– Laadukas urheiluvaate innostaa treenaamaan ja lisää motivaatiota

Else Lautalan treeni keskittyy tätä nykyä pääsääntöisesti oman kehon painolla tehtäviin harjoituksiin. Lisäksi hän yhdistää niihin jonkin verran punttiliikkeitä. Palauttavana harjoituksena rullaus rentouttaa lihakset ja avaa lihaskalvot.

Teksti: Reetta AholaKuva: Sami Vaskola

E lse Lautalan , 36, syksy kuluu tiiviisti työn tahdissa. Fitnessammattilaisella on yhtä aikaa monta rautaa tulessa. Elsen ideoima ja organisoima Fitness Helsinki -tapahtuma jatkuu ensi vuoden maaliskuussa GoExpo-messujen yhteydessä. Fitness- ja hyvinvointitapahtumassa on myös kilpailut. Kilpailusarjoja Fitness Helsinki -kilpailuissa on neljä: Sport Model naisille ja miehille, Sport Bikini naisille, Sport Fitness naisille sekä Sport Body naisille ja miehille. Sport Model -naisten sarjan voittaja pääsee Fit-lehden kansikuvajuttuun.

Else on myös tv:stä tuttu. Hän toimii Fitness-valmentajana maikkarin Elixir Fitness & Sport -ohjelmassa. Lisäksi Else valmentaa perustamassaan Fitness Sport -urheiluseurassa. Siinä työssä hän keskittyy monipuolisten liikuntakokemusten tarjoamiseen valmennettaville.

Viimeksi Else kilpaili kesäkuussa.

– Vielä en ole päättänyt, osallistunko syyskauden fitnesskisoihin. Lokakuussa olisi kilpailut Pariisissa, marraskuussa Las Vegasissa.

Kolminkertainen fitnessin maailmanmestari kilpailee vapaaohjelmaisessa fitnessissä.

– Treenaan ympäri vuoden, joten voin tehdä päätöksen kilpailuihin osallistumisesta hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Elsen treeni keskittyy tätä nykyä pääsääntöisesti oman kehon painolla tehtäviin harjoituksiin, lisäksi hän yhdistää niihin jonkin verran punttitreeniä.

– Tällaiset yhdistelmätreenit kehittävät erittäin hyvin fitnessin vapaaohjelmassa tarvittavia ominaisuuksia ja muokkaavat kehoa, hän kertoo.

Lihaksia Elsen tavoitteena ei ole saada lisää. Lihaspohjan hän on rakentanut hyväksi treenivuosiensa varrella. Aerobinen harjoittelu tulee hänelle fitnessin vapaaohjelman lajiharjoittelun yhteydessä.

– Kesällä olen pelannut paljon myös koripalloa, se on erinomaista aerobista harjoittelua.

Viikoittain Elselle kertyy 8–9 treenikertaa, eli hän harjoittelee usein kaksikin kertaa päivässä. Yksi päivä viikossa on vapaapäivä.

Lihashuoltona Else suosii eritoten rullausta.

– Rullaus rentouttaa lihaskalvoja, jolloin harjoituksesta kipeytyneet lihakset palautuvat nopeammin.

Rullaa voi käyttää myös koko kehon lihasten rentoutukseen.

Elsen ruokavaliossa tärkein ominaisuus on syömisen säännöllisyys.

– Jatkuvassa kisakunnossa pysymisen kannalta tärkeintä on, että syön usein ja riittävästi, koska treenaan niin paljon.

Else on kaikkiruokainen, hän ei karta myöskään hiilihydraatteja. Hiilareista hänelle maistuvat erityisesti itse leipomansa sämpylät sekä bataatti ja peruna. Proteiinin lähteinä Else suosii lohta, kanaa ja lihaa.

– Luomunaudanpaistijauheliha on suosikkini. Rasvanlähteinä Elsellä ovat oliiviöljy, kookosöljy ja krilliöljy. Maitoallergiansa vuoksi hän välttää maitotuotteita.

– Paitsi jäätelöä, se on herkkuani!

Ravintolisistä Elsen must-tuote on kalaöljy, hän myös suosii niveliä hoitavia ravintolisiä.

– Minulla on ollut runsaasti pahoja nivelongelmia. Niveliä hoitavista tuotteista on minulle selkeästi apua.

Smoothieiden joukkoon Else sujauttaa superfoodeja; vähän vaihdellen ja kuuriluonteisesti esimerkiksi viherjauheita ja ruusujuurijauhetta. Smoothieiden nesteenä Else suosii mantelimaitoa.

– Käytän smoothieiden pohjana runsaasti marjoja, joten aina ei edes tarvita nestelisää, marjojen oma neste riittää.

– Treenikauden tiivistyessä saatan lisätä smoothieihin myös proteiinijauhetta. Pyrin kuitenkin pääsääntöisesti saamaan proteiinit ruoasta.

Kasvojen ja vartalon ihon hoidossa puhtaus on Elselle puoli ruokaa. Kookosöljy koko kropalle aina päänahkaa myöten on hänen käyttämänsä luottotuote.

– Kookosöljy on aivan loistava kosteuttaja. Varsinkin talvella huomaan, miten paremmin ihoni voi, kun treenisuihkun jälkeen käytän kookosöljyä. Kookosöljy olisi myös erinomainen hiusten muotoilutuote, mutta minulla on niin piikkisuora tukka, että muotoilutuotteista ei oikein ole avuksi! Else naurahtaa.

Else painottaa , että olennaista treenien onnistumisen kannalta on laadukas treenivaate. Se innostaa treenaamaan ja lisää motivaatiota.

– Ennen kaikkea treenivaatteen pitää tuntua päällä hyvältä.

Else suosii teknisiä treenivaatteita.

– Jalkaharjoituksissa tukea antavat kompressiotrikoot ovat todella hyviä, vallankin minulle, joka olen kärsinyt monista loukkaantumisista.

Elsen pahin loukkaantuminen oli vuonna 2005. Hänen akillesjänteensä katkesi. Leikkauksien jälkeen hän joutui opettelemaan jopa kävelemään uudelleen. Vuoden kuluttua loukkaantumisesta Else jo kilpaili.

– Arvostakin todella loukkaantumisvuoden ja monien leikkausten jälkeistä MM-kisojen viidettä sijaani vuonna 2006.

Else kertoo, että kompressiotrikoo tukee lihaksia, ja mahdollistaa sitä kautta tehokkaamman jalkatreenin.

– Lisäksi palautuminen on helpompaa, kun käyttää raskaissa jalkatreeneissä kompressiotrikoita.

Treenikengän pohjan ei saa Elsen mielestä olla liian korkea; korkea pohja ei anna tuntumaa lihakseen.

Elsen vapaaohjelma on hyvin tanssillinen. Tanssillisissa harjoituksissa hän suosii joustavapohjaisia treenikenkiä. Ne mahdollistavat nilkkojen soriat ojentelut.

Napakka rintaliivi treenatessa on Elsen mukaan sellainen, joka tukee rintaa ja pitää rinnat paikoillaan. Urheilualuspukeutumisessaan Else tykkää saumattomista pikkareista.

Syksyllä monia meistä kotisohva vetää lenkkipolkua tai treenisalia tiiviimmin puoleensa. Else kehottaa ylös, ulos ja muiden pariin.

– Hanki treenikaveri tai harjoittele yhdessä porukan kanssa. Porukan tuki kannustaa ja saat itsestäsi irti parempia suorituksia. Porukka myös innostaa lähtemään liikkumaan.

”Jatkuvassa kisakunnossa pysymisen kannalta tärkeintä on, että syön usein ja riittävästi, koska treenaan niin paljon.”

Kuka?

Else Lautala

* 36-vuotias, syntynyt 4.4.1979 Rovaniemellä

* asuu Helsingissä

* lapsuudenperheessä äiti, isä, kaksi siskoa ja yksi veli, nykyisessä perheessä poikaystävä

* fitnessammattilainen, juontaja, malli

* pituus 165 cm

* paino 60 kg, kilpailupaino 56 kg

* harrastuksina matkustaminen, seikkailu-urheilu, sukeltaminen, vaellus

* elämän motto: Uskalla tehdä unelmistasi totta!