Niina Jumppanen on Suomen Vahvin Nainen ja Niko Vesterinen Suomen Vahvin Mies

Vuodesta 1987 saakka järjestetty Suomen Vahvin -kilpailu toteutettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lahdessa. Kilpailu oli toukokuun toisena viikonloppuna. Kisaviikonlopusta esitetään taltioinnit kesäkuussa YLE TV2 -kanavalla sekä YLE Areenassa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Suomen Vahvin Mies ry ja Jyrki Alastalo

Suomen Vahvin Mies ja Nainen -kilpailun miesten finaalin avoimen sarjan voiton otti toisena vuonna peräkkäin lahtelainen Niko Vesterinen. Vesterinen hallitsi Lahden Messukeskuksessa järjestettyä kilpailua vakuuttavasti ja peittosi kanssakilpailijansa lähes kaikissa lajeissa. Toiselle sijalle ylsi mikkeliläinen Jesse Matilainen. Alle 105-kiloisten sarjassa voittajaksi kruunattiin Topias Reinikainen Reisjärveltä. Finaalissa taisteli kaksitoista karsinnasta jatkoon päässyttä voimamiestä. Lajeina olivat Herkuleen ote, rekanveto, väkipyörä ja kivien nosto.

Suomen Vahvin Nainen -kilpailun voittajaksi selviytyi Niina Jumppanen .

Oululainen , kesäkuun alusta espoolainen Niina Jumppanen odotti Lahden Vahva Nainen kilpailuihin Kirsi Järveä haastajakseen. Kirsi ei päässyt kisoihin. Voitto tuli Niinalle.

Parhaimpina lajeinaan vahva nainen -lajeista Niina pitää niitä, joissa yhdistyvät voima ja nopeus, kuten farmarikävelyä, maastavetoa ja lastauslajeja. Säkkien lastaus on ollut perinteisesti yksi hänen paraatilajeistaan.

– Lajit, jossa saa juosta, ja joissa suoritus ei kestä minuuttia kauempaa, soveltuvat minulle oikein hyvin. Punnerruslajit ovat sen sijaan aina olleet heikoin lenkkini. Pitkäraajaiselle punnerrukset ovat hieman vaikeampia, 177-senttinen Niina kertoo.

Niina harjoittelee yleensä 4–5 kertaa viikossa: vahva nainen -lajitreeniä, crossfit-tyylistä tekniikkatreeniä, kyykkyjä ja maastavetoa. Palauttava harjoittelu on lähinnä kävelylenkkejä. Kehoa hän huoltaa venyttelemällä ja putkirullauksella. Hän käy säännöllisesti hierojalla ja on hiljattain tutustunut LBG-hierontaan, jonka hän sanoo sopivan keholleen erinomaisesti. Niina Jumppanen kiinnittää huomiota ruokavalioonsa, muttei tee ravinnosta rakettitiedettä.

– Syön tavallista ruokaa kohtuumääriä. Osaan katsoa silmämääräisesti, saanko päivän ruoista tarpeeksi proteiinia, rasvaa ja hiilareita.

Ruokavaliotaan hän täydentää muun muassa monivitamiinilla, C-vitamiinilla, D-vitamiinilla, sinkillä, kalaöljyllä ja magnesiumilla sekä biotiinilla ja kollageenilla.

Niina alkoi harrastaa vahvanainen-lajia vuonna 2003, jolloin hän myös osallistui ensimmäisen kerran kisoihin.

–Siihen saakka olin harrastanut fitness-urheilua, mutta tietyllä tavalla laji alkoi kyllästyttää. Fitness-urheilu ei ennen oikein suosinut pitkää naista, koska pituussarjoja ei ollut. Pidempänä kilpailijana töitä joutuu tulosten eteen tekemään muita enemmän.

Fitness-kisoissa Jumppasen paras saavutus on neljäs sija Kike Elomaa Fitness Classic-kisoissa vuonna 2000. Pari vuotta sitten Niina päätti, ettei enää kilpaile vahva nainen -kisoissa. Kilpailukokemusta ja -menestystä oli karttunut hänen mielestään jo riittävästi, runsaasti myös ulkomailta.

– Mukana kisassa taas kuitenkin olin! Niina naurahtaa.

Niina kertoo, että hänellä on orastavia kilpailuhaaveita etenkin crossfitin suuntaan.

Niko Vesterinen on sitä mieltä, että toukokuun puolivälin Suomen Vahvin Mies -kilpailuissa hänen voittonsa perustui tasaisuuteen.

– Jokaisessa osalajissa minulla oli tasaisen hyvät suoritukset.

Vahva mies -urheilussa Niko sanoo menestyksensä avaimiksi ominaisuuksistaan ennen kaikkea kestävyyttä, nopeutta ja räjähtävyyttä. 28-vuotias Niko on kilpaillut lajissa vuodesta 2012.

Vahva mies -laji on kiehtonut häntä pienestä pitäen. Nikon yksi vahva laji on ollut kädenvääntö, jossa miehellä on alle 23-vuotiaiden sarjassa kolme suomenmestaruutta ja yksi Pohjoismaiden mestaruus. EM-kisoissa Vesterisen paras saavutus on 17. ja MM-kisoissa 28. sija.

Rautakoura-kisoissa Vesterinen on käynyt silloin tällöin lähinnä huvikseen, mutta silti miehen meriiteissä on muun muassa vaakapuristuksen 179 kilon SM-tulos alle 23-vuotiaiden sarjassa.

Vesterisen menneisyydestä löytyy myös nyrkkeilyä, jääkiekkoa ja yleisurheilua. Yleisurheilussa ykköslaji oli keihäänheitto

– Yhteistä noille lajeilla on räjähtävä voima. Jääkiekossa isokokoisen miehen paikka oli luonnostaan puolustajana.

Vuonna 2009 Vesterinen nyrkkeili itsensä sotilasmestariksi.

Niko harjoittelee kuntosalilla 3-4 kertaa viikossa. Vahva mies -lajiharjoittelua hänellä on kerran viikossa. Omatoiminen venyttely ja käynti urheiluhierojalla toimivat kehonhuoltajina. 190-senttinen Niko painaa 125 kiloa. Voimamies tarvitsee ruoasta paljon energiaa.

– Ruokavalioni perustana on puhdas, aidoista raaka-aineista valmistettu ruoka. Hyvät rasvat saan kalaöljyn lisäksi kasviöljyistä, etenkin oliiviöljystä, hän kertoo.

Ennen treeniä, treenin aikana ja sen jälkeen Niko käyttää treenibuustereita ja palauttavia tuotteita. Perusvitamiinit ja magnesium kuuluvat jokaiseen päivään.

Suonenjoella syntynyt, Lahdessa avovaimonsa kanssa asuva Niko työskentelee kunnossapitoasentajana.

Suomen Vahvin Mies ja Nainen -kilpailussa mitellään erilaisissa voimaa, nopeutta ja kestävyyttä vaativissa lajeissa. Miesten sarjan lajeina ovat muun muassa yli satakiloisten kivien nosto ja tukkipunnerrus. Naisten kilpailussa työnnetään muun muassa aisapainoltaan 180-kiloisia kottikärryjä. Lisää lajista: www.suomenvahvinmies.fi

”– Syön tavallista ruokaa kohtuumääriä. Osaan katsoa silmämääräisesti, saanko päivän ruoista tarpeeksi proteiinia, rasvaa ja hiilareita.”