Kotiseudulla ja luonnolla on voimaannuttava vaikutus

Merja Purolinna-Ahvenainen on löytänyt uuden kotiseutunsa luonnosta ja ihmisistä itselleen voimavaroja jaksaa elämän tuomat vaikeudetkin.

Tämä haastattelu jouduttiin tekemään puhelimitse. Merja Purolinna-Ahvenainen on kotonaan pitkässä karanteenissa munuaisensiirtoleikkauksen vuoksi. Merja joutui odottamaan siirrännäistä harvinaisen pitkään.

– Lääkärit ja hoitajat kysyivät minulta, kuinka olen saanut pysymään itseni järjissäni pitkän odotusajan. Perhe on ollut tietysti tärkeä tekijä, mutta ympärilläni oleva luonto on auttanut myös uskomattoman paljon. Ilman luontoa ja siellä olemista en olisi jaksanut. Olen istunut Aurinkovuorella kannon nokassa monta kertaa itkemässä. Välillä hoidoista johtuneesta väsymyksestä, välillä ihan vain ilosta, Merja Purolinna-Ahvenainen kertoo.

Merja Purolinna-Ahvenainen on asunut puolisonsa kanssa Vääksyssä 14 vuotta.

– Kun mietimme, minne muuttaisimme, ostimme kaksi karttaa ja sovimme, että molemmat merkitsevät omaan karttaansa järjestyksessä kolme mieluisinta paikkaa, jonne haluaisi muuttaa. Molemmille tuli toisistamme tietämättä ykkösenä Vääksy, Merja kertoo.

Merjan puolisolle Jyrkille paikkakunta oli tuttu entuudestaan veneilyn tiimoilta.

– Minä olin tehnyt lasteni kanssa useita päiväretkiä tänne. Kävimme piknik-retkillä ja uimassa sekä tietysti kanavalla. Jo silloin ihastuin tähän paikkaan.

Asikkalan kunnan keskustaajama Vääksy sijaitsee Päijänteen ja Vesijärven kainalossa sijaitsevalla kannaksella. Upeat järvet yhdistävä Vääksyn kanava ympäristöineen on hieno kulttuurihistoriallinen alue, jossa sijaitsee puistoja, myllyn vieressä kuohuva koski, satavuotiaita rakennuksia sekä romanttisia vanhan ajan huviloita.

Lyhyen matkan päässä on luonnonkaunis Pulkkilanharju, josta osa kuuluu Päijänteen kansallispuistoon. Aurinkovuori on puolestaan Salpausselkään kuuluva harjumuodostelma, joka nousee korkeimmillaan 80 metriä järvien pinnoista.

– Täällä luonto kutsuu liikkumaan. Näistä maisemista ei vain voi olla poissa kävelemästä, Merja kertoo.

Pariskunta halusi asumaan nimenomaan vanhaan Vääksyyn.

Reilun vuoden etsimisen jälkeen löytyi vanha hirsitalo romanttisine pihamiljööneineen.

– Löysimme aivan uskomattoman ihanan kodin meille. Täällä on iso, vanha kellari ja pihasauna. Juuri meidän perheen näköinen koti aivan kanavan vieressä, Merja Purolinna-Ahvenainen iloitsee edelleen nappilöydöstä.

– Kun lähdin täällä ensimmäiselle aamukävelylle ja ensimmäiset ihmiset tulivat vastaan tuolla kanavan varressa, toivottivat he minulle hyvät huomenet. Tuntui niin hyvältä, että aloin itkeä. Mietin, kuinka juuri meillä on ollut mahdollisuus muuttaa tällaiseen paratiisiin.

Merja kertoo, että hänen sisarensa oli saanut samanlaisen kohtelun vieraillessaan Vääksyssä.

– Tuntui kotoisalta tulla tällaiseen paikkaan.

Merja Purolinna-Ahvenainen on vuosien varrella maksanut kiitollisuuttaan niin Vääksylle kuin vääksyläisille.

– Huolestuin siitä, että yrittäjät pakersivat vanhan Vääksyn alueella yksinään ja tyhjiä liikehuoneistoja oli paljon. Kaikki hehkuttivat vain uutta ja uudisrakentamista, vaikka Vääksyn rikkaus on ennen kaikkea vanhan Vääksyn alueella jo ihan matkailunkin kannalta.

Huolesta ja rakkaudesta uuteen kotiseutuunsa Merja sai aikaiseksi Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistyksen, joka perustettiin vuonna 2006. Yhdistys toimii jatkuvasti aktiivisesti aktiivisten ja innostuneiden jäsentensä ansiosta.

– Aloimme ottaa aktiivisesti yhteyttä yrittäjiin, että saimme alueelle uusia yrittäjiä. Nykyisin kuntakin käyttää jo omassa markkinoinnissaan Vanha Vääksy -nimikettä, Merja kertoo tyytyväisenä.

Yhdistys toimii puhtaasti vapaaehtoisvoimin. Toiminnan vahvuutena on, että mukana on monen alan osaajia.

– Olemme saaneet tallennettua myös alueen historiaa. Saimme EU-rahaa Kulttuuriympäristöstä hyvinvointia ja liiketoimintaa -hankkeeseen ja sitä kautta palkattua Reetta Nousiaisen , jonka tehtävänä on kerätä lisää tarinoita ja historiaa tältä alueelta.

Vääksyn tärkeimmät paikat Merjalle ovat puistomainen kanavan varsi sekä ranta-alueet.

– Vesi on tärkeä elementti. Talvella, heti kun jäät tulevat, liikun paljon jäällä. En kalasta, mutta liikun jäällä koirien kanssa, luistellen tai kelkalla. Saariin on lyhyet matkat ja olen tutustunutkin niihin erityisesti juuri talvella. Kesällä vietämme mahdollisuuksien mukaan vapaa-ajan veneillen, Merja kertoo.

Merja kehuukin vapaaehtoistyöllä rakentuneista laavuista, joilla on hienoa käydä retkeilemässä. Rakennuksista Merja mainitsee Vanhan Vääksyn vanhat puuhuvilat.

– Esimerkiksi Danielson-Kalmarin huvila ja sen historia ovat kiehtovia. Olen niin tyytyväinen, ettei sitä ole missään vaiheessa myyty ulkopuolisille. Kunta omistaa huvilan ja nyt siellä voi vierailla muun muassa näyttelyissä. Yhdessä vaiheessa purettiin aivan liikaa upeita huviloita ihan tästä kanavan varreltakin. Täytyy toki olla tyytyväinen kaikista näistä, jotka ovat vielä jäljellä, Merja Purolinna-Ahvenainen muistuttaa.

”– Olen kiitollinen, että saan elää Vanhan Vääksyn kulttuurimaisemassa. Näistä maisemista ja rakennuksista ammennan voimaa arkeeni.”

MITÄ?

Merjan vinkit

* Päästä luonto ja kotiseutu sydämeesi.

* Ole osa kotiseutuasi, se auttaa viihtyvyyteen ja kodistakin tulee tärkeämpi.

* Älä vieraannu luonnosta, vaan käytä sen antimia hyväksesi ja vie lapsesi ja lastenlapsesi metsään.

* Tee retkiä luontoon, luonnossa ruokakin maistuu paremmin.

* Seuraa metsän eläinten touhuja.