Jussin ruokapalsta

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

J uhani, Jussi, Pienimäki , 72, aloittaa KauppaSuomi-lehdessä ruokapalstan. Jussi on ollut koko ikänsä innokas ruoanlaittaja.

– Iskä laittoi meillä yleensä aina pääruoan, ja me äidin kanssa teimme jälkiruoat sekä leivonnaiset, Sanna -tytär muistelee.

Jussilla on kolme aikuista lasta, vaimo on menehtynyt parikymmentä vuotta sitten syöpään.

Jussi on syntynyt Kurikassa. Nuoren miehen tie vie Vaasaan tekniseen kouluun. Työura alkoi Posti- ja lennätinlaitoksessa, eläkkeelle hän on jäänyt Soneran palveluksesta.

Kuutisentoista vuotta Jussi on asunut Kannuksessa puolisonsa Leila Kattilakosken kanssa. Perinteinen Jäsenkorjaus ry:n pääkouluttaja Leila järjestää perinteisen jäsenkorjauksen koulutuksia Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistossa. Oma vastaanotto hänellä on kotipitäjässään Kannuksessa. Kannuksessa Leila pitää täydennyskursseja kaksi kertaa vuodessa Kannuksen Korvenkävijöiden PartioJylhän tiloissa. Jussi vastaa täydennyskurssilaisten ruokailusta.

KauppaSuomi-lehti sai vierailla Leilan ja Jussin kesäkodissa Virroilla, Vehmasjärven rannalla. Jussin valmistamat kalaherkut, grillijuurekset ja salaatit olivat erinomaisia.

Vierailun kruunasi risteily Vehmasjärvellä Jussin rakentamalla risteilijällä. 390x470 kokoinen, kyllästetystä puusta rakennettu risteilijä tarjoaa herramiehen kyytiä. Moottorin akut, kaksi isoa akkua lautan alla, latautuvat aurinkokeräimen talteenottamalla aurinkoenergialla. Moottori ei pidä meteliä. Risteilijä lipuu Jussin jalkakammella ohjaamana äänettömästi ja rauhallisesti pitkin järven selkää. Risteilijän keskellä on pöytäkalusto, jonka ympärille mahtuu istumaan kymmenkunta matkaajaa.

– Poutun makkaratehtaan suolitynnyrien päällä tässä kellumme! Jussi naurahti.

Ristelijän ponttooneiksi Jussi on tosiaankin ostanut Poutulta käytettyjä suolitynnyreitä.

Sienisalaatti on Jussin yksi ehdoton brawurinumero. Nyt onkin hyvä tilaisuus valmistaa viime satokauden suolasienet salaatiksi. Sienisalaatti sopii mainiosti grillatun lihan sekä uusien perunoiden ja sillin kanssa. Voileivän päällä suolasienisalaatti on lyömätön kesäherkku ja hiukapala.

Suolasieniksi Jussi ja Leila keräävät erilaisia rouskuja.

– Kangasrouskua sienisalaatissa pitää olla, mutta vain hyvin vähän, muuten salaatista tulee liian karvasta. Haaparouskut ovat erinomaisia sienisalaatin suolasieniksi, sanoo Jussi.

Jussin sienisalaattiin tarvitset:

oikein hyvin liotettuja suolasieniä

sipulia hyvin pieneksi hakattuna

mustapippuria

ripaus sokeria

kastikkeeksi sekoitetaan smetanaa, ranskankermaa, majoneesia ja vähän kermavaahtoa

”– Pieni ripaus sokeria on sienisalaatin juju!”