Sukkahousut toimivat jumppakepin ja jumppakuminauhan tavoin

Sukkahousujumppa toteutetaan omatekoisella välineellä, jossa kolme sukkahousun jalkaosaa on leikattu sukkahousuista irti, palmikoitu ja laitettu molempiin päihin solmut. Sukkahousujumpan on kehittänyt fysioterapeutti Marju Huuhtanen.

Teksti: Reetta Reinman ja Marju Huuhtanen Kuvat: Reetta Reinman

Sukkahousujumpan kehittäjän, Kaunialan sairaalaan fysioterapeutti Marju Huuhtasen mukaan vanhat ja käytetyt sekä pestyt sukkahousut sopivat mainiosti sukkahousujumppavälineen tekoon.

– Kannattaa suosia mahdollisimman pitkiä sukkahousuja, jotta saa välineestä riittävän pitkän.

– Sukkahousut toimivat kuten jumppakeppi lisäten liikkuvuutta ja samalla kuten jumppakuminauha lisäten liikkeen vastusta ja lihasvoimaa.

Marju painottaa, että liikunnan harrastamisen tulisi olla hauskaa ja kynnys harjoitteluun mahdollisimman matala.

– Sukkahousujumppaa voi tehdä tuolilla istuen tai seisten, jumpan kesto voi halutessaan olla vain 10–15 minuuttia.

Sukkahousujumpan hyödyn huomaa Marjun mukaan heti parempana vointina, pirteämpänä olona sekä hartiaseudun lihasten rentoutumisena.

– Sukkahousujumppa lisää liikkuvuutta ja lihasvoimaa sekä rentouttaa hartiaseudun lihaksia. Samalla se elvyttää verenkiertoa ja lämmittää kehoa, hän kertoo jumpan hyödyistä.

Marju Huuhtanen korostaa, että sukkahousujumppa soveltuu kaikille, niin vanhemmille kuin nuoremmillekin.

– Vanhemmille henkilöille sukkahousujumppa soveltuu liikkumis- ja toimintakykyä ylläpitäväksi kotijumpaksi. Nuoremmille taukojumpaksi hartiaseudun lihaksia rentouttamaan.

– Jumppaa voi toteuttaa kotona tuolilla istuen tai vaikka jumpata bussipysäkillä bussia odottaessa. Väline on helppo kantaa mukana.

Sukkahousujumppa sai vuonna 2009 Tule ry:n järjestämässä ”Ranka ja raajat” kilpailussa kunniamaininnan Marju Huuhtasen kehittämän keinutuolijumpan ohella.

Kotkassa syntynyt, 49-vuotias Marju Huuhtanen opiskeli ylioppilaaksi pääsyn jälkeen ensin mielisairaanhoitajaksi ja sitten fysioterapeutiksi. Marju asuu perheineen Kirkkonummella. Perheessä on avomies ja neljä 15–20-vuotiasta lasta.

Koko työuransa Marju on työskennellyt sotiemme veteraanien parissa. Hän aloitti vuonna 1993 Kaskisaaren kuntoutumislaitoksessa, sen lakkauttamisen jälkeen vuonna 2001 hän siirtyi Kaunialaan.

Sukkahousujumpasta voi tiedustella Marjulta puhelinnumerosta 050-387 1459 tai sähköpostista marju.huuhtanen@kauniala.fi