– Mutjuttimella pystyt hoitamaan pieniäkin lihaksia vaivattomasti itse

Mutjutin on taskukokoinen lihasten kalvohierontaväline. Sen on kehittänyt jyväskyläläinen koulutettu hieroja ja jäsenkorjaaja Jarmo Pihlavamäki. Mutjuttimen mukana tulevat selkeät käyttöohjeet omatoimiseen mutjutteluun.

T eksti ja kuvat: Reetta Reinman

Kaikkien lihasten ympärillä on lihaskalvot. Usein nämä lihaskalvot ovat hyvin kireät, ja sitä myötä koko aineenvaihdunta, verenkierto ja nestekierto, jumittuvat: lihakset kipeytyvät ja kuonainen neste aiheuttaa turvotusta, kun se ei pääse normaalisti liikkeelle. Näin juttelee jyväskyläläinen koulutettu hieroja ja jäsenkorjaaja Jarmo Pihlavamäki, joka toi viime syksynä markkinoille suunnittelemansa ja kehittämänsä Mutjuttimen. Mutjuttimet valmistetaan Ylistarossa. Mutjutin on suomalainen avainlipputuote.

– Mutjutin on kalvohierontaväline, jolla saa lihaskalvot irtoamaan lihaksesta, ja näin ihonalainen nestekudos saadaan liikkeelle. Mutjuttimen käyttö helpottaa lihasten toimintaa, se vähentää kipua ja parantaa verenkiertoa lihaksiin, Pihlavamäki kertoo.

Lihaskalvojen hieronta apuvälineellä on ollut suosittua etenkin kiinalaisessa lääketieteessä jo tuhansia vuosia sitten.

Pihlavamäki sanoo, että Mutjutinta voi käyttää lähes kaikkien lihasten hoitoon.

– Mutjuttimen mukana tulee selkokielinen käyttöohjevihko, joka sisältää ohjeet yleisimpien lihasten ja kehon alueiden, esimerkiksi jalkapohjien ja kämmenten, hoitoon.

Mutjuttimen reunojen eri muodot on suunniteltu kullekin käyttötarkoitukselle ja hoidettavalla lihakselle.

– Esimerkiksi Mutjuttimen tappiosalla voi hoitaa jalkapohjan lihaksia. Mutjuttimen pienellä sisäkaarella voi käsitellä sormen lihakset ja jänteet. Mutjuttimessa on myös kampaosa, jolla voi hieroa päänahkaa ja vapauttaa verenkiertoa pään ja niska-hartiaseudun alueelta.

Pihlavamäen mukaan Mutjuttimesta hyötyvät eniten ihmiset, jotka tekevät käsillään työtä, käyttävät paljon tietokonetta tai harrastavat yksipuolista liikuntaa.

– Mutjutin on vallan erinomainen esimerkiksi urheilijoilla penikkataudin hoitoon. Moni suonenvedoista ja levottomista jaloista kärsivä on saanut Mutjuttimesta apua.

– Monet fibromyalgiapotilaat kertovat saavansa apua Mutjuttimella jänne- ja nivelkipuihin sekä turvotukseen.

– Yksinäisille vanhuksille Mutjutin on mukava, hyvää oloa tuottava kaveri. Kipeitä lihaksia mutjutellessa aika kuluu mukavasti ja samalla olo helpottuu.

Mutjuttimen materiaali on muovia. Kooltaan se on 8x7x0,4 senttiä, eli Mutjutin kulkee vaikka taskussa mukana. Värivaihtoehtoja on useita. Mutjuttimen voi pestä käsin 30-asteisessa vedessä.

Pihlavamäki kertoo, että Mutjutin syntyi vähän niin kuin vahingossa.

– Kihnuttelin muovinpalasella jumissa olevia omia lihaskalvojani, ja siinä minulle heräsi ajatus, että lihaskalvoja voisi vapauttaa itse hoitovälineen avulla.

Mutjuttimen muodot ja mallit alkoivat piirtyä paperille. Mallikappaleilta paranneltiin sinnikkäästi, jotta saatiin kaikkiin käsiin ja käyttötarkoituksiin soveltuva itsehoitoväline.

Mutjuttimeen voi tutustua netissä www.mutjutin.fi

Ennen hoitoalalle ryhtymistä metallimieheksi nuorena kouluttautunut Jarmo Pihlavamäki, 61, työskenteli metallialalla. Kaksitoista vuotta sitten hän oli huonossa kunnossa: hänellä diagnostisoitiin kakkostyypin diabetes, myös selkä vaivasi.

– Tapasin Kanarialla pohjalaisen kansanparantajan, joka pohjalaisella ehdottomuudella vakuutti, että sinusta Jarmo tulee hyvä jäsenkorjaaja.

Pihlavamäki on opiskellut hierojaksi ja perinteiseksi jäsenkorjaajaksi, hänellä on myös vyöhyketerapeutin ja hermoratahierojan tutkinnot.

– Toistakymmentä vuotta olen nyt tehnyt kansanparantajan työtä, hän kertoo.

Hän ottaa vastaan kotinsa yhteydessä Jyväskylässä Laikuttajantiellä. Hän asuu kahdestaan vaimonsa kanssa. Jarmolla on edellisestä liitosta kolme aikuista lasta.

Kokemuksia ja kommentteja Mutjuttimesta

”Aina ei tarvita ammattilaista. Etenkään ongelmien ennaltaehkäisyyn. Tosi moni vaiva pystyttäisiin hoitamaan ihan itse, jos ohjeet ja apuvälineet ovat riittävät. Mutjuttimessa parasta on se, että sitä osaa jokainen käyttää ja käytön hyödyt tuntuvat välittömästi.”

”Tämähän on melko vastaava kuin guasha-kampa. Guasha on ikivanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka Suomessa on tullut tutuksi lähinnä synnytyspiireistä, mutta jolla voi helpottaa mm. lihasjumeja ja rentouttaa tehokkaasti. Tuohon mutjuttimeen on vaan yhdistetty erilaisten guasha-kampojen muoto yhteen ja samaan välineeseen.”

”Positiivinen käyttökokemus Mutjuttimesta täällä reissussa! Automatkoilla saa pidettyä ittensä virkeänä, kun tekee päähierontaa. Tänään meni myös iltalenkillä vasemman jalan penikka ihan jumiin, niin jo vain helpotti, kun mutjutteli.”