Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi verestetään muistiin suomalaiset arkiruokareseptit.

H ernekeitto

500 g herneitä

2 l vettä

2 sipulia palasina

3 kesäsipulia varsineen palasina

2-3 porkkanaa viipaleina

2-3 maustepippuria

400 g ruskistettua naudan jauhelihaa

pieni pala palvilihaa kuutioina

1 tl suolaa

1 tl savusuolaa

1 tl meiramia

0,5 tl sinappijauhetta

tillisilppua

Huuhtele herneet ja liota ne kylmässä vedessä yön yli, aika isossa vesimäärässä.

Huuhtele herneet varovaisesti. Kaada liotusvesi pois.

Lisää isoon kattilaan 2 litraa kylmää vettä, huuhdellut, liotetut herneet, sipulit ja porkkanat sekä pippurit. Keitä tunnin verran.

Lisää ruskistettu jauheliha ja palviliha. Keitä vielä vajaa tunti, kunnes herneet ovat pehmeitä. Lisää vettä, jos on liian paksua.

Mausta suolalla, meiramilla ja sinappijauheella sekä tuoreella tillisilpulla. Tarkista maku.

Kasvishernekeitto valmistuu samalla reseptillä, mutta niin, että jättää lihat pois.

Kaalikääryleet

1 (n. 2 kg) iso kaali

vettä + 1 tl suolaa tai 1 lihaliemikuutio

1 tl suolaa

1 dl puuroriisiä

3 dl vettä

400–500 g naudan tai nauta-sikajauhelihaa

1 dl korppujauhoja tai 1 kananmuna (jos haluat jauhottomat)

1 dl kaalin keitinlientä

1 dl kermaa

1 iso sipuli

1 rkl voita tai margariinia

2 rkl siirappia

2 tl meiramia

suolaa maun mukaan

mustapippuria

Pinnalle:

2 rkl siirappia

1 dl vettä

voinokareita

Pane vesi kiehumaan isoon kattilaan. Koverra kaalin kova kanta pois.

Lisää kiehuvaan veteen suola (tai lihaliemikuutio) ja kaali. Irrota lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet ja kuivata ne pyyhkeen päällä. Säästä liemi.

Pane riisit kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja keitä 10 minuuttia.

Valuta riisit lävikössä. Mittaa kulhon pohjalle kaalin keitinlientä ja kerma. Sekoita joukkoon korppujauhot turpoamaan.

Hienonna sipuli ja ruskista se kevyesti voissa paistinpannussa. Lisää korppujauhojen joukkoon jauheliha, riisit ja sipuli. Mausta seos meiramilla, suolalla ja mustapippurilla. Hienonna mukaan muutama pieni kaalinlehti.

Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle. Ohenna veitsellä paksuin lehtiruodin kohta kaalinlehdissä. Nosta jokaiselle lehdelle reilu ruokalusikallinen täytettä ja kääri tiukaksi kääryleeksi. Lado kaalikääryleet voideltuun vuokaan vieriviereen. Valuta päälle siirappia ja kaada vuokaan vesi. Lisää pinnalle voinokareita.

Paista aluksi 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 150 asteeseen. Valele välillä paistoliemellä. Hauduta vielä reilu tunti. Tarjoa kaalikääryleet puolukkahillon kanssa. Uunivuokaan jääneestä liemestä saa hyvän kastikkeen.

Veriohukaiset

4 dl naudan verta

4 dl maitoa (tai olutta tai vichyä)

2 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 ( pieni ) sipuli hienonnettuna

1 rkl voita sulatettuna

1 muna

2 rkl siirappia

1 tl suolaa

1 tl meiramia

valkopippuria myllystä

Paistamiseen:

voi-rypsiöljyseosta

Vatkaa veri kuohkeaksi. Sekoita veri, maito (tai olut tai vichy) ja jauhot. Anna jauhojen turvota reilut puoli tuntia.

Hienonna sipuli ja hauduta voissa pehmeäksi. Jäähdytä.

Lisää pehmeä sipuli, muna ja mausteet taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Paista veriohukaiset ohukaispannulla. Vatkaa taikinaa paistamisen aikana, ettei se hyydy.

Tarjoa ohukaiset kuumina puolukkasurvoksen kanssa.

Kaalilaatikko

1 kg valkokaalia

1 dl riisi- tai ohrasuurimoita

5 dl kasvislientä (tai puoliksi kasvislientä ja lihalientä)

1 sipuli (voita kuullottamiseen)

1 porkkana raasteena

400 g naudanjauhelihaa (voita ruskistamiseen)

(kuivattuja sieniä maun mukaan)

2 tl meiramia

1 tl basilikaa

1 dl kermaa

3 rkl siirappia

Suikaloi kaali. Keitä suurimot ja kaalisuikaleet kasvisliemessä. Lisää joukkoon hienonnettu, voissa kuullotettu sipuli sekä porkkanaraaste. Hauduta, kunnes suurimot ja kaali ovat lähes kypsiä.

Lisää joukkoon ruskistettu jauheliha sekä halutessasi hienonna joukkoon kuivattuja sieniä. Lisää kerma, siirappi ja mausteet. Tarkista maku. Laatikkoaines saa olla aika löysää.

Laita seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan tai uunivuokiin.

Paista + 175 asteessa runsas tunti. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

Silakkalaatikko

300 g silakkafileitä

0,5 tl suolaa

10 jauhoista perunaa

1 iso sipuli

1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

4 siivua pekonia

6 kokonaista maustepippuria

0,5 tl suolaa

Munamaito

4–5 dl täysmaitoa ( tai 4 dl maitoa ja 1 dl kermaa)

3 kananmunaa

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

valkopippuria

Leikkaa silakkafileet paloiksi. Mausta suolalla. Kuori perunat ja pane kylmään veteen. Hienonna sipuli ja tilli. Suikaloi pekoni. Voitele tilava vuoka (2 l).

Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja lado vuoan pohjalle puolet viipaleista, silakkapalat ja puolet pekonisuikaleista. Levitä päälle sipulisilppu ja hienonnettu tilli sekä maustepippurit. Peitä vuoka lopuilla perunaviipaleilla ja ripottele pinnalle suola. Levitä päälle loput pekonisuikaleet.

Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Kaada munamaito vuokaan niin, että perunaviipaleet juuri peittyvät. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia.

Silakkalaatikko on kypsä, kun munamaito on täysin hyytynyt ja perunaviipaleet pehmeitä. Anna lämmön tasaantua hetken aikaa uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa silakkalaatikko etikkapunajuurien kanssa.

Lihapullat

1 kermamaitoa

0,5 dl lihalientä

1 dl korppujauhoja

1 sipuli hienonnettuna ja kevyesti voissa kuullotettuna

1 kananmuna

1 tl suolaa

(aromisuolaa)

vähän sinappijauhetta

1 tl hunajaa

1 tl pippuriseosta

400 g naudan jauhelihaa

Sekoita korppujauho kerma-maito-lihaliemeen ja anna imeytyä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kevyesti voissa.

Lisää sipuli, muna, mausteet ja jauheliha korppujauhoihin. Sekoita tasaiseksi.

Kostuta kädet vedellä ja pyörittele seos lihapulliksi. Paista lihapullat uunissa 200 asteessa 20 minuuttia tai paistinpannulla vähässä rasvassa kypsiksi. Tarjoa perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

Kermainen lohikeitto

6 perunaa

2 porkkanaa

2 sipulia

8 dl vettä

1 kalaliemikuutio

5 maustepippuria

1 laakerinlehti

400 g lohifileetä

2 dl ruokakermaa

1 1/2 tl suolaa

tuoretta tilliä runsaasti

voinokare

Pese, kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Keitä kasvikset maustepippureiden ja laakerinlehden sekä kalaliemikuution kanssa vedessä lähes kypsiksi.

Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.

Lisää kerma, suola ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää, noin 5 minuuttia. Lisää tilli ja voinokare. Tarjoa lohikeitto ruisleivän kanssa. Mikäli haluat kirkasliemisen lohikeiton, jätä kerma pois ja käytä litra vettä. Jos haluat enemmän lientä, lisää vettä, ja tarkista makua.

Helppo riistakäristys

Pakastealtaasta pussi valmista riistakäristystä

1 iso sipuli

voita ruskistamiseen

6 kokonaista maustepippuria

merisuolaa maun mukaan

kuivattuja sieniä vähäsen

vettä

kermaa

Ruskista voissa riistakäristyslihat huolellisesti joka puolelta. Lisää kuutioitu sipuli ja ruskista. Lisää vettä niin, että lihat ja sipulit peittyvät. Lisää pippuri ja vähäsen suolaa.

Murusta joukkoon, jos haluat, vähäsen kuivattuja sieniä, esimerkiksi mustiatorvisieniä tai suppilovahveroita. Laita uuniin vähintään kahdeksi tunniksi hautumaan. Tarkista, että nestettä on riittävästi ja lisää nestettä. Lopuksi lorauta joukkoon kermaa ja hauduta uunissa vielä hetkisen.

Tarjoa perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Uunijuusto maitojauheesta

6 dl vettä

1 dl kermaa

5 dl maitojauhetta

2 munaa

puoli tl suolaa

Sekoita ainekset tasaiseksi. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes uunijuusto hyytyy. Tarjoile sokerin ja kanelin tai vadelmahillon kanssa.

Muistatko vielä?

Isoäidin salaatinkastike

2 kovaksi keitettyä munaa

1 tl sinappia

1 rkl etikkaa tai sitruunanmehua

1 tl sokeria

2 dl kermaa

suolaa, valkopippuria

Murskaa keitetyt munat haarukalla kulhoon. Vatkaa kerma, sokeri, sinappi ja etikka tai sitruunanmehu vaahdoksi. Yhdistä kananmunamurskaan.

Erinomaista kaikkien vihersalaattien kanssa.

Isoäidin hölskytyskurkut

500 g tuoretta kurkkua

1/2 dl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1,5 dl sokeria

1 tl suolaa

tilliä

Kuori ja viipaloi kurkut juustohöylällä. Sekoita astiassa vesi, etikka, sokeri, suola ja kurkut sekä tilli. Laita astiaan kansi ja hölskytä kurkut sekaisin. Annan maustua noin tunti jääkaapissa.