Iittalan Taika-sarja täyttää 2017 kymmenen vuotta

Juhlavuoden erikoisuus on Taikan 10-vuotisjuhlamuki.

Tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan viettävä Iittalan Taika-sarja on saavuttanut suuren suosion myös maailmalla. Kymmenessä vuodessa Taikasta on muodostunut moderni klassikko ja eräs Iittalan rakastetuimmista sarjoista.

Taika-sarjassa Klaus Haapaniemen erottuva, tunnistettava tyyli yhdistyy professori Heikki Orvolan ajattomaan muotoiluun: rikas kuviomaailma kohtaa yksinkertaisen muodon, mistä syntyy kiehtova lopputulos.

– Suunnitteluprosessin alussa visionani oli kokoelma tuotteita, joiden tunnelma syntyy pohjoismaisesta estetiikasta. Halusin sisällyttää sarjan koristemaailmaan mystiikkaa ja leikkisyyttä. Taikan ydinajatus liittyy alkuperäisyyteen ja aitouteen, kertoo Haapaniemi.

– Sarja on huolellisesti muotoiltu moderni kokonaisuus, joka on vuosien saatossa löytänyt tiensä yhä uusiin koteihin ja on siten saavuttanut aseman ajattomana ja merkityksellisenä kokoelmana.

Heikki Orvolan Taika-astioiden yksinkertaisen linjakas muoto antaa tilaa kuvituksen myyttiselle metsälle ja sen otuksille, ja tekee Taikasta yhteensopivan Iittalan yksiväristen sarjojen kanssa. Haapaniemi toivoo Taika-sarjan saavan ihmisten mielikuvituksen liikkeelle luomaan omia arjen tarinoita.

Taika on elänyt ajassa: vuosikymmenessä sarja on laajentunut keramiikasta myös juomalaseihin ja tekstiileihin.

Klaus Haapaniemi palasi vuonna 2007 lanseeratun Taikan pariin vuonna 2013, ja loi sarjaan uuden kuvion. Juhlavuoden 2017 kunniaksi Iittala on päivittänyt myös sarjan syvien lautasten ja suuren kulhon kuviointia: nyt kuvio ulottuu astian laidoille saakka.

Juhlavuoden erikoisuus on Taikan 10-vuotisjuhlamuki. Juhlavuoden mukissa Taika-sarjan tuttu pöllö näyttäytyy uudella tavalla, siivet levitettyinä ja lentoon lähdössä. Mukin kuvioon on kätkeytynyt kymmenen kukkaa, yksi Taikan jokaista vuotta kohti. Kukka toistuu myös mukin erikoisleimassa.

Muista Taika-sarjan mukeista poiketen kuvio jatkuu myös mukin korvassa sekä mukin sisäpuolella. Juhlavuoden muki on saatavilla heinäkuusta 2017 vuoden 2017 loppuun saakka.

Klaus Haapaniemi, 47, on kansainvälisesti arvostettu taiteilija, joka on saanut kiitosta erityisesti omintakeisesta tyylistään ja mielikuvituksestaan. Haapaniemen kuvista onkin helppo löytää viitteitä kansantarinoihin, myös slaavilaiset ja japanilaiset vaikutteet ovat voimakkaasti läsnä. Lahden muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi valmistunut Haapaniemi asuu Lontoossa.

Professori Heikki Orvola, 74, on suomalaisen muotoilun tärkeimpiä vaikuttajia, jonka kädenjälki näkyy arjessa: aamukahvi juodaan hänen suunnittelemastaan kupista, pöytä katetaan hänen astiastollaan ja elämän kohokohtia juhlistetaan hänen laseillaan. Hänen taide-esineitään viedään lahjaksi. Moni luottaa Orvolan suunnittelemiin pannuihin ja kattiloihin. Vuosien varrella Orvolan materiaaleja ovat olleet lasi, keramiikka, valurauta, emali ja tekstiili.

”– Rikas kuviomaailma kohtaa yksinkertaisen muodon.”