Helsingin Kukkatoimitus suosii suomalaisten kasvattajien kukkia

Aina kun vain kotimaisella kukkatuottajalla on tarjota Helsingin Kukkatoimituksen valikoimiin sisä- ja ulkokukkia, Helsingin Kukkatoimitus suomalaisena perheyrityksenä suosii suomalaista. Suomessa myytävistä tulppaaneista lähes kaikki ovat kotimaisia, myös viherkasveja Suomessa kasvatetaan runsaasti.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Reetta Reinman

Koristekasvien tukkumyyntiin, maahantuontiin ja ulkomaan vientiin erikoistunut perheyritys, Helsingin Kukkatoimitus Oy, sai alkunsa Kukkajussin Jussin bussista 1980-luvulla, kun kukkatukkua pitävä Juhani, Jussi, Kotilainen kiersi bussin kanssa myymässä kukkia kukkakauppiaille.

68-vuotias Juhani Kotilainen on edelleen perheyrityksen toimitusjohtaja ja omistaja. Operatiivisessa toiminnassa ja uutta koko ajan innovoimassa ovat Jussin pojat: Juha, Lasse ja Tapio Kotilainen sekä välillä myös Roosa -tytär. Yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos.

Helsingin Kukkatoimituksen liikevaihto on noin 33 miljoonaa euroa. Yritys työllistää satakunta henkilöä. Helsingin Kukkatoimituksella on ammattikukkakauppoja palvelevat noutotukut Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Kuopiossa ja Seinäjoella. Helsingin Kukkatoimituksella on lisäksi aputoiminimi Viherpalvelu Greener, joka suunnittelee, toteuttaa ja hoitaa yksityisen ja yritysten viherpalvelut Uudellamaalla ja Tampereen alueella. Greener työllistää noin 30 henkilöä kaudella.

Lisäksi kukkatoimitus osaomistaa kuluttajille suunnatun välityspalvelun, jonka kautta kuluttajat voivat tehdä ostoksensa kukkakauppaan vaivattomasti netin välityksellä. E-kukka.fi.

Vantaalla sijaitsevassa Helsingin Kukkatoimituksen logistiikkakeskuksessa on 5500 neliötä pinta-alaa, josta noin puolet on kylmiötilaa. Logistiikkakeskus toimii seitsemänä päivänä viikossa ja välillä lähes ympäri vuorokauden. Sieltä lähtevät kukat ja viherkasvit kukkakauppoihin, puutarhakeskuksiin ja kauppaketjuille eri puolille Suomea sekä myös yrityksen tärkeimpiin vientimaihin Puolaan, Baltiaan ja Venäjälle.

– Kukkia lähtee ruuhka-aikoina jopa tuhat rullakkoa vuorokaudessa, Juha Kotilainen sanoo.

Logistiikkakeskuksesta käsin hoidetaan Helsingin Kukkatoimituksen kuljetusautojen kaukoseuranta; tämä on tärkeää, jotta kuorma-autoissa lämpötila säilyy koko kuljetuksen ajan kukille optimaalisena.

– Käytössämme on noin 30 omaa kuljetusautoa, joissa on lattialämmitys, ajanmukaiset kylmälaitteet ja satelliittiseuranta kaukoseurantaa varten. Omien autojemme lisäksi kuljetuksia hoitaa sesonkiaikoina parikymmentä sopimuskuljettajaa, Kotilainen kertoo.

Kukat tulevat Hollannista?

– Paljon tulee Hollannista, mutta esimerkiksi syksyn suosikkiulkokukat kanerva ja callunat tulevat Saksasta ja nykyään vihersisustuksessa suositut kaktukset tulevat Italiasta, Juha Kotilainen vastaa.

Hän painottaa, että erittäin paljon heille tulee viherkasveja, leikkokukkia ja kesäkukkia suomalaisista puutarhoista.

– Pyrimme aina suosimaan suomalaista toimittajaa, mikäli vain mahdollista. Esimerkiksi talven suosikkileikkokukista, tulppaaneista valtaosa on kotimaisia, hän sanoo.

Helsingin Kukkatoimitus suosii maan suurimpia puutarhoja, kuin myös pienempiä erikoiskukkien kasvattajia.

Syksyllä Helsingin Kukkatoimituksen Vantaan logistiikkakeskuksen valtaa violetti. Syksyn aikana logistiikkakeskuksen kautta kulkee noin viisi miljoonaa callunaa ja kanervaa kukkakasvattajilta niiden jälleenmyyjille.

– Violettien callunoiden ohella suosittuja callunoiden värejä ovat valkoinen ja vihreä eli skylinet, myös värjätyt callunat ovat nostaneet suosiotaan, Juha Kotilainen kertoo.

Hänen mukaansa noin kymmenen vuotta sitten calluna valtasi kanervalta syysulkokukan ykkösaseman.

– Kaiken kaikkiaan kukkavalinnoissa nykyään suosiotaan selkeästi suurempikokoisia kukkia. Tämä näkyy myös callunoissa. Isommat, parinkymmenen sentin ruukuissa olevat callunat ovat kysyttyjä, Kotilainen sanoo.

Callunoiden kanssa myös mixataan samaan ruukkuun muita ulkokäyttöön sopivia kasveja, esimerkiksi hopealankaa, lankaköynnöstä ja murattia. Samassa ruukussa voi olla erivärisiä callunoita, kahta, kolmeakin väriä.

Callunoiden ja kanervien ohella marjakanerva on Juha Kotilaisen mukaan syksyn ulkokukkien kestosuosikki. Suomalaiset ovat mieltyneet sypressiin ulkokasvina.

– Sypressi kestää ulkona, mutta se pitää istuttaa hyvissä ajoin keväällä, jotta se ehtii kasvattaa syksyyn mennessä juurensa riittävän syvälle maahan eli routarajan alapuolelle.

Viherkasvit sekä näyttävät kukkivat huonekasvit, kuten orkideat, ovat nykyään entistä suosituimpia kodin sisustuselementtejä. Vihreä valtaa nyt kodit.

– Perinteiset viherkasvit pitävät aina pintansa suomalaisten kodeissa, kuten esimerkiksi kaktus, tyräkki, peikonlehti ja kultaköynnös, Juha Kotilainen sanoo.

Juhalla on omassa kodissaan aloe vera, peikonlehti, tyräkki, käpypalmu ja kilpipiilea.

– Kilpipiilea on noussut muiden Euroopan maiden tavoin myös meillä Suomessa yhdeksi trendihuonekasviksi.

Etelä-Kiinasta kotoisin olevaa kilpipiileaa on kasvatettu Skandinaviassa huonekasvina 1940-luvulta lähtien, jolloin norjalainen lähetyssaarnaaja toi kasvin mukanaan Norjaan. Kilpipiilea on ollut melko tuntematon, mutta viime vuosina se on kokenut uuden nousun viherkasvina ja sisustuselementtinä.

Kilpipiilealla on pyöreät, tummanvihreät ja paksuhkot lehdet. Kilpipiileasta kasvaa korkeintaan 30-senttinen.

Näyttäviä, isokokoisia viherkasvien lehtiä suositaan leikkokukkina.

– Esimerkiksi yksi iso peikonlehden lehti on upea korkeassa, selkeälinjaisessa, lasisessa kukkamaljakossa, Juha Kotilainen sanoo.

Joulu on perinteiden täyttämä juhla, myös kukkavalintojen suhteen. Hyasintti, joulutähti, jouluruusu ja amaryllis tekevät joulun.

– Nykyään joulukukiksi suomalaiset tykkäävät valita entistä kookkaampia kasveja koristamaan kotia ja luomaan joulun tunnelmaa. Joulukukkien väreistä valkoinen on yhä suositumpi, toki perinteinen joulunpunainen pitää aina pintansa, Juha Kotilainen kertoo.

Joulukuun alussa Helsingin Kukkatoimituksen Vantaan Logistiikkakeskuksen yläkerrassa alkaa vipinä, kun kolmisenkymmentä kukka-asetelman tekijää valmistaa jouluasetelmia kukkakauppoihin, puutarhakeskuksiin ja kauppaketjuille.

”– Sypressi kestää ulkona, mutta se pitää istuttaa hyvissä ajoin keväällä, jotta se ehtii kasvattaa syksyyn mennessä juurensa riittävän syvälle maahan.”