Team Rynkeby Oulu pyöräili 13 päivän aikana 1900 kilometriä

Syöpää sairastaville lapsille varoja keräävän Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyn Suomen joukkueet starttasivat kohti määränpäätä eli Eiffel-tornia perjantaina 7.7 Kansalaistorilta Helsingistä. Osa Oulun joukkueesta lähti kohti starttipaikkaa maanantaina 3.7.

Reissu meni hyvin, olimme perillä Pariisissa määräaikana, eli lauantaina 15. heinäkuuta, kertoo Team Rynkeby Oulun kapteeni Ville Wallenius.

Suomesta tänä vuonna oli mukana joukkueet kuudesta kaupungista: Helsingistä, Espoosta, Turusta, Oulusta ja Jyväskylästä. Suomen joukkueet – yhteensä 160 pyöräilijää – lähtivät kohti Pariisia perjantaina 7. heinäkuuta. Lähdön kunniaksi Kansalaistorilla Helsingissä oli iso yleisötapahtuma. Tervehdyksessään Team Rynkebyn hyväntekeväisyyspyöräilijöille Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti yhdessä tekemisen voimaa:

– Team Rynkeby on konkreettinen osoitus, miten paljon yhdessä tekemällä saadaan aikaan. Yhdessä! on myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden yksi teemoista.

Ville Walleniuksen luotsaamassa Team Rynkeby Oulun joukkueessa oli 28 pyöräilijää ja seitsemän huollon jäsentä. Naisia pyöräilijöistä oli yksitoista ja miehiä seitsemäntoista.


 

– Suurin osa oli ensikertalaisia. Meitä jo aikaisemmin mukana olleita oli Oulun joukkueessa neljä, Wallenius kertoo. Viime vuonna hän pyöräili Team Rynkeby Jyväskylän joukkueessa Pariisiin.

Kansalaistorin perjantain 7.7. startista pyöräilyjoukkueet ajoivat ensin Vuosaaren satamaan, josta matka jatkui lautalla Travemündeen. Siitä matka jatkui sunnuntaina 9.7. pyöräillen kohti Pariisia.

– Kaksitoista meistä Oulun joukkueen jäsenestä lähti matkaan jo maanantaina 3.7. Ensin ajoimme Ylivieskaan, jossa yövyimme. Seuraava yöpymisetappi oli Kuortane ja sitten Tampere, josta ajoimme Helsinkiin. Meille Oulusta pyöräillen lähteneille kokonaismatkaa kertyi noin 1900 kilometriä ja pyöräilypäiviä 13, Wallenius kertoo.

Takaisin pyöräilijät tulivat Pariisista lentäen, huoltoautot ajaen pyörät ja kamppeet autoissa.

Ville Wallenius kertoo, että Oulunsalon kotiovensa ja maalin eli Eiffel-tornin välisellä matkalla oli kaikenlaista säätä: kylmää, viimaa, vastatuulta, kaatosadetta, tyyntä poutasäätä ja yli 30 asteen hellettä. Rankinta matkanteko oli hänen mukaansa helteessä. Silloin vettä kului litra tunnissa. Osa pyöräilijöistä myös lisäsi vallankin hellepäivinä veteen hippusellisen suolaa, koska kova hikoilu kulutti elimistön mineraalivarastoja. Huoltopisteet odottivat pyöräilijöitä säännöllisin väliajoin.

– Huolto toimi erinomaisesti. Joka kerta huoltopisteissä oli eväät valmiina odottamassa: esimerkiksi voileipiä, energiapatukoita ja -geelejä, urheilujuomia, suolaista naposteltavaa, makeisia ja meille suomalaisille tärkeät kahvit!

Pyöräilypäivien päätteeksi joukkueet yöpyivät majataloissa tai hostelleissa.

– Majapaikkoihin illalla päästessämme ensiksi pesimme ja huolsimme pyörät seuraavan päivän matkaa varten, sitten suihkuun, illalliselle ja nukkumaan. Aamuisin herätys oli kello kuusi, sitten aamupala ja matkaan, Wallenius kertoo päiväjärjestyksestä.

Pisin yksittäinen ajopäivämatka Suomen Team Rynkebyn joukkueilla oli 209 kilometriä.

– Yleensä ajoimme noin 180 kilometriä päivässä.

Valtaosa Team Rynkebyläisistä aikoo jatkaa hyväntekeväisyyspyöräilyä myös ensi vuonna. Niin myös Ville Wallenius, mutta kapteenin viestikapulan hän luovuttaa seuraajalleen.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Rajaniemi ja Reetta Reinman

”– Team Rynkeby on konkreettinen osoitus, miten paljon yhdessä tekemällä saadaan aikaan.”

MIKÄ?

MIKÄ?

Sylva ry

Team Rynkeby on vuonna 2012 perustettu pohjoismainen hyväntekeväisyystapahtuma, jossa pyöräilyjoukkueet pyöräilevät joka vuosi noin 1400 kilometrin matkan Pariisiin ja keräävät siten rahaa syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Tänä vuonna Team Rynkebyssä oli noin 1700 pyöräilijää ja 450 avustajaa 44 joukkueessa. Osallistujat tulevat Tanskasta, Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Färsaarilta ja Islannista.

Team Rynkeby Finlandin joukkueet: Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä, keräävät Suomessa varoja syöpää sairastavien lasten ja nuorten arjen sekä hoitojen tukemiseen. Avustuskohteina ovat Sylva ry ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö.

Vuonna 2016 Team Rynkeby lahjoitti 8,84 miljoonaa euroa taisteluun lasten syöpää vastaan. Suomen joukkueiden keräyssumma oli viime vuonna 331 795 euroa.

J. Kärkkäinen Oy on tänä vuonna yksi Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyn yhteistyöyrityksistä.

Syöpää sairastavien lasten vanhemmat perustivat Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten vanhempainyhdistyksen, Sylva ry:n 1982, koska he halusivat parannuksia syöpää sairastavien lasten hoito-oloihin ja perheiden sosiaaliturvaan. Toimittaja Mirja Pyykön ohjelma Osasto 10 tuli televisiosta 31.1.1982. Sylva ry perustettiin helmikuussa 1982. Nykyään Sylva ry:n nimenä on Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys.

35 toimintavuotensa aikana Sylvan toiminnan ydin on pysynyt samana.

– Toimimme ja vaikutamme, jotta jokainen syöpään sairastunut lapsi saisi mahdollisimman hyvää hoitoa ja hänen perheensä riittävää tukea, kiteyttää Sylvan toiminnanjohtaja Marika Aro.

Vuosittain Suomessa sairastuu syöpään noin 350 lasta ja nuorta. Yleisimmät lasten syövät maassamme ovat leukemiat ja aivokasvaimet. Tehokkailla hoidoilla noin 75-80 % lapsista ja nuorista paranee.