Kurkuman hyödyt todistettu tuhansissa terveystutkimuksissa:

Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, jonka juuresta saadaan voimakkaan keltaista, aromaattista maustejauhetta. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa ja kiinalaisessa lääkintäperinteessä muun muassa tulehduksia lievittävänä sekä maksaa ja sappea hoitavana yrttinä.

Teksti: Reetta Reinman

Kurkuma on inkiväärin sukuinen, monivuotinen ruohokasvi. Kurkuman juuresta saadaan voimakkaan keltaista maustejauhetta, jota käytetään curry-mausteessa ja muissa mausteseoksissa. Kurkumalla on hyvin aromaattinen maku. Ayurveda on perinteinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jossa kurkumaa arvostetaan puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina. Kiinalaisessa lääkinnässä kurkumaa on käytetty maksan ja sapen vaivoihin.

Intia on ylivoimaisesti suurin kurkuman tuottaja, mutta sitä viljellään myös Aasiassa ja Afrikassa. Suomen talvea kurkuma ei kestä, mutta juurakon voi laittaa talvehtimaan vaikka viileään ja pimeään kellariin.


 

Euroopassa kurkuman käyttö on aikaisemmin ollut melko vähäistä ja liittynyt pääosin vain erilaisiin ruoansulatusvaivoihin. Viime vuosina kiinnostus on lähtenyt hurjaan nousuun, kun länsimaiset tutkijat ovat nostaneet kurkuman monet mahdolliset terveysvaikutukset esiin.

Kurkumalla tehtiin pelkästään vuosina 2000-2013 yli 5000 erilaista tieteellistä tutkimusta. Suurimman kiinnostuksen kohteena on ollut kurkuman mahdollinen apu nivelongelmissa, muun muassa nivelrikossa ja nivelreumassa, erilaisissa tulehduksissa sekä ruoansulatuskanavan vaivoissa. Kurkumaa koskeville terveysväittämille ollaan hakemassa hyväksyntää EFSAsta eli Euroopan elintarviketurvallisuusvirastosta. Käsittely on vielä kesken.

Kurkumiini ja kurkuminoidit ovat kurkumakasvin aktiivisia ainesosia, jotka sisältävät sen tärkeimmät terveyshyödyt. Kuitenkin tuoreessa tai jauhetussa kurkumassa kurkumiinin pitoisuus on varsin alhainen, ja vaikutukset voivat jäädä melko vähäisiksi.

Jos halutaan, että keho saa kaikki kurkuman antioksidantit ja tulehdusvastaiset vaikutukset, ei riitä, että syö raakaa kurkumaa tai käyttää sitä kuivattuna jauheena. Raaka tai jauhettu kurkuma sopii hyvin lievittämään tukkoista oloa, mutta kurkumauutteilla voidaan maksimoida terveysvaikutukset. Kurkuman vähäinen imeytyvyys suun kautta otettuna johtuu siitä, että kurkumiini metaboloituu nopeasti ja sen imeytyvyys verenkiertoon on heikkoa. Siksi markkinoilta löytyy erilaisilla menetelmillä käsiteltyjä uutteita, joilla pyritään saamaan mahdollisimman tehokas valmiste. Nämä menetelmät auttavat kehoa saamaan parhaan mahdollisen hyödyn kurkumasta.

”– Kiinalaisessa lääkinnässä kurkumaa on käytetty maksan ja sapen vaivoihin.”