Jussin ruokapalsta

Kannuksessa asuva Juhani, Jussi, Pienimäki , jakaa tällä kertaa ruokapalstallaan KauppaSuomen lukijoiden kanssa mehevän, savustetun lohen salaisuudet.

Kuutisentoista vuotta Jussi on asunut Kannuksessa puolisonsa Leila Kattilakosken kanssa. Perinteinen Jäsenkorjaus ry:n pääkouluttaja Leila järjestää perinteisen jäsenkorjauksen koulutuksia Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistossa. Oma vastaanotto hänellä on kotipitäjässään Kannuksessa. Kannuksessa Leila pitää täydennyskursseja kaksi kertaa vuodessa Kannuksen Korvenkävijöiden PartioJylhän tiloissa. Jussi vastaa täydennyskurssilaisten ruokailusta.

72-vuotias Jussi on syntynyt Kurikassa. Nuoren miehen tie vei Vaasaan tekniseen kouluun. Työura alkoi Posti- ja lennätinlaitoksessa, eläkkeelle hän on jäänyt Soneran palveluksesta. Koko ikänsä Jussi on ollut innokas ruoanlaittaja. Hänellä on kolme aikuista lasta. Vaimo on menehtynyt parikymmentä vuotta sitten syöpään.

Kaikki tarvittavat raaka-aineet ja varusteet ovat tässä:

GRILLI

Kannellinen kaasugrilli, jossa kannessa ns.”kansiritilä” tai yläritilä

Alumiinivuoka (voi olla rei’ itetty grillivuoka)

Savustuspurua, katajanoksia ja muutama sokerinpala

Alumiinifoliota

KALA

Ruodotonta kalaa, esimerkiksi lohta, fileenä

Mätitahnaa

Majoneesia

Sitruunaa

Suolaa

Tilliä

Viiltele kalafile poikittain 3–4 sentin välein, levitä sormin mätitahna, majoneesi, situunanmehu ja mausteet kalaan tehtyihin viiltoihin ja koko kalaan.

Anna maustua huoneenlämmössä 2–3 tuntia.

Aseta aluumiinivuoka suoraan grillin kansi-/yläritilälle. Laita purut, kataja ja sokerinpalat vuokaan ja vuoan kohdalla olevat polttimet täysille.

Laita kalafile vuokaan.

Voit tehdä kaksinkertaisesta alumiinifoliosta alustan kalalle, niin säästyt ylimääräiseltä grillin siivoukselta. Tällöin ei kuitenkaan kalan alapuoli savustu.

Kypsennysajan pitää kokin itse päätellä, grillit ovat kovin eritehoisia. Vahdi kalaa, ettei se pääse kuivumaan, silloin se ei ole enää mehevää.

KASTIKE

2 dl kermaviiliä

2 rkl amerikkalaista kurkkusalaattia

2 rkl sinappia

vähän sokeria

suolaa

hiukan hienonettua tilliä

ripaus valkopippuria

Sekoita kastikeaineet keskenään, tee makutesti ja kastike on valmis.

TARJOLLE

Sitruunanlohkoja

Sormisuolaa