Vesa Leskisenoja lupaa kehittämillään löylynohjaimilla

Kortesuonkadulla Jyväskylässä, Leskisenojan perheen omakotitalon kellarissa olevassa verstaassa on viitisentoista vuotta parannettu suomalaisten saunomisnautintoja.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Jyväskyläläinen Vesa Leskisenoja saunoi miesporukassa 1990-luvun lopulla perheen ystäväpariskunnan kesämökin rantasaunassa Hauholla. Löylyä heitettäessä yli sata-asteiseksi lämmitetty kiuas sihahti terävän lämpöiskun, ja kyyristi miehet joka löylynheittokerta linkkuveitsiksi. Keskijäluonteen omaava ja käsistään taitava Leskisenoja mietti, että jotain tarttisi tehdä.

– Mietiskelin, että jos kiukaan päällä olisi vanhan ajan pyörivää enkelikelloa muistuttava propellilaite, niin se voisi jakaa lämmön tasaisesti saunatilaan.

Tuotekehittely sekä mielessä että konkreettisesti yritysten ja erehdysten kautta alkoi Leskisenojan kotiverstaalla Mäki-Matin puutalokaupunginosassa Jyväskylän Kortesuonkadulla. Apuna kehitystyössä oli professori, arkkitehti Erkki Helamaa .

Nyt Veskutin -nimisiä, patentoituja löylynohjaimia on viittä eri mallia.

– Esimerkiksi perusmalli Veskutin 10 -löylynohjain, jossa on yksi pyörivä propelli, asennetaan kiukaaseen pystyasentoon kiuaskiviä apuna käyttäen. Asentamisessa ei tarvita työkaluja. Muut Veskutin-mallit asennetaan kiuasseinälle. Parissa mallissa myös tuloilman määrää voidaan säätää seinälaitteen etuosassa olevan vivun avulla, Vesa Leskisenoja kertoo.

Kiuasseinään asennettava Veskutin löylynohjain asennetaan noin 50–60 senttiä kiukaan yläpuolelle. Jokaisen mallin mukana on tarkat asennusohjeet. Malleja on sekä sähkö- että puulämmitteisiin kiukaisiin.

– Veskutin löylynohjain toimii parhaiten silloin, kun raikkaanilmantulo on johdettu sen yhteyteen. Näin löyly ja happipitoinen raikas ilma sulautuvat yhteen saunontavaiheessa, jonka Veskutin -löylynohjaimen pyörivät propellit jakavat tasapuolisesti kaikille saunojille, Leskisenoja sanoo.

Veskuttimien propellit pyörivät noin sadan kierroksen minuuttivauhtia.

– Löylynohjaimen propellit aistivat liikkeellään muun muassa sen, jos kiukaan vastukset ovat vioittuneet, tai tulisijasta on palava materiaali päässyt loppumaan. Silloin pyörintä heikkenee tai loppuu kokonaan.

Veskuttiminen propellien pyöreäksi leikatut ja lovitetut pellit Vesa Leskisenoja ostaa valmiina ja itse sitten taivuttaa ne. Propellit liitetään pulsalla metallivarteen. Veskuttimen huolloksi riittää Leskisenojan mukaan silloin tällöin paketin mukana tulevalla rasvaus CRC-kuparitahnalla.

Paitsi tasaisen lämmön koko saunaan, Veskutin takaa Leskisenojan mukaan myös kosteamman ja nautittavamaan saunailman.

– Veskuttimen käytön myötä sauna lämpeneekin nopeammin sekä saunomisen jälkeen kuivuu nopeammin.

– Kahden tunnin saunomisen yhteydessä on Veskuttimen avulla laskettu sähköä säästyvän noin 9 prosentin luokkaa.

Veskuttimien tehosta on empiiristen saunomiskokemusten lisäksi myös VTT:n (Teknologian tutkimuskeskus) tutkimustuloksia.

– Yhdessä VTT:n kokeessa Veskuttimen käytön myötä havaittiin löylyn maksimiarvon saavuttamisen pitenevän kahdeksasta sekunnista jopa 16 sekuntiin. Toisessa VTT:n kokeessa havaittiin lämpötilojen tasaantumisen pystysuunnassa olevan jopa kolme astetta, Vesa Leskisenoja kertoo.

Vesa Leskisenojalle , 63, käden taidot ovat veren perintöä, hänen puuseppä-isänsä oli kuuluisa viulunrakennustaidoistaan. Kotona Leskisenoja tekee puu- ja metallitöitä 1940-luvulla rakennetun omakotitalon kivijalan kellaritiloissa olevassa verstaassa. Verstaan eteisessä hän pilkkoo perheen saunapuut.

Saunominen on Leskisenojalle niin ikään rakas harrastus, hän saattaa saunoa seitsemänkin kertaa viikossa. Hän on myös Jyvässeudun Perinnesaunojat ry: jäsen.

Jyvässeudun Perinnesaunojat ry:n hallinnoimassa Vuorilammen saunassa Jyväskylän Laajavuoressa on sekä naisten että miesten puolella löylyhuoneissa Veskutin löylynojaimet.

– Vuorilammen saunassa on

Jyväskylän paras puilla lämpiävä kiuas! Leskisenoja kehaisee.

Myös liikunta on lähellä miehen sydäntä, esimerkiksi hiihto, vesilentopallo ja uiminen. Puutarhanhoito yhdessä vaimon kanssa työllistää kesäaikaan, matkustelu on myös Leskisenojan pariskunnan yhteinen, rakas harrastus. Työuransa Leskisenoja on tehnyt puuseppänä Jyväskylän yliopistossa.

”– Veskuttimen huolloksi riittää silloin tällöin paketin mukana tulevalla rasvaus CRC-kuparitahnalla.”

MITÄ?

Vesa Leskisenoja lupaa, että hänen kehittämänsä Veskutin-löylynohjaimen avulla saa:

• tasaisemman lämmön

• pehmeämmän löylyn

• löylyn kulun hidastumaan

• löylyn keston pitenemään 100%

• raikkaan ilman sekoittumaan löylyyn tehokkaammin

• kosteamman ja miellyttävämmän ilman saunoa

• säästöä sähkössä