Mustikasta kypsymässä runsas sato
Mustikalla ennätyksellinen kukinta 22 vuoteen
Mustikan runsas kukinta ja onnistunut pölytys enteilevät runsasta mustikkasatoa.
Mustikan pääsato kypsyy poimittavaksi kevään ja alkukesän kylmien sääjaksojen takia Etelä- ja Keski-Suomessa vasta heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa, keskimäärin 7–10 vuorokautta myöhemmin kuin normaalin kesäsään vallitessa. Kainuun pohjoisosissa ja Lapissa mustikan pääsato kypsyy elokuun alkupuolella.
Tänä vuonna marjasatoseurannassa on noin 50 tutkimusmetsää eri puolilla maata. Mustikan kukkien lukumäärä laskettiin 40 metsästä, 200:lta neliömetrin kokoiselta koeruudulta. Kukkia oli runsaasti, keskimäärin 263 kpl neliömetrillä.
Kukka-aiheet muodostuivat viime syksynä, joka oli pitkä ja melko lämmin. Lisäksi paksun lumipeitteen suojassa mustikan varvut talvehtivat hyvin. Kun hallojakaan ei esiintynyt, olosuhteet olivat otolliset runsaalle kukinnalle.
Pitkä kukinta-aika suosi erilaisten hyönteisryhmien, kuten kärpästen, sääskien ja hyttysten, käyntiä kukinnoilla, vaikka sää olikin paikoin koleaa, sateista ja tuulista.
Mikäli säät suosivat, mustikkasato on tänä vuonna keskiarvojen yläpuolella ja monin paikoin runsas, noin 30 kiloa hehtaarilla. Jo viikon kestävä kuivuusjakso voi heikentää satoa, marjat pienenevät ja osa voi pudota kuivuudesta johtuen maahan.
Myös suomuurain ja puolukka ovat tänä kesänä kukkineet runsaasti.
Viime vuosina suomuurainsatoja ovat alentaneet avosoilla vierailleet hallat sekä kovat tuulet ja sateet, jotka ovat piiskanneet kukkia niin, että pölyttävät hyönteiset eivät ole terälehdettömiä kukkia löytäneet. Tänä vuonna soiden mätäspinnoilla on riittävästi kosteutta. Todellisen sadon määrän kertoo kuitenkin vasta suppujen lukumäärä.
Puolukka kypsyy Etelä- ja Keski-Suomessa poimittavaksi elokuun lopussa ja syyskuun alkupuolella.
Tänä vuonna kaikki merkit ennustavat myös vähintään kohtuullista sienivuotta, sillä kosteutta on ollut humuskerroksessa riittävästi alkukeväästä lähtien. Kuivia kausia ei ole esiintynyt, eikä siten humuskerroksessa olevien sienirihmastojen kasvu ole estynyt.
1. Kootkaa 5–30 hengen porukka esimerkiksi yhdistyksen väestä. Kisaan voi osallistua myös yksin.
2. Kilpailuaika on 1.7.–30.9.2015.
3. Merkatkaa ylös keräämänne metsämarjat taulukkoon, joka löytyy www.maajakotitalousnaiset.fi. Marjat mitataan litroissa.
4. Ilmoittakaa keräämänne marjat nettilomakkeella tai postitse Maa- ja kotitalousnaisten Keskukseen viimeistään 15.10.
5. Parhaat palkitaan ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.
6. Osallistu kampanjaan myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #miljoonalitraa