Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi:

TTIP toisi työllisyyttä yksille, työttömyyttä toisille.

Teksti: Reetta Ahola

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, miten Suomi hyötyisi TTIP-vapaakauppasopimuksesta?

– Hyödystä en tiedä, tutkijat ovat tästä täysin erimielisiä, Koskenniemi vastaa.

Hänen mukaansa mahdollisesti toteutuessaan TTIP toisi työllisyyttä yksille, työttömyyttä toisille.

Julkisuudessa Koskenniemi on varoittanut TTIP-sopimukseen liittyvän investointisuojan olevan hiljaa räjähtävä pommi, jolla pikkuhiljaa tuhotaan eurooppalainen perustuslakijärjestelmä.

Investointisuojan epäillään vähentävän kansallista itsemääräämisoikeutta. Professori Koskenniemi, mitä konkreettisia esimerkkejä voisitte tästä uhasta kertoa KauppaSuomi-lehden lukijoille?

– Investointisuoja luo kansallisen oikeuden rinnalle ja yläpuolelle uuden, vain amerikkalaisille sijoittajille tarkoitetun oikeustien. Tämän kautta voidaan hakea massiivisia korvauksia eurooppalaisen uuden lainsäädännön, tuomioistuinratkaisujen ja hallintopäätösten vaikutuksista amerikkalaisiin sijoittajiin. Tällaisia tapauksia on muualta noin kolmisen sataa.

Esimerkiksi voidaan Koskenniemen mukaan ottaa vaikkapa hollantilaisen Achmea-sairausvakuutusyhtiön Slovakian valtiota saamat 22 miljoonaa, kun maa peruutti aiemman hallituksen yksityistämistoimista.

– Philip Morris on vaatinut Australialta miljardiluokan korvauksia, kun Australia vaati savukeaskeihin kuvaa saastuneesta keuhkosta.

– Ruotsalainen Vattenfall puolestaan on hakenut Saksan valtiolta 4 miljardin euron korvausta, kun Saksa päätti asteittain luopua ydinvoimasta Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Ja niin edelleen...

Investointisuojan turvin yritykset voivat haastaa valtioita oikeuteen, jos nämä muuttavat lainsäädäntöään investoinnin kannalta epäsuotuisaksi.

”Investointisuoja luo kansallisen oikeuden rinnalle ja yläpuolelle uuden, vain amerikkalaisille sijoittajille tarkoitetun oikeustien.”