Löydä elämän taika

Jos keskittyy vain tekemään ja suorittamaan ja on koko ajan liian kiire jonnekin, voi onni ja ilo elämästä paeta koko ajan kauemmas. Entinen ylisuorittaja, nykyinen hyvinvointikouluttaja Katri Syvärinen on mielestään malliesimerkki siitä, että suorittajan elämä voi viedä metsään ja lujaa.

Teksti: Tarja Lehtola Kuva: Otava/ Arto Wiikari

Kukaan ei suunnittele palavansa loppuun. Mutta jos uskaltaa myöntää, että omalla jaksamisella on rajansa, suuntaa on helpompi muuttaa. Katri Syvärinen rohkaisee päästämään irti uuvuttavista uskomuksista ja löytämään elämän syvimmän merkityksen. Siksi hän kirjoitti kirjan Löydä elämän taika - Sisäinen matka suorittamisesta iloon, jossa hän avaa omaa matkaansa aidon itsensä etsimisen tiellä.

– Juoksin unelmien ja saavutusten perässä, koska kuvittelin, että en ollut riittävän hyvä sellaisena kuin olen. Perfektionistilla ei tule vastaan sitä hetkeä, jolloin hän olisi tyytyväinen.

Vuosien ylisuorittamisen, stressin ja siitä seuranneen uupumuksen myötä Syvärinen alkoi oivaltaa, että upeimmatkaan unelmat eivät tee ihmisestä onnellista. Oivalluksesta alkoi pitkä, kiemurainen tie kohti rennompaa elämää.

– Minulla on nykyään lupa sanoa ”ei kiitos”. Minulle henkinen kasvu on esimerkiksi sitä, että uskaltaa hylätä ulkopuolelta tulevat mallit, ei elä muita vaan itseään varten eikä miettien, mitä naapuritkin sanovat. Syvempää yhteyttä sisimpäänsä etsivä valitsee omaa kasvua tukevia asioita ja rohkeasti toteuttaa itseään sellaisena kuin on, Syvärinen toteaa kirjassaan.

Säröjään ei hänen mielestään kannata surra, ne tekevät ihmisestä sen, mikä hän aidosti on.

– Vuosia olin yrittänyt hokea itselleni, että olen riittävä ja arvokas puutteistani huolimatta. Nyt aloin tuntea, että olenkin riittävä ja täydellinen juuri puutteideni ansiosta. Mitä jos aitoudesta ja inhimillisyydestä tulisikin suurempi hitti kuin kauniin kiiltäväksi hiotusta ulkokuoresta?

Havahtuessaan huonoon oloonsa Syvärinen havaitsi, kuinka tukossa hänen elämänsä oli.

– En erottanut, mikä oli minua, mikä oli muita. Halusin koko ajan olla hyödyllinen. En sallinut itselleni iloa. Olin koko ajan töissä, mitä kummallisimpiin aikoihin. Olin keskellä avioeroprosessia. Suurten päätösten pohtiminen ja asioiden keskeneräisyys voivat henkisesti olla yhtä raskaita kuin pitkät työpäivät.

Kun Syvärinen sitten löysi itsensä kadunvarresta itkuisena ja paniikissa, hän alkoi tehdä konkreettisia asioita sen eteen, että tulevaisuudessa voisi paremmin.

– Aivan ensimmäiseksi karsin kalenteristani ne menot, jotka pystyin. Delegoin töitä eteenpäin ja peruutin yhden projektin. Aloin todella hiljentää tahtia.

Syvärinen on kulkenut maantieteellisestikin pitkän matkan kohti unelmaelämäänsä, iloa, rentoutta ja vapautta toteuttaa itseään. Kun kuori alkoi säröillä, tie vei retriittikeskukseen Koh Phanganin saarelle ja joogaopettajakoulutukseen Nigaracuaan. Matkan varrella imemillään opeilla hän haluaa myös auttaa muita voimaan paremmin, tuoda maailmaan lisää valoa ja onnellisuutta.

– Ainoa este unelmaelämälleni on oma mieleni. Unelmaelämä ei synny ainoastaan ulkoisista puitteista. Ulkoiset puitteet voivat olla mitä tahansa, mutta sisäiseen kokemukseen vaikuttavat ratkaisevasti uskomukseni siitä, mikä on minulle sallittua.

Kun pyrkii omannäköiseen elämään, aitous on Syvärisen mukaan avainsana.

– Uskaltautuminen aidoksi, omaksi itsekseen palkitsee. Sitä myötä alat tunnistaa mikä sinusta tuntuu omalta ja oikealta, alat kuulla aitoa ääntäsi ja opit ilmaisemaan tunteitasi ja mielipiteitäsi rakentavalla tavalla. Uskallat ottaa vastuun tunteistasi ja ilmaista selkeämmin missä rajasi menevät. Sen jälkeen saattaa saada kommentteja siitä, miten on muuttunut. Ehkä silloin on kuitenkin vain tullut omaksi itsekseen.

Mitä elämänmuutos on antanut elämään?

– Ihmissuhteisiin on tullut paljon lisää hyväksyntää, anteeksiantoa ja myötätuntoa. Henkinen kasvu parhaimmillaan lisää suvaitsevaisuutta. Muiden ihmisten ymmärtäminen helpottuu, kun muistaa, että minun mallini on vain yksi monesta miljardista. Kenenkään kokemus ei ole parempi tai oikeampi. Toisen valinta ei ole henkilökohtainen loukkaus minua kohtaan. Voin arvostaa toisen polkua silloinkin, kun itse tekisin toisin, Syvärinen kertoo kirjassaan.

Nykyään Syvärinen astuu rohkeasti uusien ihmisten eteen omana itsenään.

– En yritä selitellä heikkouksiani tai todistella vahvuuksiani, tunnen olevani tarpeeksi kaikkine puolineni. Uskallan iloita saavutuksistani ja sanoa sen ääneen. Olen opetellut puhumaan myös niistä tunteista, piirteistä ja kokemuksista, joita minun on ollut vaikea hyväksyä itsessäni ja elämässäni. Nyt rakastan ajatusta, että olemme kaikki ainutlaatuisia.

Mitä irtipäästäminen hyvinvointikouluttajalle nyt tarkoittaa?

– Uskallusta sanoa EI asioille, jotka eivät tunnu oikeilta. Hetkiä, jolloin saan olla hyödytön. Luottamusta siihen, että kaiki voi sujua hyvin ja paljon paremminkin ilman minun huolehtimistani. Luopumista siitä uskomuksesta, että pitäisi olla jotain muuta tai jossain muualla kuin nyt olen.

Syvärisellä on lukijalle on hyviä uutisia: elämäntapaopas saa alkusyksystä parikseen tehtäväkirjan, jonka avulla jokainen pääsee työstämään samoja asioita omalla kohdallaan.

1. Työstä, joka tekee sinut onnettomaksi.

2. Ihmissuhteista, jotka saavat sinut voimaan pahoin.

3. Ruosta, joka ei aidosti ravitse kehoasi.

4. Tavarasta, jota et oikeasti tarvitse.

5. Tunteesta, että sinun pitäisi olla koko ajan yhteydessä muihin ja muiden saatavilla.

6. Kulisseista, joissa et enää halua elämääsi näytellä.