Pian alkaa keskustelu siitä, mihin kaupunkiin Kalervo Kummolan ensimmäinen näköispatsas pystytetään. Raisioonko, jossa tämä urheilumme mahtimies 70 vuotta sitten syntyi?

Turkuunko, jossa hän lopetti maalivahtiuransa ja aloitti urheilujohtajauransa 21vuotiaana? (Kuulostaako Kajaanin Kipinän 17-vuotiaalta puheenjohtaja Urho Kekkoselta?).

Tampereelleko, jossa hän aloitti yhtäjaksoisen 40 vuotta kestäneen uransa Jääkiekkoliiton hallituksessa, nousi Kokoomuksen kansanedustajaksi, perusti VIP-visio televisioyhtiön ja johti sekä kaupunkia että Tampere-taloa yhteensä vuosikymmeniä? Suomen olympiakomitean korkeinta luottamusmiestä ja kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajaa voisi odottaa pystin paikka myös Sveitsissä. Ovathan siellä jo valmiiksi Mannerheimin ja Paavo Nurmenkin muistopatsaat.

No leikki sikseen , mutta ei kokonaan. Kalervo Kummola on saanut viime vuosikymmeninä aikaan enemmän kuin kukaan muu urheilumme johtajista: MM-kisoja tasaisin välein, maailmanmestaruuksia, olympiamitaleita ja miljoonien eurojen taloudellista menestystä.

Suomalaisen perisynnin pelikirjaa noudattaen ketään muuta suomalaista urheilumiestä ei ole moitittu ja pilkattu yhtä paljon kuin Kummolaa. Viimeksi Suomessa järjestetyt miesten MM-kisat maksoivat muka liikaa katsojille, ikään kuin katsojien olisi ollut pakkoostaa pääsylippunsa. Voittoa kertyi yhtä monta miljoonaa kuin Ruotsissa järjestetyt rinnakkaiskisat tappiota. Sitä taas moitittiin Ruotsissa. Liput olivat ilmeisesti olleet liian halvat.

Tampereen asemanseutu on saanut aivan uuden ilmeen. Suomen korkein hotelli töröttää ja valmiina ja pian koko ratapihan joutomaa on täynnä korkeatasoisia rakennuksia, joukossa muun muassa Suomen seuraavien jääkiekkoilun MM-kisojen päänäyttämö. Siitä ei kannata kiistellä, onko tämänkin jättiläishankkeen takana Kummola, vastuun ottava ja puheensa pitävä suurten linjojen mies.

Kale ja suosittu televisiojuontaja, nyt jo edesmennyt Jyrki Otila suunnittelivat jossain vaiheessa muuttamista perheineen Uuteen Seealantiin, jossa Kalen moottoripyörien MM-sarjan perustanut veli eri sukunimellä oli jo muokannut maaperää. Jyrkin vaimo ja lapsi kuolivat kuitenkin järkyttävässä liikenneonnettomuudessa keskellä Afrikkaa. Ja niin hanke sammui.

Kalervo Kummolakin olisi tunnettu tai unohdettu uudella nimellä, sillä Kummola on aboriginaalien nimi, kuten oopperalaulaja Kirite Kanawa ja juoksija Maria Mutola. Business-maailma syrjii alkuperäiskansojen kulttuuria ja nimiä, kuten näköjään myös niitä herjaava tietokoneeni, joka siis pitäisi heittää Töölönlahteen tai Pälkäneveteen.

Valitaan seuraavaksi jääkiekkojohtajaksi kolmesta ehdokkaasta kuka tahansa, Kummolan varjo seuraa häntä kaikkialle vielä useita vuosia. Eikä se ole mikään ikävä asia.

Martti Huhtamäki

KauppaSuomi-lehden kolumnisti Martti ”Mara” Huhtamäki on Ilta-Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja ja kirjailija.

”Suomalaisen perisynnin pelikirjaa noudattaen ketään muuta suomalaista urheilumiestä ei ole moitittu ja pilkattu yhtä paljon kuin Kummolaa. ”