Maito – terveyden edistäjä vai tuhoaja?

Maitoa ja leipää. Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko kyseenalaistaa suomalaisten suosikkivälipalan ja lounaan. Hänen mukaansa kasviksista, marjoista ja yrteistä saa tarpeeksi kalsiumia ilman että käyttää maitotuotteita. Hän muistuttaa kalsiumin vastavaikuttajan eli magnesiumin saannin tärkeydestä.

Teksti: Reetta Reinman

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko sanoo paradoksin: Maidon suurkulutuksen maissa kärsitään eniten osteoporoosista.

Miksi näin, maidossahan on runsaasti luita suojaavaa kalsiumia?

– Enemmän kalsiumia on monissa vihreissä kasviksissa, yrteissä ja kotimaisissa marjoissa. Esimerkiksi basilikassa on 18 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa, vastaa Tomi.

Kasvisten, yrttien ja marjojen ohella Tomin ruokavaliossa tärkeitä kalsiumin lähteitä ovat pienet kalat, pähkinät, siemenet sekä tällä hetkellä USA:ssa kuumin terveystrendi eli luuliemi, jota saa nykyään myös Suomesta.

– Kalsiumin lisäksi on tärkeä huolehtia riittävästä magnesiumin saannista. Kalsium ja magnesium toimivat elimistössä vastavaikuttajina. Ylimääräisen kalsiumin saannin takia soluihin kertyy kuonaa, jotka magnesium ”pumpun” tavoin imee pois solusta. Tästä syystä lihaskivut usein helpottavat, kun lisää magnesiumin saantia.

– Hyviä magnesiumin lähteitä, joita itsekin käytän, ovat useimmat pähkinät, siemenet, pavut ja vihreät kasvikset, kuten pinaatti sekä yksi suosikeistani: raakakaakao, jota käytän esimerkiksi smoothieissa. Ravinnon magnesiumin lähteiden lisäksi tykkään kuitenkin varmistaa magnesiumin saannin laadukkaiden lisäravinteiden muodossa.

Saahan maidosta myös D-vitamiinia, joka on kalsiumin ohella tärkeää luustolle. Maitotuotteisiinhan myös lisätään D-vitamiinia niiden luontaisen D-vitamiinin lisäksi?

– D-vitamiinin lähteeksi keinotekoinen D-vitamiinin lisääminen maitoon eri riitä mitenkään, ja on huomattava, että luontaisesti maitotuotteet eivät sisällä juuri lainkaan D-vitamiinia, Tomi toteaa.

Hän sanoo, että D-vitamiinin puutos on suomalaisilla hyvin yleistä.

– D-vitamiinin puutos on lukuisissa kansainvälisissä tutkimuksissa osoitettu olevan monen vakavan sairauden riskitekijä, jopa syövän. Paitsi suoja sairauksilta, hormonin kaltaisesti vaikuttava D-vitamiini on olennainen ravintoaine monissa eri elintoiminnoissa.

– Aurinko on tärkein D-vitamiinin lähde. Sitä me suomalaiset saamme vähän. Metsäsienissä on runsaasti D-vitamiinia, mutta niitä harva syö. Suosittelen varmistamaan D-vitamiinin saannin ravintolisistä, vaikka muuten pyrin siihen, että ravintoaineet tulisivat pääsääntöisesti ruoasta.

Päivittäin Tomi ottaa D-vitamiinia noin 100-150 mikrogrammaa. Kahdesti vuodessa hän käy tarkistuttamassa veren seerumin D-vitamiinintason laboratoriokokeissa.

– Hyvä D-vitamiinin määrä on 80 nanomoolia litrassa, hän sanoo.

Jos kuitenkin haluaa juoda maitoa, niin Tomi Kokko kehottaa panostamaan laatuun ja suosimaan raakamaitoa eli käsittelemätöntä maitoa tai täysirasvaisia maitotuotteita.

Hapanmaitotuotteet, kuten maustamaton jogurtti, piimä ja rahka ovat hänen mukaansa myös hyviä valintoja.

– Hapanmaitotuotteissa on suolistoystävällisiä maitohappobakteereita.

Tomi nauttii laadukkaasta ruoasta.

– Hyvälaatuinen juusto ja lasillinen viiniä mukavassa seurassa maistuvat minulle silloin tällöin herkutteluhetkessä.

Ongelmia ns. tavalliseen maitoon aiheuttaa Tomin mukaan ennen kaikkea maidon käsittely eli pastörointi ja homogenisointi.

Ranskalaisen kemisti ja mikrobiologi Louis Pasteurin (1822-1895) kehittämässä menetelmässä eli pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään +72 asteeseen 15 sekunnin ajaksi. Tämän tarkoituksena on tuhota mahdolliset tauteja aiheuttavat mikrobit sekä parantaa maidon säilyvyyttä.

Homogenisoinnissa maidon rasvapallot pilkotaan pieniksi ja sekoitetaan maidon joukkoon.

– Samalla näissä prosesseissa tuhoutuvat maidon terveydelle hyvät entsyymit ja maidon luonnolliset rasvat.

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että maidon käsittely olisi maidosta aiheutuvien vatsavaivojen taustalla. Esimerkiksi laktoosi-intorelanssista Suomessa kärsii joka viides.

– Monella vatsavaivat ovat hellittäneet, kun he ovat vaihtaneet käsitellyn ns. tavallisen maidon raakamaitoon eli tilamaitoon tai muuhun käsittelemättömään täysrasvaiseen maitoon, Tomi Kokko sanoo.

– Maidon rasvassa on runsaasti hyviä ravintoaineita, hän korostaa.

– Suomessa väitetään, että maidon rasva tukkisi verisuonet, mutta todellinen syy on liiallisen sokerin, valkojauhojen ja muiden ”höttöhiilihydraattien” syöminen, jotka aiheuttavat elimistöön jatkuvan matala-asteisen tulehdustilan, jota pidetään kaikkien kroonisten rappeutumasairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, muistisairauksien ja jopa syövän synnyn merkittävimpänä riskitekijänä.

– Myös käsitelty maito sinällään on todettu olevan kroonisten rappeutumasairauksien taustalla. Monet kansainväliset tutkimukset ovat löytäneet käsitellystä maidosta sellaisia ainesosia, jotka ovat osana edistämässä syöpäsolujen kasvua. Käsitellyllä maidolla on todettu olevan yhteys sekä 1-tyypin että 2-tyypin diabetekseen.

Tomia huolestuttaa monen lapsen aamupala, jossa on monesti sokerisia muroja tai mysliä ja sokeroitua jogurttia.

– Pelkkää vuoristoradan tavoin veren sokerin nostavaa ja laskevaa sokeria, eikä mitään ravintoaineita, ei ihme, jos koulussa ei jaksa keskittyä.

Maito on Tomin mukaan monesti myös korvatulehduskierteen taustalla.

– Maidossa on ainesosia, jotka lisäävät limaneritystä. Jätettyään käsitellyn maidon pois ruokavaliosta, moni on saanut helpotuksen korvatulehduskierteeseen, Tomi kertoo.

– Maidolla on tutkitusti myös selkeä yhteys iho-ongelmiin, kuten akneen.

Tomi Kokon omassa ruokavaliossa korostuu hyvälaatuinen rasva, sitä hänen ruokavaliossaan on jopa 60 prosenttia. Aivojen painosta yli 60 prosenttia on rasvaa. Rasvan lähteinä Tomi käyttää luomuvoita, kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä, MCT-öljyä ja kirkastettua voita eli gheetä sekä kalaa, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä. Proteiineista Tomi suosii luomulaatuista, mielellään vihreällä ruoholla ruokitun naudan lihaa sekä kalaa ja kananmunia. Hiilihydraattien lähteistä hänelle tärkeimmät ovat kasvikset ja marjat. Aamun hän aloittaa aina puolella litralla vettä, johon hän sekoittaa vähäsen puhdistamatonta merisuolaa ja tuorepuristettua sitruunanmehua.

Tomi Kokko tarjoaa yrityksensä kautta asiakkailleen mahdollisuuden elämäntapamuutosremonttiin. Hän on myös monen julkkiksen elämäntapamuutoksen mahdollistaja. Omat elämäntapansa 33-vuotias Tomi remontoi kymmenen vuotta sitten. Tärkein muutos oli ruokalautasella. Hän liikkuu joka päivä ja pyrkii tekemään vähintään neljä kovaa harjoitusta viikossa.

”– Esimerkiksi basilikassa on 18 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa.”
”– Hapanmaitotuotteissa on suolistoystävällisiä maitohappobakteereita.”

KUKA?

Tomi Kokko

Ikä: 33 v

Syntymäpaikka: Helsinki

Asuinpaikka: Helsinki

Ammatti: Elämäntapamuutos-ekspertti, yrittäjä

Perhesuhteet: Sinkku

Harrastukset: Liikunta, yrittäjyys

Elämän motto: Uskalla kyseenalaistaa, löydä oma juttusi. Jahtaa unelmia!