Suomalaisten hevostenhoitajien ammattitaitoon luotetaan myös ulkomailla

Koulutuskeskus Salpauksen Jokimaan hevosopetustoimipisteen tallien noin 32 hevosen jätepuru kierrätetään lämmöksi Fortumin Järvenpään voimalaitoksessa. Jokimaan toimipiste tekee runsaasti yhteistyötä alueen hevosalan yritysten kanssa.

Koulutuksen kivijalkana on rakkaus hevoseen.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Koulutuskeskus Salpauksen hevosalan opetus ja tallit sijaitsevat Lahden Jokimaalla ravikeskuksessa Hevosystäväinseuralta vuokratuissa tiloissa. Koulutuskeskus Salpaus tekee yhteistyötä Jokimaan Hevoskuntoutuskeskuksen sekä alueen hevosyrittäjien kanssa.

Jokimaalla on ratsutalli, ravitalli, tusinan verran ulkotarhoja sekä vuonna 2015 valmistunut 80 x 24 metrin maneesi. Maneesia myös vuokrataan ulkopuolisille erilaisiin hevosalan tapahtumiin ja vaikkapa esteratsastuskilpailuihin. Maneesin alakerran katsomossa on yleisöpaikkoja 120, yläkerrassa 50.

Salpauksen maneesin pohjana on geopat-kuituhiekkasekoite.

– Pohjan hoidossa on tärkeä, että hevosten jätöksiä kootaan koko ajan pois; näin maneesin pohja pysyy parempana ja pysyy toimintakuntoisena pidempään, sanoo opetusalapäällikkö Heikki Tuomainen.

Salpauksen ulkotarhat uusittiin samaan aikaan maneesin rakentamisen kanssa.

– Tarhojen pohjat uusittiin ja ne salaojitettiin. Putkiaidat vaihdettiin sähköaitoihin. Huolehdimme siitä, että tarhat tulevat säännöllisesti joka päivä siivotuksi, näin pohjahiekan käyttöikää saadaan huomattavasti pidennettyä, toteaa Tuomainen.

Pihattoja Jokimaalla on yksi.

Jokimaalla Salpauksen opiskelijat tekevät yhdessä taitovalmentajien kanssa ja heidän ohjauksessa kaikki hevostenhoitoon liittyvät käytännön työt.

Syksystä 2015 kaikki Salpauksen hevosalan opetus on keskitetty Jokimaalle Lahteen. Aikaisemmin teoriaopetus oli Salpauksen Asikkalan toimipisteessä, jossa on kaikki muu Salpauksen luonnonvara-alan opetus. Hevosalan opetuksen kesäjakso ja muun muassa traktoriharjoittelu ovat edelleen Asikkalassa.

Kesän ajaksi hevoset siirtyvät laiduntamaan Jokimaalta Asikkalaan ja tulevat takaisin elokuun alussa, kun opiskelijat aloittavat syyslukukauden. Kesällä henkilökunnan lisäksi Asikkalan toimipisteessä on yksittäisiä opiskelijoita huolehtimassa hevosten sekä Asikkalan toimipisteen lypsykarjan ja pieneläinten hyvinvoinnista.

Jokimaalla Salpauksen kahdessa ravi- ja ratsutallissa on noin 30 omaa hevosta ja kymmenen yhteistyöhoitosopimuksella olevaa hevosta. Hevoset ovat suomenhevosia, lämminverisiä, puoliverisiä sekä muutama poni.

Hevosten heinät tulevat pääsääntöisesti Salpauksen Asikkalan toimipisteen pelloilta, osa ostetaan. Heinää Jokimaalla kuluu noin satatuhatta kiloa vuodessa (noin 30 hevoselle laskettuna). Kauraa kuluu noin 40 000 kiloa, se tulee kaikki Asikkalan pelloilta. Muuta ostorehua tarvitaan vuodessa noin 20 000 kiloa. Lisäksi hevoset saavat vitamiineja ja kivennäisiä.

– Ruokinnassa korostamme opiskelijoille hevosten yksilöllisen ruokinnan tärkeyttä. Rehulaskelmassa vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve määräytyy yksilöllisesti kunkin hevosen senhetkisen tilanteen ja tarpeen mukaan, taitovalmentaja Kati Saukkonen kertoo.

Hevosten jätepurun eli kuivikelannan Fortum hakee Järvenpään voimalaitokseen, jossa tämä kierrätyspolttoaine jalostetaan lämmöksi ja sähköksi. Samalla kun Fortumin auto hakee Jokimaalta 30 hevosen jätepurun, se tuo tilalle puhtaan purun. Vuodessa tätä ”puruvaihtoa” on noin 500 000 kilon verran. Fortumin ja Salpauksen Jokimaan yksikön yhteistyö on alkanut vuonna 2016.

Hevoshoitajan perustutkinto on kolmevuotinen, ylioppilaille tai toisen ammattitutkinnon opiskelleelle 2-vuotinen. Teoriaopintojen lisäksi hevoshoitajan perustutkintoa suorittavilla on käytännön talliviikkojaksoja Salpauksen ravi- ja ratsutallissa. Perustutkintoon kuuluu myös työssä oppimista. Työssä oppimassa Jokimaan opiskelijoita käy myös ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa, Keski-Euroopassa ja USA:ssa.

Aikuisopiskelijoille on tarjolla vuoden ja kahden pituisia koulutuksia, sekä erilliskursseja. Aikuisopiskelijat voivat opiskella esimerkiksi hevostenvalmentajaksi, josta voi erikoistua hevoshierojaksi tai ravivalmentajaksi.

Perustutkintoa suorittavia opiskelijoita Jokimaalla on noin 80, aikuisopiskelijoita on suurin piirtein sama määrä. Opiskelemaan haetaan joko yhteishaussa tai läpi vuoden suoralla haulla. Opetushenkilökuntaa ja taitovalmentajia Jokimaan toimipisteessä on kaksitoista.

Hevoshoitajan perustutkinnossa opiskellaan muun muassa hevosten hoitoon, ruokintaan, hyvinvointiin ja liikuttamiseen liittyviä asioita niin ratsujen kuin ravihevosten kannalta sekä tallin, tarhan ja maneesin huoltamiseen liittyviä asioita. Opinnoista saa työkaluja myös hevosalan tapahtumien järjestämiseen ja markkinointiin.

Hevosalan perustutkinnon suorittaneet sijoittuvat työelämässä muun muassa hevostenhoitajiksi esimerkiksi ravi- ja ratsastustalleille tai hevosalan yrittäjiksi.

– Suomalaiset hevostenhoitajat ovat suosittuja työntekijöitä myös ulkomailla. Suomalaisten hevostenhoitajien ammattitaitoa pidetään hyvänä, heidän työmotivaatiotaan, vastuullisuuttaan ja ahkeruuttaan arvostetaan, kertoo Heikki Tuomainen.

”– Rehulaskelmassa vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve määräytyy yksilöllisesti kunkin hevosen senhetkisen tilanteen ja tarpeen mukaan.”