Lääketieteen tohtori Matti Tolonen muistuttaa voin terveellisistä aineista:

Voi sisältää lesitiiniä, joka edistää kolesterolin ja rasvan muiden yhdisteiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa. Voi sisältää myös lukuisia antioksidantteja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja, joiden aiheuttamat vauriot heikentävät valtimoita.

Teksti: Reetta Reinman

Voin A- ja E-vitamiinit ovat tärkeitä antioksidantteja. Voi sisältää grammaa kohden enemmän seleeniä kuin silli tai vehnänalkio. Seleeni on voimakas antioksidantti. Sisältämiensä ravintoaineiden valossa lääketieteen tohtori Matti Tolonen kehottaa sanomaan KYLLÄ voille. Ja ehdottoman EIn keinotekoisille margariineille.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Matti Tolonen korostaa, että tyydytetyt maaeläinrasvat, kuten voi, eivät ole mikään homogeeninen rasvahappojen ryhmä, joka olisi terveydelle vaarallinen, kuten ravitsemustieteilijät ovat painottaneet vuosikymmenien ajan.


– Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit vähentävät tutkitusti seerumin ubikinonin pitoisuutta, mikä vie monilta lihasvoimat, Matti Tolonen kertoo yhdestä statiinien haittavaikutuksesta. Matti Tolonen muistuttaa, että voin ohella kananmunat ovat terveellisiä.
 

– Esimerkiksi maailman suurimman diabetestutkimuksen mukaan tyydytetyistä rasvahapoista osa suojaa diabetekselta, kun taas osa voi lisätä sen riskiä. Maitotuotteiden tyydyttynyt rasva ei ole vain vaaratonta terveydelle, vaan se saattaa jopa suojata 2-tyypin diabetekselta.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 340 000 ihmisen ruokavalioita Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa. Punainen liha, uppopaistetut ruoat, alkoholi ja hiilihydraatit liittyivät 2-tyypin diabeteksen riskiin, mutta maitotuotteet näyttivät vähentävän sitä.

– Tulos on aivan päinvastainen kuin mitä Suomessa on pidetty virallisena totuutena.

– Kanadalaiset ravitsemusasiantuntijat, lääkärit ja biostatistikot tyrmäävät opit rasvojen vaarallisuudesta. Suomen ja muun maailman ravitsemustieteilijät ovat siis antaneet vuosikymmeniä täysin virheellisiä ravitsemusohjeita. Asia on nyt loppuunkäsitelty. Samoja tutkimuksia ei kannata tehdä yhä uudestaan ja uudestaan. Tyydytetty maaeläinrasva ei aiheuta valtimo- ja sydäntauteja. Tyydytetty rasva ei hapetu. Rasva ja ns. paha LDL-kolesteroli on verisuonille haitallista vain hapettuneessa ja sokeristuneessa muodossaan. Ja piste, jyrisee Tolonen.


– Kananmunia on väitetty vaarallisiksi aivan turhaan, sillä niiden keltuaisten sisältämä kolesteroli ei tuki valtimoita. Näin sanovat Itä-Suomen yliopiston tutkijat.
 

Tolosen mukaan kolesterolia alentava lääkitys on useimmiten täysin turhaa ja suorastaan vaarallista.

– Siis aivan päinvastoin kuin lääketeollisuuden lahjomat lääkärit ja ymmärtämättömät ravitsemustieteilijät väittävät. Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, vähentävät tutkitusti seerumin ubikinonin pitoisuutta, mikä vie monilta lihasvoimat. Statiinit lisäävät myös Parkinsonin taudin riskiä. Näitä vakavia haittavaikutuksia kolesteroliuskovaisten ja lääketeollisuuden lahjomien lääkäreiden on vaikea tunnustaa.

Tolonen kertoo Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan statiinien käyttö lisää diabeteksen riskiä peräti 46 prosenttia.

– Ei ihme, että Suomessa on paljon tyypin 2 diabetesta, kun 700 000 ihmistä syö statiineja.

– Eikä siinä kaikki. Statiinit ovat myrkkyä sydämelle, toteavat japanilaiset sydänlääkärit. Statiinin käyttö voi lisätä äkillisen haimatulehduksen riskiä. Tästä kertoo Fimean tutkimus vuodelta 2015. Siitä ilmenee myös, että statiinit aiheuttavat 4 sydänlihaksen rappeumaa 100 000 käyttäjää kohti. Tulosten mukaan noin 350 suomalaista saa vuosittain statiineista haimatulehduksen ja 280 sydänlihasrappeuman. Statiinit voivat aiheuttaa myös lihassairauden nimeltään autoimmuunimyopatia. Sille tunnusomaista on lihassolujen nekroosi eli kuolio.

Tolonen muistuttaa, että valtimotautien aiheuttaja ei ole kolesteroli sellaisena kuin sitä nykyään verestä mitataan, vaan hiljainen krooninen, matala-asteinen tulehdus (inflammaatio) ja valtimon seinämien kalkkiutuminen.

– Valtimotauteja pitävät yllä ja pahentavat monet seikat, kuten hapettunut LDL (ox-LDL), sokeroitunut LDL (AGE-LDL), alipoproteiinit, triglyseridit, vapaat radikaalit sekä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen puute, jotka vaurioittavat solunsisäisiä mitokondrioita ja valtimoiden sisäseinämän endoteelia. Vaikka tyydytetty maaeläinrasva voi suurentaa seerumin LDL-kolesteriolin pitoisuutta, se vähentää LDL-kolesterolihiukkasten määrää, mikä on tärkeämpi valtimotautien riskimittari kuin perinteinen LDL-kolesteroli, sanoo Tolonen.

Matala-asteisen tulehduksen yhtenä pahimmista riskitekijöistä pidetään runsasta nopeasti sokeroituvien hiilihydraattien syömistä, kuten sokerin ja valkojauhojen runsasta käyttöä.

”– Valtimotautien aiheuttaja ei ole kolesteroli sellaisena kuin sitä nykyään verestä mitataan, vaan hiljainen krooninen, matala-asteinen tulehdus ja valtimon seinämien kalkkiutuminen. ”

MITÄ?

Voissa on runsaasti terveyttä tukevia aineita

Voin sisältämät terveyttä tukevat aineet eri kansainvälisten tutkimusten mukaan ovat muun muassa seuraavat:

• Antioksidantit. Beetakaroteeni, seleeni ja muut antioksidantit suojaavat kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

• Voihappo. Tämä lyhytketjuinen rasvahappo tukee suoliston terveyttä.

• Konjugoidut linolihapot. CLA torjuu syöpää, edistää lihaskasvua ja parantaa vastustuskykyä.

• Jodi. Voi sisältää runsaasti jodia, mikä on välttämätöntä kilpirauhasen terveydelle.

• Lauriinihappo. Keskipitkäketjuinen rasvahappo, lauriinihappo, rohkaisee kehon immuunijärjestelmää torjumaan hiivoja ja muita taudinaiheuttajia.

• Lesitiini. Tämä fosfolipidi suojaa soluja hapettumiselta ja saattaa edistää kolesteroliaineenvaihduntaa.

• A-vitamiini. Voi sisältää A-vitamiinia hyvin imeytyvässä muodossa, mikä on välttämätöntä silmien ja umpieritysjärjestelmän terveydelle.

• D-vitamiini. Tämä vitamiini auttaa kehoa imemään kalsiumia, mikä pitää luut vahvoina ja alentaa kroonisten sairauksien, kuten osteoporoosin, sepelvaltimotaudin sekä suolistosyövän ja muiden syöpien riskiä.

• E-vitamiini. Tulehdusta lievittävä E-vitamiini nopeuttaa haavojen paranemista, edistää ihon terveyttä, tehostaa immuniteettia ja saattaa suojata lukuisilta muilta sairauksilta, kuten diabetekselta, sepelvaltimotaudilta ja Alzheimerilta.

• K-vitamiini. Rasvaliukoinen K-vitamiini edistää veren hyytymistä ja luuterveyttä.