Jatkuvasti noussut kaukolämmön hinta sai espoolaisen asunto-osakeyhtiö Jalmarin-Salvan vaihtamaan kaukolämmön maalämpöön. Talon poistoilmavaihto varustettiin lämmön talteenotolla.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Vuonna 1973 rakennettua seitsemänkerroksista, 96 huoneiston kerrostalokiinteistöä, espoolaista asunto-osakeyhtiö Jalmarin-Salpaa on vuodesta 1978 saakka lämmitetty kaukolämmöllä. Viime vuoden helmikuussa kaukolämpö vaihdettiin maalämmöksi. Päätöksen taustalla oli jatkuvasti noussut kaukolämmön hinta.

– Siirtyminen maalämpöön tapahtui lähes huomaamatta. Sähköt olivat päällä koko ajan. Asunnoissa lämpötila ei laskenut laisinkaan, seurasimme asuntokohtaista tilannetta koko ajan lämpömittarista. Ainoastaan vedentulo katkesi vajaaksi päiväksi, kertoo Pauli Karppinen järjestelmän suunnitelleesta ja asennusurakoinnista vastanneesta LVI Eilola Oy:stä.

Maalämpöön siirtymisprosessissa LVI Eilola teki asunto-osakeyhtiö Jalmarin-Salvalle ensin tarvekartoituksen. Sen pohjalta tehtiin suunnitelma ja annettiin tarjous, joka esiteltiin yhtiökokouksessa taloyhtiön hallitukselle.

LVI-Eilola suunnitteli, asensi laitteiston ja vastaan maalämpöjärjestelmän toimivuudesta. Taloyhtiö ei investoinut laitteistoon. Maalämpöratkaisu toteutettiin elinkaarimallilla. Taloyhtiötä laskutetaan energian käytöstä. Järjestelmää valvotaan etäyhteyden kautta. Se on LVI-Eilolan vastuulla huoltosopimuksen mukaisesti.

Maalämmön asennusprojektissa kerrostalokiinteistöön pihaan porattiin 12 keskisyvyydeltään 240-metristä lämpökaivoa. Kerrostalon lämpökeskushuoneeseen asennettiin viisi 48 kilowattista maalämpöpumppua sekä kolme lämmöntalteenottoyksikköä. Lämmöntalteenottoyksiköt ovat kerrostalon katolla. Ne on varustettu puhdistavilla suodattimilla, jotka varmistavat korkeahyötysuhteisen lämmöntalteenoton.

– Poistoilmaa ei päästetä taivaalle. Maalämpöön siirtymisen yhteydessä talon alkuperäisen ilmanvaihtojärjestelmän laitteisto uusittiin ja koneellinen poistoilmanvaihto varustettiin lämmöntalteenotolla, Karppinen kertoo.

Talteen otettu lämpö otetaan uudelleen hyödynnettäväksi ja ylimääräinen lämpö varastoidaan maalämpökaivoihin. Karppisen mukaan poistoilman lämmöntalteenotto maalämmön rinnalla on nykyisin tyypillinen ratkaisu, kun asunto-osakeyhtiöt luopuvat kaukolämmöstä.

Pauli Karppinen arvioi asunto-osakeyhtiö Jalmarin-Salvan lämmityskustannusten putoavan maalämmön ja lämmöntalteenoton ansiosta kolmannekseen.

– Kertyneellä säästöllä Jalmarin-Salpa maksaa tämän noin 350 000 euron maalämpöinvestoinnin 7–8 vuodessa.

Taloyhtiö on tähän mennessä maksanut kaukolämmöstä keskimäärin noin 90 000 euroa vuodessa.

”– Poistoilman lämmöntalteenotto maalämmön rinnalla on nykyisin tyypillinen ratkaisu, kun asunto-osakeyhtiöt luopuvat kaukolämmöstä.”