Suomen Omakotiliiton kehityspäällikkö Katja Keränen muistuttaa: Kun mökin laittaa syksyllä huolellisesti talvikuntoon, pääsee keväällä heti ensihetkistä lähtien nauttimaan mökkielämästä.

Teksti: Reetta Reinman

Vesiputkistojen tyhjentäminen on tärkein työ, kun mökkiä laitetaan talviteloille. Pienikin määrä jäätymään pääsevää vettä voi aiheuttaa mittavat vahingot, Suomen Omakotiliiton kehityspäällikkö Katja Keränen sanoo.

– Myös pihasaunassa tulee muistaa tyhjentää kaikki vesiastiat ja -padat.

Tulisijoista niin sisällä mökillä, saunassa kuin kesäkeittiössä hän neuvoo puhdistamaan tuhkat huolellisesti. Nuohouksesta hän muistuttaa, että se on syytä tehdä kerran kolmessa vuodessa.

Puutarha ja terassit on hyvä siivota kaikista kalusteista, grilleistä ja ylipäätään laittaa kaikki puutarha- ja terassitavara talvisäilöön.

– Puutarhakalusteita ei kuitenkaan ole hyvä laittaa umpisäilöön, etteivät ne ala homehtua. Ilmava, tuulettuva varasto tai puuvaja on hyvä säilytyspaikka, Keränen toteaa.

Puutarhakalusteet puhdistetaan ennen talvisäilöön laittoa. Keräsen mukaan ne voi myös öljytä valmiiksi kevääksi, mutta hän muistuttaa, että kostealla säällä puutarhakalusteita ei tule öljykäsitellä.

Pääkaupunkiseudulla perheineen asuva Katja Keränen mökkeillee kesän perheensä kanssa lähellä Jyväskylää, Päijänteen rannalla Korpilahdella. Perheen neljästä lapsesta kuopus on vielä vanhempien mökkiseurana, vanhemmat lapsetkin ahkerasti, aina kun omilta töiltään ja menoiltaan ehtivät.

Katjan mies on Kotoisin Kokkolasta, Katja Nurmijärven Klaukkalasta.

– Kokkolan seudulla venetsialaisperinne elokuun viimeisenä viikonloppuna on vahva, mekin vietämme mökillä aina venetsialaisia.

Keräsen perhe kutsuu silloin ystävät yhteen, ja mökki niin sisältä kuin ulkoa koristellaan lyhdyin ja kynttilöin.

– Venetsialaiskokkoa emme kuitenkaan polta rannassa.

Tärkeä syysrutiini perheen mökkitöissä on keväällä ja kesällä mökkitontilta harvennetuista puista tehtyjen sauna-, hella- ja takkapuiden pinoaminen puuliiteriin.

– Liiteriin pinotessa on hyvä varmistaa, että ilma kiertää puuklapien välissä.

Veneen he pesevät, vievät moottorin säilöön ja vetävät pressun veneen päälle. Katja muistuttaa, että mikäli laiturissa on kelluvia osia, ne on syytä talveksi irrottaa ja viedä varastoon.

Haravoidaanko lehdet syksyllä vai keväällä?

– Jaa-a, tuo on ikuisuuskysymys! Kumpikin tapa on varmasti aivan yhtä oikea, ja haravoitavaa riittää niin syksyllä kuin keväällä! Katja naurahtaa.

”– Nuohous tehdään kerran kolmessa vuodessa.”