Neljä metriä korkea ja painaa 600 kiloa

Pimeässä loistava valoteos UkkoMetso ilahduttaa pimeällä autoilevia Muuramessa. UkkoMetso on Muuramen kunnan lahja 100-vuotiaalle Suomelle.

Keski-Suomessa 9-tietä ajavia ihastuttaa Muuramekeskuksen pihassa neljä metriä korkea ja 3,5 metriä leveä 600 kiloa painava UkkoMetso-taideteos. Teoksen ovat suunnitelleet taiteilijat Jari Antila, Kaapo Manninen ja Antti Kares. Teos julkistettiin 25. elokuuta.

UkkoMetson runko on valmistettu säänkestävästä painekyllästetystä puusta. Sen höyhenpeite on tehty kierrätyspellistä: sata vuotta vanhoista kattopelleistä. Erikoiseksi teoksen tekee se, että se loistaa pimeässä. Hämärän saapuessa metsoon kätketyt 2100 led-valoa syttyvät tuikkimaan.

Alkunsa työ sai, kun muuramelaiselta valoalan yrittäjältä Tomi Poikolalta pyydettiin valoteosta Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumaan.

– Ensin ajateltiin tehdä jotain jouluvaloista, mutta se idea ei lähtenyt jalostumaan enempää. Muistelin, että Suomen Jouluvalojen osakkaat valotaiteilijat Jari Antila ja Kaapo Manninen olivat tehneet Pinsiön taidepäiville romumetallista lintuaiheisen valoteoksen, Tomi muistelee kevään 2016 tapahtumia.

UkkoMetson suunnittelu lähti vauhdilla liikkeelle, kun Antilan ja Mannisen lisäksi mukaan tuli Antti Kares, joka on muun muassa Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun opettaja.

UkkoMetsosta tuli yksi Valonkaupunki-tapahtuman yleisön suosikeista. Jyväskylässä heräsi kiinnostus, että taideteos jäisi pysyvästi kaupunkiin.

– Laaja joukko oli kiinnostunut, mutta eivät saaneet päätöstä aikaiseksi. Tarjosin UkkoMetsoa omaan kotikuntaani Muurameen, sillä sieluni silmin olin jo nähnyt sen Muuramen maamerkkinä. Muuramessa ei aikailtu päätöksen kanssa, ja sijainti 9-tien vieressä on erinomainen, Tomi toteaa.

UkkoMetso on Muuramen kunnan lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Valtioneuvoston kanslia on liittänyt UkkoMetso-taideteoksen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

– Muuramekeskus kehittyy ja laajenee risteyksen toiselle puolelle, josta kunta on ostanut maata noin 30 hehtaaria. Tämä paikka on kaivannut maamerkkiä, jollaisen nyt saamme UkkoMetsosta, Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho iloitsee.

– UkkoMetson höyhenpeite on tehty kierrätyspellistä: sata vuotta vanhoista kattopelleistä.