Urheilun uudessa terminologiassa vastustajaa viedään kuin pässiä narusta tai kuin kuoriämpäriä.

Samaa sananvalintaa voidaan käyttää myös Euroopan Unionista ja sen osallistumisesta salaisesti valmisteltuun maanosamme sekä Yhdysvaltain ja Kanadan väliseen vapaakauppasopimukseen.

Käärmettä ajetaan pyssyyn. Lehtemme antaa siitä tässä numerossa käytännön tietoa ja valistunutta arvailua.

***

Kansantaloutemme pienuudesta johtuen olemme kuin pieni villakoira bulldogien välisessä kamppailussa, jossa edunsaajat ovat suuret maat ja jättiläisyritykset.

Se, että neuvotteluja on käyty ja tovi vielä käydään verhojen takana ja miltei tykkänään suurten pelureiden kesken, jättää jopa sellaisetkin asiat kuin työturvallisuus ja terveydenhoito hunningolle.

Säännöt asettuvat amerikkalaiselle tasolle, jossa edelleen esimerkiksi julkisten palvelut ovat kirosana. Sen olemme saaneet huomata julkisuudessakin Hillary Clintonin ja Barack Obaman ajaman terveydenhuoltouudistuksen kiihkeää vastustusta seuratessamme.

Jokainen olkoon siellä edelleen oman onnensa seppä ja erityisesti silloin kun elämässä on alamäki, työttömyyden sairauden tai sosiaalisten ongelmien seurauksena.

***

Vapaakauppasopimuksella on tuhansia lobbareita erityisesti eurooppalaisissa kabineteissa. Tuostakin toiminnasta olisi jo korkea aika käyttää oikeaa nimeä. Se on korruptio, suomeksi lahjonta.

Onneksi eroja on myös Kanadan ja Yhdysvaltojen tavoitteissa. Kanadassa suuresta eurooppalaisesta siirtolaisten tuomasta ajattelutavasta johtuen inhimillisyydellä ja pienyrittäjyydellä on suurempi merkitys kansantaloudelle kuin Yhdysvalloissa, jossa auto-, ase- ja lentokoneteollisuus sekä maatalousvaltaiset geenimanipuloidut suurviljelijät määräävät tahdin.

Olen vieraillut Teksasissa 60 000 naudan karjatilalla, jossa eläimet syövät syöttöaltaittensa ääressä sellaisella puolentoista kilon päivätahdilla, että ääripainon saavutettuaan ne voidaan lastata valtaviin kuljetusrekkoihin ja markkinoille.

Elämänsä aikana sidotut naudat eivät ole saaneet liikkua juuri metriäkään.

Oklahomassa oli ylpeyden aiheena 90 000 pään karjatila. Pienemmätkin tilat ulottuvat syöttösiilojen kohdalta katsottaessa silmänkantamattomiin.

***

Myös vapaakauppasopimukset on tarkoitus laatia peruuttamattomiksi eli silmänkantamattomiin.

Suomen neuvottelevien viranomaisten, joilla täytyy olla ainakin jonkin tasoinen tieto alkavasta kehityksestä ja suurista vaarallisista suunnitelmista, on astuttava esiin ja kerrottava avoimesti suomalaisille, mihin kurimukseen oma julkinen palvelumme on ajautumassa, etenkin kun sen yllä on jo valmiiksi mustia pilviä.

“Vapaakauppasopimuksella on tuhansia lobbareita erityisesti eurooppalaisissa kabineteissa.”