Ruukuissa multa kuivuu helposti, siksi ruukkumullassa olisi hyvä olla biohiiltä. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön.

Biohiili varastoi myös ravinteita.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Biolan Oy

Suomalaiset ovat innostuneet kasvattamaan sekä hyöty- että koristekasveja ruukuissa.

– Ruukkupuutarha onkin kätevä sijoittaa vaikkapa puutarhan oleskelutilan viereen tai terassille. Helposti siirreltävinä ruukut voi ottaa mökillekin mukaan. Puutarhan oleskelutilan vieressä olevista koristekasviruukkujen kukista leijailee miellyttävää tuoksua ympäristöönsä. Hyötykasviruukuista voi kesäkeittiössä napsaista suoraan tarjolle tuoretta salaattia ja yrttejä sekä syötäviä kukkia, sanoo Biolan Oy:n puutarhaneuvoja Riikka Kerttula .

Hän vinkkaa sijoittamaan salaatti- ja yrttiruukkuja myös ulko-oven lähelle, ettei ruoanlaittopuuhissa tarvitse lähteä pihan perältä hakemaan salaatteja ja yrttejä, vaan niitä saa kätevästi ulko-ovelta.

Ruukuissa voi Kerttulan mukaan kasvattaa myös tomaatteja, chilejä ja kesäkurpitsoja. Amppelimansikankin voi laittaa ruukkuun, kunhan ruukku on riittävän korkea, että amppelimansikka pääsee roikkumaan.

- Ruukkuun istutettavan mansikan on hyvä olla jatkuvasatoinen. Näin mansikka tekee kukkaa ja uusia mansikoita kypsyy koko kesän ajan.

- Syötävien kukkien kohdalla tulee varmistaa, jos käyttää valmiita taimia, että ne ovat luomulaatuisia. Syötäviä kasveja voi myös kasvattaa ruukuissa siemenistä.

Ruukku on kuitenkin rajallinen kasvualustana. On ensiarvoisen tärkeää, että ruukussa käytettävä multa on ilmavaa, ja pidättää hyvin kosteutta.

Ruukkuun mullaksi Kerttula kehottaa valitsemaan biohiiltä sisältävää multaa.

– Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se pidentää kasteluvälejä. Biohiili myös ehkäisee tehokkaasti mullan tiivistymistä.

Ruukuissa käytettävän rakenteeltaan ilmavan ja kevyen mullan olisi hyvä olla valmiiksi lannoitettua.

– Esimerkiksi Biolan Kesäkukkamulta on kompostilannoitettu ja kalkittu multaseos, sanoo Kerttula.

Ruukkupuutarhan rakentamisessa käytettävien ruukkujen kooksi Kerttula suosittelee vähintään kymmentä litraa. Mitä isompi ruukku, sen helpompaa kasvien hoito on.

- Kymmenen litran ruukkuun voidaan istuttaa esimerkiksi viisi orvokin tainta. Hyötykasveista esimerkiksi chili ja pensastomaatti mahtuvat kasvamaan kymmenen litran ruukussa.

- Salaatteja ja yrttejä voi ruukkuihin istuttaa tai kylvää useita eri lajeja samaan ruukkuun. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi timjami ja salvia sietävät mullan kuivahtamista, kun taas esimerkiksi basilika viihtyy hyvin kosteassa kasvualustassa.

Ruukkupuutarhan kastelun kanssa on oltava huolellinen ja säännöllinen, koska ruukut haihduttavat paljon vettä.

- Altakasteluruukku tai Kasteluallas on hyvä valinta. Sen avulla ruukku pysyy sopivan kosteana koko ajan, kunhan vain täyttää altakastelusäiliön päivittäin.

Ruukuissa kasvavat koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lannoitusta. Riikka Kerttula kehottaa suosimaan varastolannoittamista.

- Varastolannoitus laitetaan ruukkuihin taimien istuttamisen yhteydessä. Esimerkiksi kymmenen litran ruukkuun, johon istuttaa vaikkapa viisi orvokkia, laitetaan kunkin taimen väliin tehtyyn kuoppaan desin verran kanankakkalannoitetta, ja sitten multaa päälle. Kasvit hakevat juurillaan tästä varastolannoitekohdasta kesän mittaan juuri sen verran ravinteita kuin tarvitsevat. Näin ei tule ylilannoittamisen vaaraa, ja hyötykasviruukuissa salaatit, yrtit, tomaatit, syötävät kukat ja mansikat eivät ole saaneet ”yllensä” lannoitetta.

”- Kymmenen litran ruukkuun voidaan istuttaa esimerkiksi viisi orvokin tainta.”