Suomen vanhin kylpylähotelli, Runnin kylpylä saneerattu arvokkaita perinteitään kunnioittaen

Spa Hotel Runnin avajaisjuhlaa vietettiin perjantaina 2. lokakuuta. Juhlavieraita oli parisensataa. Ulkona riehui Valio-myrsky. Osa juhlasta oltiin kynttilän valossa myrskyn aiheuttaminen sähkökatkosten vuoksi. Sähkökatkokset eivät haitanneet ohjelman läpimenoa, eivätkä myöskään runsaan juhlaillallisen tarjoilua. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö välitti juhlaan tervehdyksensä.

Teksti ja kuvat: Reetta Ahola

Uskon kylpylätoiminnan tulevaisuuteen, ihmisillä on entistä enemmän varaa panostaa vapaa-aikaansa. Tämä on varmasti järkevä investointi, sanoi Spa Hotel Runnin avajaisjuhlassa juhlapuheen pitänyt Suomen Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen , itsekin matkailualan yrittäjä.

Väyrynen soimi yhteisvaluutta euroa epäonnistuneeksi. Euron epäonnistumisesta Suomi on hänen mukaansa kärsinyt muita euroalueen maita enemmän.

– Jos Suomella olisi oma valuutta, tässä taloustilanteessa devalvoitaisiin, nyt se ei ole mahdollista. Nyt ainoa tie on leikata kustannuksia.

Väyrynen huomautti, että euroalueesta voi erota. Mikäli Suomi eroaisi eurosta ja ottaisi käyttöön markan rinnakkaisvaluuttana, kelluva markka voitaisiin devalvoida ja saada Väyrysen mukaan aikaan 3 prosentin vuotuinen talouskasvu.

Väyrynen korosti, että rakennemuutoksia ja menoleikkauksia tarvitaan.

– Talouden kasvaessa niiden toteuttaminen olisi paljon helpompaa. Samoin ihmisillä olisi mahdollisuus käyttää enemmän erilaisia palveluja.

– Suomen yleinen kustannustaso on liian korkea, tämä on romuttanut kilpailukykymme, Väyrynen kiteytti Suomen kansantalouden taudin, kuten hän maamme taloustilanteen perusongelmaa nimitti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti Spa Hotel Runnia ja sen hotellinjohtaja ja omistaja Ilari Hassista kiittämällä uudistustyön onnistuneen yhdistämään Runnin historian ja uuden kehittämisen. Tasavallan presidentin tervehdyksen välitti juhlayleisölle kansanedustaja, kauppaneuvos Eero Lehti (kok). Presidentin tervehdys kehystettiin, se tullaan ripustamaan arvokkaalle paikalle Spa Hotel Runnissa.

Runnin Kylpylähotellin pitkäaikainen hotellinjohtaja Anja Taivalkoski-Kauppinen korosti historiakatsauksessaan Runnin merkitystä terveyden tuojana sekä alueen talous- ja seuraelämän virkistäjänä ja tapakulttuurin kohottajana. Runnin rautapitoinen terveysvesi löydettiin 1750-luvulla. Kylpylätoiminta on aloitettu 1904. Sodan aikana Runni on toiminut kuntoutussairaalana. Kylpylävieraiden, aikansa julkkisten, saapuminen Runniin virkistäytymään virkisti samalla koko paikkakunnan elämää. Kylpylävieraista kuuluisin on Suomen marsalkka Mannerheim .

Spa Hotel Runnin saneerauksen on toteuttanut Salpausselän Rakentajat Oy. Tammikuussa aloitetussa 1980 valmistuneen päärakennuksen peruskorjauksessa on saneerattu kaikki 60 hotellihuonetta, aula-, kokous- ja ravintolatilat sekä julkisivut. Päärakennuksen kylpyläosasto on huoltokorjattu, se on peruskorjattu 2014. Toinen kylpylän rakennuksista, 120 vuotta vanha kartanohotelli on saneerattu 2001. Majoituskapasiteettia Runnin kylpylässä on yhteensä noin 250 vuodepaikkaa. Kylpylähotelli Runnin kiinteistöt omistanut Greenport Oy myi keväällä Runnin liiketoiminnan sekä kiinteistöt Spa Hotel Runni Oy:lle.

– Saneeraaminen on aina haastavampaa kuin uuden rakentaminen. Tässä on tarvittu kaikilta kovaa venymistä, meillä on ollut onni saada työskennellä erinomaisen ammattitaitoisten talotekniikkaurakoitsijoiden kanssa, totesi Salpausselän Rakentajien varatoimitusjohtaja Tapio Kulju.

Hotellinjohtaja ja Spa Hotel Runni Oy:n omistaja Ilari Hassinen kiitti sekä saneerauksen toteuttajaa Salpausselän Rakentajia että Runnin toimeen tarttuvaa ja aikaansaavaa henkilökuntaa. Vakituista henkilökuntaa Runnilla on 30, lisäksi hoito-osastolla käytetään ostopalveluita. Hassinen lupasi, että kylpylävieraat saavat Runnilla elää aina parasta aikaa ja palvelutarjonta tulee ylittämään odotukset. Runnilla järjestetään monenlaisia tapahtumia. Yksi tunnetuimmista on elokuinen Runni Rock, joka tänä vuonna keräsi yleisöä yli 8000.

Spa Hotel Runnin avajaisjuhlan musiikkiesityksissä oli runnilaista symboliikkaa Ohjelmistossa oli runsaasti Runnin kylpylässä virkistäytymässä käyneiden taiteilijoiden sävellyksiä ja sanoituksia, muun muassa Oskar Merikantoa , Leevi Madeotjaa ja Eino Leinoa . Musiikkiesityksistä vastasivat oopperalaulaja Hannu Jurmu , Iisalmen mieslaulajat sekä viihdetaitelijat Jippu ja Arja Koriseva .

Syksyn aikana KauppaSuomi -lehdessä kerrotaan Runnin kylpylän terveysvedestä sekä terveyshoidoista, joissa käytetään runnilaisia yrttejä.