoma pohja miltä ponnistaa – lentopallo on Kokkolassa hyvin suosittua, tietää Päivärinta.

– Keski-Pohjanmaalla on harrastajia, osaajia ja mielenkiinto sekä menestystä.

Organisaation ja pohjan vahvistamiselle on siis hyvät lähtökohdat.

– Kiinnostus on valmiina ja kun nyt on saatu maistiaisina menestyksestäkin, niin tästä tulee hyvä, uskoo Sanna, jolle tiikerinnahka on sopinut hyvin.

 

Sanna Päivärinta pitää kokkolalaisesta urheilu- ja työilmapiiristä.

– Meillä on kaupungissa monta perinteistä lajia, joissa on tahtoa ja voimaa. Ne ovat hyviä ominaisuuksia, varsinkin kun samalla on tervettä halua viedä omaa lajia eteenpäin muita kampittamatta.

– Kokkolassa tämä on onnistunut. Täällä on paljon tietoa ja kokemuksia vaihdettavana eri lajien kesken.

Sanna on siis reviirilleen kotiutunut, mutta mitä nyt?

– Tunnistan vahvuuteni ja heikkouteni ja uskon sopeutuneeni tähän kenttään. Minulle sopii työ, jossa ei ole työaikoja ja jossa on aito halu katsoa, mitä peli ja elämä tuo, määrittelee Sanna, tiikeri ja toiminnanjohtaja.

”– On ollut ihanaa tutustua niin moneen asiaan ja työhön.”
”– Intuitiosta hakemuksen tekoon ja haastatteluun. Nopeasti huomasin, että Tiikerien väen ja minun näkemykseni natsasivat.”