KauppaSuomi-lehti kokosi vinkkejä terveydeksi ja kauneudeksi, kaamoksen kesyttäjäksi. Puhtaan tuoksuinen, jouluksi huolellisesti siivottu sauna on ihana pitkien pyhien ajan kotikylpylä.

Lasillinen auringonvaloa antaa kipakat lähtöpassit flunssalle. Lasillinen auringonvaloa syntyy näin: Raasta reilu teelusikallinen tuoretta inkivääriä ja kurkumaa teemukiin. Voit myös käyttää kuivattua kurkumaa.

Kaada 1/3 kiehutettua vettä ja anna hautua vähintään 20 minuuttia. Lisää tuoretta sitruunanmehua, teelusikallinen hunajaa ja kaada muki täyteen kiehutettua vettä. Moni käyttää inkivääriä kivun hoidossa. Kipakka kivuntaltuttaja aamujuomaksi syntyy näin: Laita tehosekoittimen kannuun noin viiden sentin pala inkivääriä pilkottuna. Purista lisäksi yhden sitruunan mehu. Lisää pari ruokalusikallista kylmäpuristettua oliiviöljyä ja hunajaa makusi mukaan. Pyöräytä tehosekoittimessa sileäksi ja juo.

Maukas ja proteiinirikas kaamoksenkesyttäjä syntyy näin: Laita tehosekoittimen kannuun karpaloa, ruusunmarjaa, banaania, omenaa sekä vähäsen valkosipulia ja ituja. Puhtia antamaan hamppuproteiinia ja superfoodeja maun mukaan. Nesteeksi pakuriteetä. Huristele tasaiseksi.

Metsä on terveellistä myös jalkojen kautta nautittuna. Metsäinen jalkakylpy voimistaa vastustuskykyä ja elvyttää verenkiertoa. Kylpyyn tarvitset kaksi litraa vettä, kuusen- ja männynoksia sekä teelusikallisen katajanmarjoja.

Kiehuta pilkottuja oksia ja katajanmarjoja parissa vesilitrassa viitisen minuuttia. Jäähdytä keitos ja siivilöi uute. Kaada kylpyvatiin, upota jalat sinne ja nauti.

Ennen tai jälkeen kylvyn jumpataan nilkat. Pyyheliinajumpalla saa upeat nilkat. Tartu varpailla pyyheliinaan. Purista varpaat koukkuun siten, että pyyheliinan kulma pysyy varpaissasi. Nosta sitten pyyheliinajalkaa polven korkeudelle viisi kertaa. Vaikea, mutta äärimmäisen tehokas liike.

Pakkanen ja huoneiden lämmitys kuivattavat ilmaa, hiukset tuntuvat natisevan kuivuuttaan ja kasvojen iho kiristää. Kylmäpuristettua kookosöljyä on käytetty kauneudenhoitoon jo vuosisatojen ajan. Kookosöljyä voi käyttää hiusnaamiona tai kasvojen ja kehon kosteuttajana sellaisenaan. Tuhti kookosöljy voi aluksi tuntua liian tukevalta, joten käyttöä kannattaa kokeilla pikkuhiljaa. Liika öljy kannattaa pyyhkiä iholta pumpulilla, ettei huomaamattaan öljyä koko kotia.

Kylmäpuristettu kookosöljy on todellinen ihmeaine. Sen on tutkitusti todettu auttavan myös atooppisesta ihottumasta kärsiviä. Muidenkin käyttötarkoitusten lista on pitkä. Kookosöljy nimittäin soveltuu muun muassa hierontaöljyksi, meikinpoistoaineeksi, liukuvoiteeksi ja kaikenlaiseen kokkailuun. Kookosöljy pelastaa myös palelevat jalat: Hiero jalat kauttaaltaan lämpöisellä kookosöljyllä ja sujauta jalkaan villasukat.

Joulusaunassa voisi kokeilla terapeuttista vihtomisesta. Saunaterapeutti Mervi Hongisto kertoo, miten se tapahtuu. Lähtökohta on se, että terapeuttinen vihtominen on aina hoitavampi kokemus, jos sen tekee hoidettavalle joku muu. Tosin sen voi tehdä myös itselle.

– Ensin on hyvä saunoa rauhassa, kunnes kroppa on tarpeeksi lämmennyt. Sitten hoidettava asettuu makaamaan vatsalleen lauteille, Mervi ohjeistaa.

Terapeuttinen vihtominen tapahtuu aina alhaalta ylöspäin eli jaloista kohti yläkroppaa.

– Vihtominen aloitetaan lempeästi jalkapohjista ja edetään pikkuhiljaa ylöspäin sydäntä kohti. Käydään jalat läpi, vihdotaan pyllyn päällinen, selkä ja hartiaseutu. Tämä toistetaan kolme kertaa alhaalta ylös.

– Sen jälkeen taputellaan vielä lantion aluetta ja voidaan painaa vihdalla hartioitten seudulta, jotta hoidettava saa konkreettisen kosketuksen.

Sitten hoidettava kääntyy makaamaan selälleen. Vihtominen aloitetaan taas alhaalta ylöspäin. Tämä toistetaan myös pari-kolme kertaa.

– Vatsan kohta on hyvä pyöritellä vihdalla, ja voidaan painaa myös rinnan yläosasta. Lopuksi annetaan hoidettavalle vihta käteen, jotta hän saa itse tuoksutella sitä ja laittaa se vaikka vielä hetkiseksi niskan alle. Sitten huuhdellaan kroppa vedellä, Mervi kertoo.

Terapeuttiseksi vihdaksi käy koivuvihdan lisäksi myös katajavihta. Mervi kehuu katajavihtaa ja sanoo, että sen avulla voidaan antaa lempeää miniakupunktiota.

– Katajasta tehty vihta on sellainen, johon kaikki rakastuu. Se ei ole mikään piikkinen kammotus, vaan ihana vaihtoehto perinteiselle koivuvihdalle, Mervi sanoo.

– Riittää, kun ottaa pari-kolme oksaa. Ne on hyvä ensin kastella vedessä ja pehmentää kiukaalle, ennen kuin rupeaa vihtomaan.

Pirteän puolukan energiasisältö on niukka, 34 kaloria sadassa grammassa. Marjaa voi hyvällä syyllä sanoa ravintopommiksi ja sitä voi syödä mielin määrin. Puolukassa on runsaasti muun muassa mangaania, kalsiumia ja magnesiumia, mutta myös valkuaisaineita, B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, biotiinia, fosforia, kaliumia, kromia, kuparia, rautaa, piitä ja sinkkiä.

Puolukka sisältää runsaasti kuituja sekä flavonoideja ja lignaaneja. Flavonoidien uskotaan auttavan sydän- ja verisuonitautien sekä syövän ja tulehdusten ehkäisemisessä. Puolukan kasvihormonin, lignaanin, on todettu ehkäisevän muun muassa osteoporoosia ja syöpää.

Puolukkaa on kansanlääkinnässä käytetty iät ajat virtsatietulehdusten hoitoon. Puolukkaa käytetään myös munuaistulehduksen, kihdin ja reuman hoitoon. Puolukkamehua on käytetty alentamaan kuumetta. Kauneudenhoitotuotteissa hyödynnetään puolukkauutetta.

"– Katajasta tehty vihta ei ole mikään piikkinen kammotus, vaan ihana vaihtoehto perinteiselle koivuvihdalle."

MITÄ?

Joka naisen kauneusvinkit:

* Puhdista kasvojen iho päivittäin puhdistusaineella.

* Viimeistele puhdistus kasvovedellä.

* Kosteuta ihoa voiteilla, kokeile rohkeasti luonnonöljyjä.

* Kuori iho kerran viikossa.

* Syväpuhdista savella.

* Testaa kuiviin hiuksiin öljyhoitoa.